ΔΙΕΘΝΗ

Σύσκεψη Τραμπ με την ηγεσία Κογκρέσου - Συνάντηση με Ερντογάν

Σύσκεψη Τραμπ με την ηγεσία Κογκρέσου - Συνάντηση με Ερντογάν

Συσκέψεις με την ηγεσία του Κογκρέσου και στενούς του συμβούλους, θα έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με μόνο θέμα την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, λίγες ώρες πριν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιν αναχωρήσουν για την Αγκυρα, όπου την Πέμπτη 17/10 αναμένεται να συναντηθούν ως απεσταλμένοι του προέδρου, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Θα έχει επίσης το καθιερωμένο εβδομαδιαίο γεύμα με τον Yπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το όνομα του οποίου επίσης ανακοινώθηκε την Τρίτη (15/10) ως μέλος της αποστολής που θα μεταβεί στην Τουρκία.

Στην πρωινή σύσκεψη στο Λευκό Οίκο έχουν κληθεί, η πρόεδρος της Βουλής, οι ηγέτες πλειοψηφίας και μειοψηφίας στη Γερουσία, καθώς και οι πρόεδροι με τους ηγέτες μειοψηφίες στις επιτροπές Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας. Ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που θα συμμετάσχει στη συνάντηση, σε ερώτησή μας είπε «αυτή θα έπρεπε να γίνει πριν ο πρόεδρος λάβει τις αποφάσεις του και συνομιλήσει με τον Ερντογάν». Χαρακτήρισε «φάρσα» τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σήμερα το τουρκικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε αντί να πέσει.

Τόσο η πολιτική του προέδρου στο Συριακό, όσο και οι κυρώσεις που ανακοίνωσε, προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στους δημοκρατικούς, όσο και σε ρεπουμπλικάνους του προέδρου Τραμπ. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από το Μπακού ότι η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πολλοί μιλούν για «εμπαιγμό» των ΗΠΑ από την Τουρκία.

Την Τρίτη (15/10) στη Γερουσία και στη Βουλή συνεχίστηκε η συγκέντρωση υπογραφών μελών υπέρ των δύο νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Γράχαμ και Βαν Χόλεν και τους βουλευτές Ένγκελ και Μακόλ. Ο γερουσιαστής Γράχαμ που δήλωσε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν – στην οποία ήταν παρών – ότι θα πρέπει να δοθεί «χρόνος και περιθώριο» στον Αμερικανό πρόεδρο για να μεσολαβήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, επανέλαβε χθες τις απειλές για ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις, αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν σεβαστεί την υπόσχεσή του και επιτεθεί στο Κομπάνι.

Η πολιτική του προέδρου Τραμπ έναντι της Τουρκίας δέχθηκε πολλά και σκληρά πυρά στην τηλεοπτική αναμέτρηση των δημοκρατικών υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές του 2020.Όλοι οι υποψήφιοι μίλησαν για καταστροφική πολιτική και πράσινο φως στον Ερντογάν να εισβάλει.
Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν είπε πως πρέπει δημόσια ο πρόεδρος Τραμπ να ανακοινώσει ότι ακυρώνει την πρόσκληση προς τον Ερντογάν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, έως ότου ανακαλέσει την σημερινή του στάση.

«Δεν έχει νόημα να του προσφέρουμε τη φιλοξενία μας, όσο αρνείται να αποδεχθεί τις διεθνείς προτροπές για κατάπαυση του πυρός», είπε.

Έξαρση σημειώνουν τα τελευταία 24ωρα τα δημοσιεύματα για τις 50 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές που φυλάσσονται στη Βάση Ινσιρλίκ, με πολλούς αναλυτές να προτρέπουν την αμερικανική κυβέρνηση να τις αποσύρει άμεσα, γιατί έχουν καταστεί «όμηροι» των Τούρκων. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν υπάρχουν σχέδια για μεταφορά τους στο Αβιάνο της Ιταλίας, είπε πως δεν συζητούνται δημόσια τέτοια θέματα.
Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι σήμερα επισκέπτεται επίσημα το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ιταλίας.

Ως εξέλιξη, που δεν φαίνεται άσχετη με τις κυρώσεις, θεωρούν οι αναλυτές την άσκηση δίωξης εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halk Bank, της οποία στέλεχος βρέθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών είχαν προτείνει στην τράπεζα να συζητήσουν το ύψος του προστίμου, όμως οι Τούρκοι αρνήθηκαν.

Τέλος, νέα πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το δικηγόρο του προέδρου Τραμπ και πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, τον φέρνουν να διαπραγματεύεται πέραν της Ουκρανίας, και εκ μέρους της Τουρκίας, πιέζοντας για την έκδοση του Φετουλά Γκιουλέν. Να σημειωθεί ότι ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Μάικ Φλυν, είχε παραδεχθεί ενοχή στην κατηγορία ότι έκανε λόμπι υπέρ της Τουρκίας χωρίς να το δηλώσει στο Κογκρέσο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top