ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Τα νοικοκυριά αυξάνονται στην ΕΕ αλλά το μέσο μέγεθός τους μειώνεται

Eurostat: Τα νοικοκυριά αυξάνονται στην ΕΕ αλλά το μέσο μέγεθός τους μειώνεται

Το 2018 υπήρχαν 194 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αύξηση 12 εκατομμυρίων από το 2010, ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών στην Ευρώπη, το μέσο μέγεθος τους μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη (9/4) στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, η Eurostat καταγράφει ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία, το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών μειώθηκε σιγά σιγά από 2,4 άτομα σε 2,3, ενώ το μερίδιο των μονογονεϊκών νοικοκυριών (σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών) σημείωσε αύξηση 17% από το 2010. Η συνολική τάση αφορά τα νοικοκυριά που αποτελούνται από τα άτομα που ζουν μόνα, μόνοι γονείς και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Στην πλειονότητα των νοικοκυριών, δεν υπάρχουν παιδιά και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 13% από το 2010.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία και η Φινλανδία κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών χωρίς παιδιά (78%), έναντι της Σουηδίας (77%), της Αυστρίας (75%) και της Βουλγαρίας (74%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκε στην Ιρλανδία (39%), ακολουθούμενη από την Πολωνία, την Κύπρο και τη Σλοβακία (36%) και τη Ρουμανία (35%).

Σε επίπεδο ΕΕ, το 14% των οικογενειών (7,9 εκατομμύρια νοικοκυριά) αποτελούνταν από μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά.

Η Δανία (29% όλων των νοικοκυριών με συντηρούμενα τέκνα) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών με παιδιά και ακολουθούν η Εσθονία (28%), η Σουηδία και η Λιθουανία (από 25% ), η Λετονία (23%) και η Γαλλία (21%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά μεμονωμένων ενηλίκων με παιδιά βρέθηκαν στην Κροατία (6% όλων των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά), τη Ρουμανία (7%), τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα (από 8%).

Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν το ήμισυ όλων των νοικοκυριών με παιδιά (48% ή 26,9 εκατομμύρια νοικοκυριά) αποτελούνταν από ένα μόνο παιδί, ενώ το 40% (22,2 εκατομμύρια) είχε δύο παιδιά και 13% (7,1 εκατομμύρια) τρία ή περισσότερα παιδιά.

Τα υψηλότερα μερίδια νοικοκυριών με ένα παιδί καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (60% όλων των νοικοκυριών με συντηρούμενα τέκνα) και στην Πορτογαλία (58%), ακολουθούμενη από τη Λετονία και τη Λιθουανία (από 55%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με ένα παιδί βρέθηκαν στην Ιρλανδία (35%), στη Σουηδία και στις Κάτω Χώρες (από 39%).

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top