ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό την απειλή αγωγών η «τρικυμιώδης» σύμβαση στο Λιμάνι Λεμεσού

Υπό την απειλή αγωγών η «τρικυμιώδης» σύμβαση στο Λιμάνι Λεμεσού

Σε νέες ατραπούς φαίνεται να διεισδύει η πολύκροτη σύμβαση που υπογράφηκε πριν από περίπου έναν χρόνο μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και ιδιωτικής εταιρείας, για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτής δεξαμενής και ναυπηγείου στη λιμενική περιοχή Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής της πρώην αναδόχου εταιρείας (FAMA/FAMALIFT), που δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στους χώρους του Λιμανιού Λεμεσού και συγκεκριμένα από το 1974, προτίθεται να προχωρήσει στην καταχώριση αγωγών, καθότι κατά τους ισχυρισμούς του παραβιάζονται δεσμευτικοί όροι της συμφωνίας, που αφορούν καταβολή ποσού της τάξης του μισού εκατομμυρίου προς τον ίδιο.

Συγκεκριμένα, επικαλείται το άρθρο 3 της επίμαχης συμφωνίας (Ισχύς της Άδειας), βάσει του οποίου κατά τους ισχυρισμούς του, η αδειούχος πλέον εταιρεία T.HE.A όφειλε, μεταξύ άλλων, να παραδώσει στην ΑΛΚ «απαλλακτική απόδειξη/βεβαίωση ότι δεν έχει οποιαδήποτε τυχόν απαίτηση ή αξίωση ή απόφαση εναντίον της Εταιρείας και εκ μέρους της Εταιρείας FAMALIFT SHIPYARD LTD του Εκκαθαριστή κου Λεωνίδα Κίμωνος, και της Εταιρείας F & T INVESTMENT LTD και του κου Τζωρτζή».

Κατόπιν αυτού, δηλαδή την ρητή αποποίηση οποιωνδήποτε διεκδικήσεων λόγω νομικών επιπλοκών που αφορούσαν στον προηγούμενο αδειούχο του χώρου, η T.HE.A όφειλε –με βάση το προσχέδιο της σύμβασης και τα όσα ισχυρίζεται ο διευθυντής της πρώην αναδόχου εταιρείας- να προχωρήσει στην καταβολή 630 χιλιάδων ευρώ στην ΑΛΚ, 220 χιλιάδες ευρώ στον εκκαθαριστή και αρχική πληρωμή 250 χιλιάδων ευρώ στον κ. Τζωρτζή.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, παρότι αποποιήθηκε των δικαιωμάτων και απαιτήσεων όπως προβλεπόταν ως προϋπόθεση στη συμφωνία, ο νέος ανάδοχος δεν έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού. Σημειώνεται ότι, η σχετική απαλλακτική απόδειξη/δήλωση αναφορικά με την F&T INVESTMENTS LTD, υπογράφηκε επίσης από δύο άλλους διευθυντές της εταιρείας. Τίθενται πάντως και ερωτήματα κατά πόσον η ΑΛΚ δύναται ή οφείλει να προχωρήσει σε τερματισμό της άδειας λόγω των καταγγελλόμενων παραβιάσεων όρων της σύμβασης, που έχει ισχύ 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία για αδειοδότηση χώρων με σκοπό τις επενδύσεις για ανάπτυξη σημαντικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων που αφορούν συντήρηση μέγα γιοτ και σούπερ γιοτ, αλλά και πλωτών εγκαταστάσεων συντήρησης πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, είχε τεθεί στο μικροσκόπιο Ερευνητικής Επιτροπής κατόπιν καταγγελιών του πρώτη Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκου Μιχαηλίδη, ενώ απασχόλησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε σύσταση διμελούς Ερευνητικής Επιτροπής μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17.1.2019 αποτελούμενη από τους κ. Ανδρέα Μυλωνά (πρόεδρος) και Κωνσταντίνο Κάρμιο (μέλος). Σύμφωνα με το πόρισμα «η Αρχή Λιμένων Κύπρου ενήργησε εντός της αρμοδιότητάς της και σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι των ιδιωτών διαχειριστών του Λιμανιού Λεμεσού και χωρίς να εκθέτει το Υπουργικό Συμβούλιο στον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top