ΚΥΠΡΟΣ: Στα €3,19 δισ. τα νέα δάνεια το 2019

ΚΥΠΡΟΣ: Στα €3,19 δισ. τα νέα δάνεια το 2019

Στα €3,19 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκαν τα «φρέσκα» δάνεια που παραχώρησαν το 2019 σε εταιρείες και νοικοκυριά, οι εμπορικές τράπεζες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,61% σε ετήσια βάση, μια αύξηση που οφείλεται στα εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκατ.

 
Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), που έτυχαν επεξεργασίας από το ΚΥΠΕ, ο συνολικός καθαρός νέος δανεισμός το 2019 (εξαιρουμένων των δανείων που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης) διαμορφώθηκε στα €3.194 εκατομμύρια σε σύγκριση με €3.143 εκατ. το 2018, παρουσιάζοντας άνοδο μόλις €51 εκατ. σε απόλυτους αριθμούς.

Περιλαμβανομένων και των δανείων που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, το σύνολο των δανείων που παραχωρήθηκαν το 2019 ανήλθε σε €3,77 δισ.
 
Από το 2015, που η ΚΤΚ διατηρεί στοιχεία για τα «φρέσκα» δάνεια, τα καθαρά νέα δάνεια διαμορφώθηκαν στα €1,7 δισ., για να αυξηθούν στα 2,35 δισ. τον επόμενο έτος και να κορυφωθούν στα €3,23 δισ. το 2017. Το 2018 παρατηρήθηκε μία διόρθωση με τον καθαρό νέο δανεισμό να διαμορφώνεται στα €3,14 δισ. (-2,7%) και να σταθεροποιείται στα €3,19 το 2019.
 
Τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα €1,98 δισ., που αντιστοιχεί στο 62% των συνολικών νέων δανείων που παραχωρήθηκαν το 2019, παρουσιάζοντας άνοδο 2,5%. Τα νέα δάνεια μέχρι €1 εκατ. ανήλθαν σε €436 εκατ. παρουσιάζοντας πτώση €68 εκατ. ή 13,4%, ενώ τα νέα εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκατ. παρουσίασαν αύξηση €116 εκατ. ή 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, σχεδόν αμετάβλητα διατηρήθηκαν το 2019 τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά, τα οποία ανήλθαν σε €1,22 δισ. σε σύγκριση με €1,21 δισ. τον προηγούμενο χρόνο. Τα δάνεια για αγορά κατοικίας αντιστοιχούσαν στο 72% των συνολικών νέων δανείων που παραχώρησαν οι τράπεζες στα νοικοκυριά, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο (0,64%) σε σύγκριση με το 2018.

 

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα δεν δοκιμάζουν μόνο την αντοχή της κυβέρνησης, αλλά φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα με σαφή χρονικό ορίζοντα: Τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE