ΠΑΡΑ-THEMA

Α. Θεμιστοκλέους: Το πραξικόπημα του 1974 δεν το έκανε η ΕΟΚΑ Β', το έκανε η Εθνική Φρουρά

Α. Θεμιστοκλέους: Το πραξικόπημα του 1974 δεν το έκανε η ΕΟΚΑ Β', το έκανε η Εθνική Φρουρά

«Οι 22 καταδρομείς που σκοτώθηκαν στο Προεδρικό ήταν της ΕΟΚΑ Β’;» διερωτήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, στην συζήτηση που είχε μαζί με τον Γιώργο Αγαπίου στην εκπομπή «Υστερόγραφο» στο Vouli.Tv.

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Ο κ. Θεμιστοκλέους, εξέφρασε ευθέος την άποψη του, πως το πραξικόπημα του 1974, παρόλο που διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών, διεξάχθηκε από την Εθνική Φρουρά.

Αρχικά, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε πως διαπράξαμε λάθη τα οποία τα εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία. Είπε πως το 1963 επήλθε διχοτόμηση διοικητική, το 1964 παγιώθηκε με τα γνωστά γεγονότα και το 1967 η διχοτόμηση φόρεσε «εθνικό μανδύα» κάτι το οποίο ήταν πάγιος στόχος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε πως το πραξικόπημα ήταν μια πράξη που ξεκινά από την ανικανότητα της Χούντας των Αθηνών, «εκείνης της γελοιότητας, διότι μου το έπαιζαν εθνοσωτήρες ενώ οδηγούσαν την Κύπρο στη σφαγή».

Όσο αναφορά τις ευθύνες για τα γεγονότα της εποχής, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε πως όλοι είχαν ευθύνη για τα γεγονότα «από τον Μακάριο μέχρι το ΑΚΕΛ, από το Ενιαίο Κόμμα μέχρι τον Γρίβα, άπαντες».

«Το πραξικόπημα δεν το έκανε η ΕΟΚΑ Β’, να το ξεκαθαρίσουμε» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «το πραξικόπημα το διέταξε η Χούντα των Αθηνών και το έκανε η Εθνική Φρουρά».

Το πραξικόπημα του 1974 ήταν μια προδοτική πράξη της Χούντας των Αθηνών ανέφερε ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ για να συμπληρώσει πως, «δεν παίνεψα ποτέ την Χούντα. Η ΕΟΚΑ Β’ ήταν λογικό να ακολουθήσει δεν θα έβαλε τα κλάματα να είμαστε ρεαλιστές».

Όσο αφορά τον διχασμό που επικρατούσε και ακόμα επικρατεί στην Κυπριακή κοινωνία σχετικά με τα γεγονότα του 1974, ο κ. Θεμιστοκλέους, επισήμανε πως αυτό συμβαίνει διότι καμία πολιτική παράταξη δεν λέει την αλήθεια.

Δείτε το Α΄ μέρος της συνέντευξης του Ανδρέα Θεμιστοκλέους στο Vouli.Tv, εδώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top