ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Οργισμένη η Άγκυρα στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ – Ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τουρκικό κομβόι

Συρία: Οργισμένη η Άγκυρα στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ – Ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τουρκικό κομβόι

Σφοδρές μάχες διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον συριακό στρατό και στους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στις νότιες επαρχίες της πόλης Ιντλίμπ αλλά και στα δυτικά της πόλης Χαλέπι, ενώ υπάρχουν αναφορές για ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά τουρκικών θέσεων.   

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΟΚΑ, το οποίο ασχολείται με θέματα της Μέσης Ανατολής, το Σάββατο 01/01, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν περιοχή νότια της πόλης Ιντλίμπ, την οποία διάσχιζε τουρκικό κομβόι εκείνη την ώρα. Από τους βομβαρδισμούς, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες για τραυματίες και ζημιές.

Οι εμπόλεμη ζώνη εκτείνεται από τις νότιες επαρχίες του Ιντλίμπ μέχρι το Χαλέπι, όπου σημειώνονται ενέδρες και επιθέσεις με ρουκέτες από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν πως τέσσερις Ρώσσοι, που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ, έχουν πεθάνει από βομβαρδισμούς.

Περαιτέρω η κατάσταση στην Συρία, περιγράφεται ως ένας αενάως πόλεμος, αφού μαίνονται επί καθημερινής βάσεως, συγκρούσεις του συριακού καθεστωτικού στρατού με αντάρτικες οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία, με ελάχιστες εδαφικές διαφοροποιήσεις.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή 02/02 σε πλήγματα των δυνάμεων του καθεστώτος και της Ρωσίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, του τελευταίου οχυρού των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τις μάχες ακολουθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους προσκείμενου στο καθεστώς τηλεοπτικού σταθμού και δύο αραβόφωνων ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων. Έγιναν "στόχος τρομοκρατών", ανέφερε το SANA.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών πάνω από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Η Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μπαίνει πιο δυνατά στο παιχνίδι

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων τούρκων στρατιωτικών, από πυραύλους του συριακού στρατού, δυτικά του Ιντλίμπ.

Μάλιστα το περιστατικό αυτό, εξόργισε  την Τουρκία η οποία εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους κατά των συριακών θέσεων, και έστειλε μεγάλες δυνάμεις αρμάτων και ελικοπτέρων στο έδαφος της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DailySabah, ανάφερε πως έστειλε το μήνυμα στην Ρωσία, να μην πλήττουν τις θέσεις των τουρκικών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ, αφού αυτές στοχεύουν μόνο τις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ.

Ανάφερε επίσης πως τουρκικά μαχητικά F-16, στόχευσαν 40 στόχους του συριακού στρατού και θα επιχειρούν μέχρι να σταματήσει η επίθεση. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις, εξουδετέρωσαν 60 στρατιώτες του συριακού στρατού, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα συριακά μέσα.

Με ανοικτό πράσινο χρώμα, τα εδάφη και οι θέσης των ομάδων προσκείμενων στην Τουρκία

Με ανοικτό κοκκινο χρώμα, τα εδάφη και οι θέσης των δυνάμεων του Άσαντ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top