ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tα Αμερικανικά Επιμελητήρια Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου χαιρετίζουν τον νόμο EastMed που υπέγραψε ο Τραμπ

Tα Αμερικανικά Επιμελητήρια Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου χαιρετίζουν τον νόμο EastMed που υπέγραψε ο Τραμπ

Για νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου Χάρης Κακουλλής, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τα Αμερικανικά Επιμελητήρια Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου με αφορμή τον νόμο για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια και Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου , γνωστό ως EastMed, που υπογράφηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κοινή δήλωση που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο νόμος "παρουσιάζει την ιστορική μεταμόρφωση στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική θέση και αρχή ότι η ασφάλεια των εταίρων και των συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ουσιαστική σημασία για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης".

Προστίθεται ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες "δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν διπλωματικές προσπάθειες με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Ο κ. Κακουλλής στη δήλωσή του αναφέρει πως πρόκειται για νομοθεσία "που αναγνωρίζει τις νέες πραγματικότητες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανοίγει την πόρτα για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις τρεις χώρες, ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότητές τους για να αποκτήσουν παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι μελλοντικές αναμενόμενες μειώσεις ενεργειακού κόστους αναμένεται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις οικονομίες τους".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του AmCham Ισραήλ, Oded Rose αναφέρθηκε σε μεγάλη εμπορική και οικονομική προοπτική στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι ο νόμος "ενισχύει αυτή την συνεργασία σε έναν στρατηγικό άξονα ασφαλείας-εμπορίου".

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε ότι ο νόμος θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη αναπτυγμένη περιφερειακή εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top