ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ: Πώς τελειώνει το αιματοκύλισμα – Καθοριστικές οι κινήσεις Ρωσίας και συριακού στρατού

ΣΥΡΙΑ: Πώς τελειώνει το αιματοκύλισμα – Καθοριστικές οι κινήσεις Ρωσίας και συριακού στρατού

Μέχρι σήμερα, η τουρκική επίθεση στις βόρειες επαρχίες της Συρίας, επικεντρώθηκε στην εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην μεθόριο γραμμή των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Ωστόσο μετά την εξέλιξη της Κυριακής (13/10), την συμφωνία δηλαδή μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της πολιτοφυλακής των Κούρδων, για ανάπτυξη συριακών δυνάμεων προς τα βόρεια, με σκοπό την απόκρουση της τουρκικής επίθεσης, διαφοροποιεί πάρα πολύ το σκηνικό και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σε αυτή την νέα αντιπαράθεση, ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει η Ρωσία, στην πολύ πιθανή σύγκρουση του συριακού στρατού με τις τουρκικές δυνάμεις. Οι σχέσεις της Δαμασκού και του Κρεμλίνου είναι κάτι περισσότερο από άψογες. Πρόκειται για συμμάχους.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν επίσης πολύ καλές σχέσεις, αφού πέραν από τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, η πρώτη μετατράπηκε και σε έναν πάρα πολύ καλό πελάτη για την οπλική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα προχωρούν μαζί σε στρατηγικούς αλλά και ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως για παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου και η αγορά των S400 από την Άγκυρα.

Επί του εδάφους, ο συριακός στρατός βρίσκεται ήδη στην πόλη Μανμπίζ και επιδίωξη του είναι να ανακτήσει όλες τις πόλεις στην βόρεια Συρία, ενώ ταυτόχρονα ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, ενώ ο Ερντογάν, νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως «είναι προτεραιότητα μας η κατάληψη της Μανμπίζ, να την πάρουμε από τον στρατό και να την δώσουμε στους πολίτες».

Επίσης, οι δύο στρατοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και στην πόλη Ταλ Ταμέρ, η οποία παραδόθηκε από τους Κούρδους στον Συριακό στρατό. Ένα άλλο ερωτηματικό, είναι το αν η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να πάρει πίσω τα εδάφη της από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν το οποίο έπεσε πέρσι από την πολιορκία του τουρκικού στρατού, στα χέρια των Σύρων συμμάχων της Άγκυρας.

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όλες τις εξελίξεις στην Συρία, αφού η κατάσταση είναι έκρυθμη και υπάρχει υψηλός κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης.  Όλα πλέον είναι ρευστά αφού καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και απομένει να δούμε πώς θα τελειώσει το αιματοκύλισμα στις βόρειες επαρχίες της Συρίας.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top