ΔΙΕΘΝΗ

ΔΕΕ: Ο Ευρωβουλευτής, ακόμα και φυλακισμένος, απολαμβάνει της ασυλίας του από τη στιγμή της εκλογής

ΔΕΕ: Ο Ευρωβουλευτής, ακόμα και φυλακισμένος, απολαμβάνει της ασυλίας του από τη στιγμή της εκλογής

"Ένα πρόσωπο που εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά την ιδιότητα του μέλους αυτού του οργάνου κατά τον χρόνο της επίσημης δήλωσης των αποτελεσμάτων και απολαμβάνει, από τότε, των ασυλιών που συνδέονται με το καθεστώς", έκρινε την Πέμπτη (19/12), το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίφημη υπόθεση του Ευρωβουλευτή Γιουνκέρας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Γιουνκέρας είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση πριν από τις εκλογές αυτές στο πλαίσιο ποινικής δίκης που ασκήθηκε εναντίον του για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2017 στην αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας. Το Tribunal Supremo, στις 14 Οκτωβρίου 2019,  τον είχε καταδικάσαει σε ποινή φυλάκισης 13 ετών και, για την ίδια περίοδο, απαγόρευσε σε 13 έτη την άσκηση δημόσιας θητείας ή άσκησης οποιουδήποτε δημόσιου συμφέροντος λειτουργία.

Με βάση τη σημερινή απόφαση το ΔΕΕ έκρινε καταρχάς ότι "ένα πρόσωπο που εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά το καθεστώς του βουλευτή ως αποτέλεσμα και από τη στιγμή της δήλωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, με αποτέλεσμα να απολαύει των ασυλιών διασφαλίζεται από το άρθρο 9 του πρωτοκόλλου".

Κατά το ΔΕΕ, "η εκλογή με άμεση και καθολική ψηφοφορία σε μια ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία  αποτελεί έκφραση της συνταγματικής αρχής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το πεδίο εφαρμογής της οποίας καθορίζεται από το ίδιο το δίκαιο της ΕΕ".

Από τις Συνθήκες και από τον εκλογικό νόμο του 1976 προκύπτει ότι το καθεστώς του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκύπτει αποκλειστικά από την εκλογή του ενδιαφερομένου και αποκτάται με την επίσημη δήλωση των αποτελεσμάτων αυτών από τα Κράτη Μέλη. Εξάλλου, από το άρθρο 343 της ΣΛΕΕ προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά συνέπεια τα θεσμικά της όργανα και τα μέλη της, πρέπει να απολαύουν των ασυλιών που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον το ΔΕΕ έκρινε ότι τα πρόσωπα που, όπως και ο Γιουνκέρας, εξελέγησαν βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απολαμβάνουν, από τη στιγμή που δηλώνονται τα αποτελέσματα, την ασυλία όσον αφορά τα ταξίδια που συνδέονται με το καθεστώς τους ως βουλευτών.

"Σκοπός αυτής της ασυλίας είναι να επιτρέψει σε αυτά τα άτομα, μεταξύ άλλων, να ταξιδέψουν και να λάβουν μέρος στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", διευκρινίζει.

"Σε αντίθεση με την ασυλία όσον αφορά τις συνεδριάσεις που προβλέπονται στην πρώτη παράγραφο, τις οποίες απολαμβάνουν μόνο από την εναρκτήρια σύνοδο και καθ `όλη τη διάρκεια των συνόδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ασυλία όσον αφορά τα ταξίδια ισχύει για τους βουλευτές ενώ ταξιδεύουν στον τόπο συνάντησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αυτής συνεδρίασης", συμπληρώνει.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε συναφώς ότι οι στόχοι που επιδιώκουν οι ασυλίες που προβλέπει το πρωτόκολλο συνίστανται στην εξασφάλιση της προστασίας της ορθής λειτουργίας και της ανεξαρτησίας των οργάνων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ασυλία όσον αφορά τα ταξίδια, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 9, δεύτερο εδάφιο, του εν λόγω πρωτοκόλλου, χρησιμεύει για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 39 παράγραφος 2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας σε κάθε μέλος - από τη στιγμή που εκλέγεται και ανεξάρτητα από το εάν έχει εκπληρώσει τις διατυπώσεις που απαιτεί το εθνικό δίκαιο - να συμμετέχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς να παρεμποδίζεται όσον αφορά τα ταξίδια.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε, ότι "η ασυλία όσον αφορά το ταξίδι που χορηγείται σε κάθε βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεπάγεται την άρση κάθε μέτρου προσωρινής κράτησης που επιβλήθηκε πριν από τη δήλωση της εκλογής του βουλευτή, προκειμένου να επιτραπεί στο πρόσωπο αυτό να ταξιδέψει να λάβουν μέρος στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Συνεπώς, αν το αρμόδιο εθνικό δικαστήριο κρίνει ότι το μέτρο πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει το συντομότερο δυνατό να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραιτηθεί από την ασυλία αυτή, βάσει του άρθρου 9, τρίτο εδάφιο, του πρωτοκόλλου.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σάσολι δήλωσε σχετικά:

"Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση αυτού του θεσμικού οργάνου. Καλύπτει την ανάληψη της εντολής ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την προστασία της ορθής λειτουργίας και ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ανάληψη της κοινοβουλευτικής εντολής είναι αποτέλεσμα μόνο της ψηφοφορίας των πολιτών".

Σημειώνει δε ότι "το Δικαστήριο έχει κηρύξει ότι ένα πρόσωπο, του οποίου η εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσημα διακηρυχθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο έλαβαν χώρα οι προαναφερθείσες εκλογές, αποκτά την ιδιότητα του βουλευτή από τη στιγμή αυτή. Ως εκ τούτου, απολαμβάνει των ασυλιών που περιγράφονται στο πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, το καθεστώς του βουλευτή πρέπει να θεωρείται ότι έχει αποκτηθεί από το γεγονός και κατά το χρόνο της προαναφερθείσας διακήρυξης".

Τονίζει δε ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης "ότι η ασυλία συνεπάγεται ότι το μέτρο προφύλαξης στην οποία υποβλήθηκε ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος πρέπει να ανακληθεί, προκειμένου να του επιτραπεί να μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διατυπώσεις για να αναλάβει το ρόλο του".

"Στην περίπτωση που η αρμόδια εθνική αρχή θεωρεί ότι το μέτρο αυτό πρέπει να διατηρηθεί μετά την ανάληψη του ρόλου του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να ζητήσει την άρση της ασυλίας αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν , σύμφωνα με το προαναφερθέν πρωτόκολλο", αναφέρει.

"Απευθύνω έκκληση στις αρμόδιες ισπανικές αρχές και τους παροτρύνω να συμμορφωθούν με την παρούσα φράση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να αξιολογήσουν το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της απόφασης επί της σύνθεσης του Κοινοβουλίου. Σας ενημερώνω ότι δεν θα δεχτώ αναφορές στον κανονισμό σχετικά με αυτό το θέμα", καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top