ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Άλλο οι συναντήσεις με τον γγ του ΟΗΕ και άλλο ο ουσιαστικός διάλογος» - VIDEO

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Άλλο οι συναντήσεις με τον γγ του ΟΗΕ και άλλο ο ουσιαστικός διάλογος» - VIDEO

Συνέντευξη παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου και στον δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγη ώρα πριν να συναντηθεί με την Ειδική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ τη Δευτέρα 02/09.

Eπιμέλεια: Μιχάλης Μενελάου

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της κυρίας Λουτ ο Πρόεδρος ανέφερε πως βλέπει να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από την παρουσία της στο νησί, όπως επίσης και για την προσπάθεια εξεύρεσης και συμφωνίας κοινών όρων αναφοράς.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει κλίμα καλής θέλησης και πως «πρέπει να σταματήσουν για να πούμε πως ξεκινά ο ουσιαστικός διάλογος» για το Κυπριακό, ενώ τόνισε πως είναι άλλο οι συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και άλλο ο ουσιαστικός διάλογος.

Κληθείς να απαντήσει στο τί του ανέφερε η Τζειν Χολ Λουτ κατά τη συνάντησή της, ο Πρόεδρος είπε πως απαιτείται να υπάρχει και να υπάρξει συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως η κυρία Λουτ, δεν του έφερε κάποιο έγγραφο ανέφερε ο Πρόεδρος κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή 01/09.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν είμαστε κοντά στους όρους αναφοράς, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και το άφησε χωρίς σχολιασμό.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τονίζονται τα έξι σημεία Γκουτέρες χωρίς να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο έγγραφο, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πέραν τούτου, δήλωσε πως θα τεθούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στο Κραν Μοντανά και σε νέα επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η προσπάθεια θα είναι να υπάρξει κοινή συνεννόηση στους όρους αναφοράς για να μην υπάρξουν τα προβλήματα που είχαμε στην αρχή και να συγκληθεί μια πενταμερής συνάντηση είτε ηγετών είτε τεχνοκρατών», είπε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς θα τη θέση της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε πως ταυτίζεται με εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον νυν Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με όταν στο Μαξίμου βρισκόταν ο κύριος Τσίπρας. Ακόμη ο κύριος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Τρίτη 03/09, ενώ σε επίσκεψή του στην Αθήνα στις 11/09 αναμένεται να καθοριστεί κοινή γραμμή πλεύσης, τονίζοντας πως ο « κύριος Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που θα έθετε εμπόδια».

Στόχος ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο καθορισμός των όρων αναφοράς όπου θα «κλειδώσουν» σε μια τυχών διάσκεψη.

Στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ανέφερε πως δεν είναι αρκετό να επιδείξει μόνο ο Πρόεδρος αποφασιστικότητα και βούληση αλλά όλος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου.  

Μιλώντας για τη συνάντησή του την 9η Αυγούστου με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος είπε πως είναι πραγματικές οι προθέσεις να προχωρήσουν. Εκεί ο Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε και τη δική του βούληση να προχωρήσουν τα δυο μέρη σε διάλογο, όμως παραμένει η απορία εάν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί χωρίς την Τουρκία να τον επηρεάζει.  

Έγινε συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά κυρίως στο μοντέλο που έχει συμφωνηθεί, με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία να βρίσκεται στο τραπέζι, κάτι που θα βοηθούσε στο να ξεπεραστούν οι ανησυχίες των δυο πλευρών.

Παράλληλα όμως τόνισε, πως «τίποτα δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Ερωτηθείς για τυχών κατάρρευση της προσπάθειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε πως δεν προσφέρονται αυτή τη στιγμή άλλες σκέψεις αλλά να γίνει επικέντρωση στην επανέναρξη των συνομιλιών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top