ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο ΚΕ - «Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου»

Ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο ΚΕ - «Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου»

Επαφές στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών του, θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, γεύμα εργασίας με την αρμόδια ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γραμματείας του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντηση με το Ρώσο μόνιμο αντιπρόσωπο, Βιτάλι Τσούρκιν και συναντήσεις με τα προεδρεία του Κρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ.

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος δηλώνει ότι είναι ο κ. Χριστοδουλίδης από τις χθεσινές του συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις με τον υπεύθυνο Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Ουϊλιαμ Τετλ, την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ και τον σύμβουλο του αντιπροέδρου Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Κάρπεντερ, ενώ ενημέρωσε στη διάρκεια προγεύματος εργασίας εμπειρογνώμονες κι αναλυτές δεξαμενών σκέψης.

«Είμαι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες μου, τόσο για τα διμερή θέματα, όσο και το Κυπριακό», δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, δεύτερο και τελευταίο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και το τι θα γίνει αν θα επαναρχίσει ο διάλογος».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστουδουλίδης διευκρίνισε ότι πρέπει να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την NAVTEX, κάτι που συμμερίζονται και οι Αμερικανοί.

«Πριν το δούμε στην πράξη, δεν θα μπορούμε να ξέρουμε» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα τι ρόλο θα θέλαμε να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και για την επανέναρξη των συνομιλιών στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκδοθεί νέα NAVTEX και στη συνέχεια ότι δεν θα γίνει πάλι το ίδιο, λίγο μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σε τέτοια περίπτωση, η στάση μας θα είναι ίδια με προηγουμένως».

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

«Οι συνομιλητές μου ήταν ιδιαίτερα ένθερμοι στα διμερή θέματα, για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας. Οι όποιες εντάσεις δημιουργήθηκαν ανήκουν στο παρελθόν. Προχωρούμε τις διμερείς μας σχέσεις και εργαζόμαστε για τη δημιουργία των συνθηκών να επαναρχίσει ο διάλογος και να είναι ουσιαστικός, ούτως ώστε να έχει προοπτική για ουσιαστική κατάληξη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top