ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκρίθηκε στο Όμοδος η «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος» στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις Ορεινές περιοχές

Εγκρίθηκε στο Όμοδος η «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος» στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις Ορεινές περιοχές

Εγκρίθηκε στο Όμοδος την Παρασκευή η «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος» στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις Ορεινές περιοχές

 

Με την έγκριση της «Δήλωσης Τρόοδος-Κύπρος», ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (31/1) στο Όμοδος οι εργασίες του τριήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί».
 
Το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, συγκέντρωσε μια σειρά τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων μαζί με ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις προσεγγίσεις πολιτικής στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο ενσωματώθηκαν στη «Δήλωση Τρόοδος-Κύπρος», που εκπόνησε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Πρόκειται για ένα πολιτικό και επιχειρησιακό κείμενο που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπογραμμίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου και τονίζει τις εθνικές και περιφερειακές πολιτικές καθώς και τους τοπικούς μηχανισμούς με τους οποίους συμφωνούν οι ορεινές περιοχές του νησιού.
 
Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της διακυβέρνησης, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών στις ορεινές περιοχές.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, επισημαίνοντας την περίπτωση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία, ο Andrea Cabbidu, του Οργανισμού Έρευνας της Σαρδηνίας, ζήτησε να υποστηριχθούν οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές από τις κυβερνήσεις. «Χρειαζόμαστε ισχυρές διακρίσεις μεταξύ βιομηχανικών και τοπικών προϊόντων», είπε. «Η εδαφική αναγνωρισιμότητα θα αυξήσει τα εισοδήματα των αγροτών και οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία αυτών των συστημάτων. Η παραδοσιακή πρακτική πρέπει να επισημανθεί και να διασφαλιστεί».

Ο Γιώργος Βλάχος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να ενσωματώσει την παραδοσιακή γεωργική πρακτική σε υπάρχοντα συστήματα προστασίας της φύσης. Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Τροόδους και στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, είπε: «Πρέπει να εντάξουμε τον πληθυσμό και τις γεωργικές του δραστηριότητες στο δίκτυο διατήρησης. Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα με τις Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας. Πρέπει να ενσωματώσει τις τοπικές κοινωνίες σε παράγοντες προστασίας της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας τις αγροτικές δραστηριότητες».

Η Marjorie Jouen, του Ινστιτούτου Jacques Delors, της Γαλλίας, παρουσίασε την εμπειρία της ως προς την υιοθέτηση των «έξυπνων χωριών». Μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας στα χωριά και για την εκπαίδευση ατόμων με χαμηλή ψηφιακή παιδεία. Αναφέροντας παραδείγματα χωριών στη Γαλλία που προωθούνται, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, είπε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να ακολουθούν τις νέες εξελίξεις για την ανάπτυξή τους. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες εργασίας, δουλεύοντας πάνω στις δυνατότητες ενός χωριού και τους ανθρώπους του».
 
Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τις δύο πρώτες μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών και η Τρίτη και η τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο «Οίνου Γη», στο Κτήμα Βασιλειάδη, στο Όμοδος.
 

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top