ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρίδης: «Αναστολή αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια» -VIDEO

 Πετρίδης: «Αναστολή αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια» -VIDEO

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν από κοινου το απόγευμα της Πέμπτης 26/3 o Yπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο κεντρικός τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου. Αναστέλλονται μέσω νόμου οι δόσεις δανείων για περίοδο εννέα μηνών.

Πρόκειται για μια από τις βασικές πρόνοιες δυο νομοθεσιών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και θα τεθούν προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (27/03).

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η πρώτη νομοθεσία αφορά «αναστολή της αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια για περίοδο 9 μηνών. Καλύπτονται πέραν των επιχειρήσεων και φυσικά πρόσωπα που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να γίνει γραπτό αίτημα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι τράπεζες δεν αναμένεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, από την αναμενόμενη αναστολή αποπληρωμής δόσεων για 9 μήνες».

Νωρίτερα ο υπουργός, είχε αναφέρει: «Όλη η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην αποφυγή χρεοκοπιών. Επιχορηγούμε το παζάρι και όχι το τραπεζικό σύστημα. Σε πλήρη συντονισμό με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με τη ρύθμιση δυο νομοθεσιών».

Η δεύτερη νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρίδης, προνοεί «παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων έως 2 δις για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και την επιδότηση μέρους των επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων».

Εξάλλου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε πως «στόχος μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα του κράτους και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Μελετούμε περαιτέρω μέτρα που θα ανακοινωθούν συντόμως».

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του είπε: «Με τα μέτρα δίνεται ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, δίνονται άμεσα παρατραβήγματα στις επιχειρήσεις για να πληρώσουν τους μισθούς τους, ξεκινά άμεσα το μορατόριουμ της αναστολής δόσεων για εννέα μήνες. Σ' αυτό το διάστημα, οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων».

Δείτε το VIDEO: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top