ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξ ορισμού αναποτελεσματική η «επιτροπή ακινήτων» για Βαρώσια

Εξ ορισμού αναποτελεσματική η «επιτροπή ακινήτων» για Βαρώσια

 Το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας της ‘επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας’ (ΕΑΙ) που λειτουργεί στα κατεχόμενα θέτουν εκ νέου Κύπριοι αιτητές στο Στρασβούργο, με το δικηγόρο τους, Αχιλλέα Δημητριάδη, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις περιουσιών που βρίσκονται εντός «στρατιωτικών» περιοχών, περιλαμβανομένης και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Η διαδικασία της ΕΑΙ, ιδίως για ‘στρατιωτικές ζώνες’ όπως τα Βαρώσια είναι εξ ορισμού αναποτελεσματική», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος, υποδεικνύοντας παράλληλα την αποτυχία της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών εντός της περιφραγμένης πόλης, με το επιχείρημα ότι δήθεν ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της εξέτασης της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Όπως είπε «έχουμε θέσει ενώπιον της Επιτροπής τις θέσεις μας, όσον αφορά την αναποτελεσματικότητα της ΕΑΙ στα κατεχόμενα και ειδικά το παράδειγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, στην οποία εκκρεμεί η γνωστή υπόθεση με το ΕΒΚΑΦ».

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για το ανεδαφικό της υπόθεσης του ΕΒΚΑΦ και καλούμε την Επιτροπή να εξετάσει το θέμα αυτό ως ‘κλώνο’ της υπόθεσης Ιωάννου, με σκοπό να αποδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι αυτή η ‘επιτροπή’ δεν λειτουργεί σωστά» συνέχισε.

Υπενθύμισε ότι στις δύο υποθέσεις «K.V. Mediterranean Tours εναντίον Τουρκίας» και «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ, η Τουρκία έχει περιθώριο να υποβάλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 4 και 5 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Παράλληλα, είπε ότι αναμένεται και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όπως ανέφερε, έχει τεράστια σημασία, ειδικά για τα θέματα των αποζημιώσεων.

Πέραν των υποθέσεων αυτών που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Τουρκία, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι εκκρεμούν περίπου 50 παρόμοιες υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ, με τις υποθέσεις να αυξάνονται διαρκώς.

Όσον αφορά εκδικασθείσες υποθέσεις, στις οποίες Κύπριοι αιτητές έχουν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Δημητριάδης λέει τέλος ότι ζητείται από την Επιτροπή Υπουργών να εκδόσει και νέα ενδιάμεση απόφαση, καθώς η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει ακόμη τις αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.

Ο δικηγόρος απέστειλε σχετική επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών στις 4 Σεπτεμβρίου 2019.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top