Αναγνώριση και προώθηση της γλώσσας των Ρομά ζητεί η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αναγνώριση και προώθηση της γλώσσας των Ρομά ζητεί η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παγκόσμια Ημέρα της Γλώσσας Ρομά σήμερα και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, κάλεσε, με δημόσια παρέμβαση της από το Στρασβούργο, τα κράτη μέλη του Οργανισμού να αναγνωρίσουν, να προστατεύσουν και να προωθήσουν τη γλώσσα των Ρομά, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το Romani, υπενθύμισε, είναι η γλώσσα των 10-12 εκατομμυρίων Ρομά που ζουν στην Ευρώπη και αν αφεθεί χωρίς προστασία, η γλώσσα και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει απειλούνται, ενώ  οι Ρομά θα στερηθούν το  βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.
 
Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, χρειάζονται νέα μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους νέους Ρομά, να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο.
 
Ενθάρρυνε, τέλος, τα  κράτη μέλη να αναγνωρίσουν την γλώσσα των Ρομά ως μειονοτική γλώσσα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (ECRML), ως σαφή δέσμευση για την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει την προώθηση και διδασκαλία της γλώσσας των Ρομά και έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο σπουδών για τους Ρομά

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα: Από το Κυπριακό ως τη Γάζα

Διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα: Από το Κυπριακό ως τη Γάζα

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και αυξημένων διπλωματικών διεργασιών, η Κυπριακή Δημοκρατία εντείνει την εξωτερική της δράση τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο ανθρωπιστικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Με φόντο την προγραμματισμένη συνάντηση υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό, τη διαρκή δέσμευση στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την έτοιμη ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», η Λευκωσία επιχειρεί να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο, προωθώντας ταυτόχρονα σταθερότητα, ειρήνη και αλληλεγγύη στην ευρύτερη περιοχή.