ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρεξηγήθηκε ο Έιντε – Δηλώνει ότι διαστρεβλώθηκε η συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ

Παρεξηγήθηκε ο Έιντε – Δηλώνει ότι διαστρεβλώθηκε η συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έχει `επανειλημμένα τονίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να κηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, και ότι τα δικαιώματά της στον τομέα αυτό πρέπει να γίνονται σεβαστά από άλλα κράτη`.

Αυτό σημειώνεται σε διευκρινιστική δήλωση που αποδίδεται στην εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Έιντε στο ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρεται, «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ  σχετικά με τη θετική είδηση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν σύντομα. Ωστόσο, αισθάνεται ότι υπήρξε διαστρέβλωση σε δύο κρίσιμα σημεία, και θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:”.

Πρώτον, σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ “ουδέποτε είχε την πρόθεση να προβεί σε οποιανδήποτε εκτίμηση για τις αντικρουόμενες αφηγήσεις για τις ρίζες του κυπριακού προβλήματος”.

“Αναφερόταν απλώς στο γνωστό γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από μία ερμηνείες για την ουσία του προβλήματος και ότι ενώ οι Κύπριοι συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες για το παρελθόν, θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να στοχεύσουν στην επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον τους”.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο κ. Έιντε “έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να κηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως οποιοδήποτε άλλο κυρίαρχο κράτος, και ότι τα δικαιώματά της στον τομέα αυτό πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά από άλλα κράτη».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «ένα σημείο στη συνέντευξη μπορεί να αφήνει την εντύπωση ότι σχετικοποιεί αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα, το οποίο καθιερώθηκε με το Δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση της Θάλασσας, κάτι που προφανώς δεν υφίσταται και που δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του».

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top