ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ετήσια πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία

Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ετήσια πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία

Με συμμετοχή νέων, αλλά και παλιότερων μελών της παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Λονδίνο η ετήσια πικετοφορία που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Στόχος ήταν να καταδικαστούν η παράνομη ανακήρυξη, οι ενέργειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η τουρκική εισβολή και κατοχή και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα.

Όπως κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολής, απηύθυνε επιστολή προς τον Τούρκο Πρέσβη, την οποία εναπόθεσε στην είσοδο του κτιρίου της πρεσβείας.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο είναι μία «επαίσχυντη κληρονομιά» και τονίζει ότι το ψευδοκράτος δεν είναι παρά μία «μη αναγνωρισμένη και παράνομη αποσχιστική οντότητα».

Χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο» και καλεί την Άγκυρα να αποδεχθεί ότι «η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό, σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος και όχι προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσω ενός ξεπερασμένου και μη λειτουργικού συστήματος ασφαλείας».

Σημειώνει ότι η αισιοδοξία γύρω από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά διαβρώθηκε λόγω της επιμονής της Τουρκίας να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και να διατηρήσει σημαντική παρουσία στρατευμάτων της στο νησί.

«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της επανένωσης της Κύπρου, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να υπονομεύσει την επανένωση αντί να την υποστηρίξει», έγραφε στην επιστολή προς τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο ο κ. Καραολής, παραπέμποντας στην «απαράδεκτη» τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ που «υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτείται για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». 

Σημειώνει συναφώς ότι δεν προκάλεσαν έκπληξη τα πρόσφατα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επισημαίνει ακόμη τις δημογραφικές αλλαγές στα κατεχόμενα μέσα από την πολιτική του εποικισμού.

Καλεί δε την Τουρκία να αγκαλιάσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την επικείμενη τριμερή συνάντηση του Βερολίνου και να μην υποτιμήσει τα οφέλη της ειρήνης και της επανένωσης, η οποία θα επέτρεπε την μετατροπή της Κύπρου σε φάρο ελπίδας στην περιοχή και σε περιφερειακό εμπορικό κόμβο με άξονες τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες, τους υδρογονάνθρακες, την τεχνολογία και τον τουρισμό.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top