ΕΛΛΑΔΑ

Λευκός Οίκος: Αναγνώριση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Λευκός Οίκος: Αναγνώριση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Αναγνώριση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και αντανάκλαση της δέσμευσης της κυβέρνησης Τραμπ να χτίσει δυναμική για το μέλλον αυτών των σχέσεων, χαρακτήρισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου  ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Σημειώνοντας ότι ο ρόλος αυτός  καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον και για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, με το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει αν θεωρεί πιθανό ένα επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στάθηκε  στο υψηλό επίπεδο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας ότι κοινό συμφέρον Ελλάδας και ΗΠΑ είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τις αναλύσεις του ελλαδικού Τύπου, που έφερναν τον πρωθυπουργό να ζητά την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, σημειώνοντας την εξαιρετική σχέση που έχει ο πρόεδρος Τραμπ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης στις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, που έχει γίνει στενότερη.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω από την πλευρά της Αμερικής την ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεών μας, όπου συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μήνυμα που ο πρωθυπουργός θα στείλει στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις, τη συμφωνία που θα ανακοινωθεί για εκπαιδευτικά θέματα και την ίδια προσέγγιση που μοιράζονται Ουάσιγκτον και Αθήνα στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top