ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Δένδια: Διακρατική συμφωνία για EastMed και περιφερειακή σταθερότητα

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Δένδια: Διακρατική συμφωνία για EastMed και περιφερειακή σταθερότητα

Η ενημέρωση για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας σε Λιβύη και Αίγυπτο, την Κυριακή 23/12, και η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed δεν αποτελεί αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες, αλλά συνέχεια των προσπαθειών των Κυβερνήσεων των χωρών που την υπογράφουν για προαγωγή της ευημερίας των λαών τους.

Οι κύριοι Δένδιας και Χριστοδουλίδης απηύθυναν πρόσκληση συνεργασίας προς όλα τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο να ενώσουν τις προσπάθειες τους, ώστε αυτό να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση με τον πολύ καλό του φίλο, Νίκο Δένδια, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του και τις σημαντικότατες επαφές που πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή και τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως πριν διενεργηθούν οι επισκέψεις και επαφές Δένδια στην περιοχή προηγήθηκε συντονισμός μεταξύ των δύο. Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και τόνισε πως «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες κινήσεις, από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείουμε κανένα, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι και το κάλεσμα προς όλα τα κράτη της περιοχής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, καθώς υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη δια ζώσης για το σύνολο της περιοδείας του στον Κόλπο και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η προετοιμασία της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι αντηλλάγησαν απόψεις για καλύτερο συντονισμό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των δύο χωρών, οι οποίοι κινούνται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου «χωρίς να αποκλείουμε κανένα» και επεσήμανε ότι «όλες οι χώρες, οι οποίες αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τα τουρκολιβυκά μνημόνια και την αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά.

Ερωτηθείς αν η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed είναι μια πρώτη διπλωματική απάντηση και αντίδραση προς την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας είπε πως  με τον Κύπριο ομόλογο του συμφωνούν ότι «αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλο». Πρόσθεσε πως «είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και ο EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΕΕ».

Περαιτέρω ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε ως πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου» αλλά «ως θετικά βήματα και καλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το πλαίσιο».

Ερωτηθείς αναφορικά με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Δένδιας είπε ότι στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση τεχνικών επιτροπών με την Αίγυπτο και «από εκεί και πέρα είναι όλα ανοικτά και προς συζήτηση».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε πως όταν υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση, αυτό θα ανακοινωθεί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top