ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΠΟΔ: Ένας νέος οικονομικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίσης από το ΚΟΕ και την Ελληνική Τράπεζα

ΣΠΟΔ: Ένας νέος οικονομικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίσης από το ΚΟΕ και την Ελληνική Τράπεζα

Το δικό της Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) αποκτά η Κύπρος, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο δείκτη που να παρέχει προειδοποιητικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας.
 

Ο δείκτης θα καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.
 
«Ο δείκτης αυτός απουσίαζε από την κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο Ανδρέας Ασσιώτης, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, κατά την παρουσίαση του νέου δείκτη, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει ένας δείκτης που να δείχνει πού αναμένεται να κινηθεί η οικονομία με βάση τα σημεία καμπής».
 
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΚΟΕ Έλενα Ανδρέου είπε πως ο ΣΠΟΔ έχει σκοπό να συμπληρώσει ένα κενό στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας πως θα ανακοινώνεται σε μηνιαία βάση, «έτσι ώστε να μπορεί να δώσει τόσο σε επιχειρήσεις όσο και οργανισμούς αλλά και σε φορείς χάραξης πολιτικής ένα προειδοποιητικό σήμα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας».
 
«Ο δείκτης», πρόσθεσε, αποσκοπεί στην ανάλυση οικονομικών κύκλων, στην πρόβλεψη των σημείων καμπής της οικονομίας και δίνει μια μελλοντική διάσταση ή φάση της οικονομικής δραστηριότητας και προειδοποιεί πότε η οικονομία μπορεί να εισέλθει σε περιόδους ύφεσης και περιόδους ανάπτυξης»
 
Δείχνει επιβράδυνση
 
Ο ΣΠΟΔ παρουσίασε ετήσια μείωση 0,71% τον Οκτώβριο, μετά από ετήσιες μειώσεις 0,69% τον Σεπτέμβριο και 0,66% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας καθοδικές πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση.
 
Το σημαντικό είναι ότι στον ΣΠΟΔ δεν περιλήφθηκαν μόνο εγχώριες μεταβλητές, αλλά και μεταβλητές από το εξωτερικό, κάτι που είναι σημαντικό για μια μικρή και ανοικτή οικονομία όπως είναι η Κύπρος. Οι μεταβλητές είναι η τιμή του πετρελαίου (Brent), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ο αριθμός των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.
 
«Η πτωτική τάση του Οκτωβρίου στον δείκτη ΣΠΟΔ ναι μεν οφείλεται στο επιδεινωμένο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με τη θετική επίδοση των εγχώριων μεταβλητών, δίνει μια πρόβλεψη ότι η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν ρυθμούς ανάπτυξης, επιβραδυνόμενους δε λόγω της εξωτερικής τάσης μείωσης των δεικτών που επηρεάζουν την μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου», εξήγησε η κ. Ανδρέου.
 
Ενδείξεις ύφεσης πέντε μήνες πριν
 
Ο ΣΠΟΔ, η διακύμανση του οποίου θα συνδυάζεται με την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ, «κτίστηκε» αρχής γενομένης από το 2004 και φθάνει μέχρι σήμερα. Τόσο ο κ. Ασσιώτης όσο και η κ. Ανδρέου ανέδειξαν πως και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις ύφεσης της κυπριακής οικονομίας το 2009 και το 2011 ο δείκτης κατέδειξε την πορεία προς την ύφεση πέντε μήνες πριν την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε αρνητικά επίπεδα, ενώ ο ΣΠΟΔ είχε καταδείξει νωρίτερα δείξει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
 
«Δηλαδή δίνει χρόνο στους φορείς λήψεως αποφάσεων να αντιδράσουν και αυτή είναι η δική μας συνεισφορά για να προλάβουμε μία δυσάρεστη κατάσταση στο μέλλον», εξήγησε ο κ. Ασσιώτης.
 
Ο προπορευόμενος χαρακτήρας του δείκτη, δηλαδή η έγκαιρη εκδήλωση των ενδείξεων, ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού συμπεριλήφθηκαν εξωτερικοί δείκτες, όπως ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης και όχι ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κύπρου, που συμβαδίζει περισσότερο με την πορεία του ΑΕΠ.
 
«Θεωρούμε ότι ένας εξωτερικός δείκτης για μια πάρα πολύ μικρή και ανοικτή οικονομία, όπως είναι η Κύπρος, αντισταθμίζει όλους τους άλλους εγχώριους δείκτες», είπε η κ. Ανδρέου, εξηγώντας πως ο κυπριακός δείκτης οικονομικού κλίματος της Κύπρου δεν δίνει τόση πληροφόρηση.
 
Από την πλευρά του, Ακαδημαϊκός πλέον Γιώργος Συρίχας και τέως εκτελεστικό μέλος της Κεντρικής Τράπεζας, εξήγησε πως ο συνδυασμός πολλών εγχώριων και μιας ξένης μεταβλητής αποδίδει καλύτερες ενδείξεις παρά τα κυπριακά ιστορικά δεδομένα.
 
Ο ΣΠΟΔ, γνωστός στο εξωτερικό ως Leading Economic Indicator (LEI), χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφόρησης από οικονομικούς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΕ (Fed), την ΕΕ και Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top