ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οδηγείται η πρόταση νόμου για τα καταλύματα τύπου Airbnb

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οδηγείται η πρόταση νόμου για τα καταλύματα τύπου Airbnb

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής η συζήτηση για έλεγχο και φορολόγηση των ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, που ενοικιάζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb, με την πρόταση νόμου, που προνοεί την αδειοδότηση και καταχώρησή τους σε μητρώο, να οδηγείται τον επόμενο μήνα στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Η πρόταση νόμου προνοεί την αδειοδότηση και καταχώρηση σε μητρώο πέραν των 20 χιλιάδων διαμερισμάτων, που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb.

Αν και όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης νόμου, με την οποία θα δημιουργηθεί μητρώο, εντούτοις ο ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, σε σχέση με τη διαγραφή πρόνοιας, που προβλέπει ότι θα πρέπει να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη της διαχειριστική επιτροπής κάθε πολυκατοικίας, για ενοικίαση διαμερισμάτων με Airbnb.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι «η πρόταση νόμου, που καλύπτει τα διαμερίσματα, τις κατοικίες και επαύλεις, που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του Aribnb, οδηγείται ομόφωνα στην ολομέλεια, με τον ΔΗΣΥ να επιφυλάσσει την τοποθέτηση του για το εάν θα έχει λόγο ή όχι η διαχειριστική επιτροπή σε κοινόκτητες οικοδομές ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, εξήγησε ότι κατά τη συνεδρία της ολομέλειας θα προηγηθεί η έγκριση ή όχι της τροπολογίας, η οποία προνοεί ότι δεν θα πρέπει να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη διαχειριστικής επιτροπής κοινόκτητης οικοδομής και ακολούθως η πρόταση νόμου.

Είπε ακόμα ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου θα διορθώσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επικρατούσε στην ενοικίαση αυτών των καταλυμάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε, η πρόταση για τη ρύθμιση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων οδηγείται στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα για ψήφιση με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές που είχαν εισηγηθεί ως κόμμα.

Όπως υπενθύμισε «οι αλλαγές, που είχαμε εισηγηθεί και έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από την Επιτροπή, απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο, διαγράφουν την πρόνοια με την οποία δεν μπορούσαν άλλα αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα να εγγραφούν στο μητρώο με την εφαρμογή της νομοθεσίας και επίσης διαγράφουν την πρόνοια με την οποία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας η αδειοδότηση θα γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου περί ξενοδοχείων, κάτι το οποίο θα έκλεινε τα περισσότερα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα».
 
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, διότι όπως ανέφερε «η πρόταση νόμου προνοεί την έγκριση χιλιάδων μη αδειούχων μέχρι σήμερα διαμερισμάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τώρα την ευχέρεια να συνάψουν νέες συμφωνίες με τουριστικούς οργανισμούς υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Τουρισμού».
 
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο μητρώο θα πρέπει μέσω υπεύθυνης δήλωσης να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές, ότι κατέχουν τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες και ότι τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία σε περίοδο ενός έτους.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα, που ενοικιάζονται στην Κύπρο, κυμαίνονται μεταξύ 20 με 40 χιλιάδες, ενώ οι αδειοδοτημένες επαύλεις είναι κάτω των 100.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top