ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τα φάρμακα - Ανακοίνωση Τ/κ μελών Τεχνικής Επιτροπής για Υγεία,

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τα φάρμακα - Ανακοίνωση  Τ/κ μελών Τεχνικής Επιτροπής για Υγεία,

Η υγεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους, αναφέρουν σε γραπτή τους δήλωση ο συμπρόεδρος και τα Τ/κ μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, λέγοντας ότι στόχος τους είναι μόνο να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση των μελών αναφέρεται ότι ετοίμασαν έναν κατάλογο με τις ανάγκες για τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, τον οποίο έδωσαν στην ε/κ πλευρά αλλά και στην ΕΕ μέσω της UNDP, και περιλαμβάνει προστατευτικά είδη, χάπια και ιατρικό εξοπλισμό και σε αυτό το πλαίσιο – όπως προστίθεται – ενημερώθηκαν ότι μπορούν να προμηθευτούν 2000 χάπια χλωροκίνης που παράγονται στην ε/κ πλευρά, τα οποία περιλαμβάνονται στα αντιϊκά φάρμακα.
 
Στην ίδια ανακοίνωση ο συμπρόεδρος, Τζενκ Σοϊντάν και τα Τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, Τζέιλ Ρέφικ Ρότζερς, Μπουλέντ Ντιζνταρλί, Αϊσέ Σοζιουόζ, Γιεσίμ Ορέκ Γκιουμσιουντάγ, Εμετέ Ιμγκέ, παραθέτουν την εργασία και τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα.
 
Σημειώνουν ότι η Επιτροπή εργάζεται εδώ και 12 χρόνια έχοντας ως αποστολή της την ανάπτυξη της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στον τομέα της υγείας, την ανάπτυξη κοινών σχεδίων απέναντι σε προβλήματα υγείας, που αποτελούν κίνδυνο και για τις δύο κοινότητες, να βοηθήσει με αμοιβαίο τρόπο τους ανθρώπους στις δύο κοινότητες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας.
 
Η Επιτροπή με στόχο την παραγωγή λύσεων σε προβλήματα υγείας έπαιξε ρόλο στο να διευκολύνει σε θέματα όπως τη μη αναμονή των ασθενοφόρων στα σημεία διέλευσης, να μπορούν να συνεχίσουν στην πλευρά που ζουν την θεραπεία που έκαναν στην άλλη πλευρά, σε περίπτωση που χρειαστεί ιδιαίτερα για ασθενείς στο κατεχόμενα να μεταφερθούν αεροπορικώς, τη μεταφορά κάποιων ασθενών στο «νότο», την παράδοση από τον «νότο» φαρμάκων που δεν υπάρχουν στο «βορρά».
 
Η Επιτροπή, προστίθεται συνεργάστηκε και κατά την περίοδο της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών, μέσω της κτηνιατρικής υποεπιτροπής, η οποία πήρε κοινά μέτρα για το θέμα της βρουκέλλωσης. Το ίδιο, συνεχίζει, έπραξαν και για τη μετάδοση ασθενειών μέσω κουνουπιών, αλλά και την αποτροπή και αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών που δεν γνωρίζουν σύνορα.
 
Ο κατάλογος για τις ανάγκες που αφορούν τον κορωνοϊό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς στο «υπουργείο υγείας», την οποία μεταβίβασαν τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και μέσω της UNDP, στην ΕΕ.
 
«Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι που βρίσκονται σε στείρα αντιπαράθεση επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συνεργασία σε ένα τέτοιο ανθρωπιστικό ζήτημα. Σε αυτή την περίοδο που όλος ο κόσμος προσπαθεί να δώσει έναν κοινό αγώνα και η ανθρώπινη υγεία έχει καταρρίψει όλα τα σύνορα, δεν πρέπει η υγεία να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο και θέλουμε ακόμα μια φορά να υπογραμμίσουμε ότι στόχος μας είναι μόνο η προστασία της ανθρώπινης υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το θέμα
 -----------
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ κληθείς να σχολιάσει σήμερα το θέμα με τα φάρμακα από την ε/κ πλευρά, ανέφερε ότι την Πέμπτη όταν πήγαν στο «προεδρικό» για τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Τ/κ ηγέτης δεν τους είπε ότι θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα. Ανάμενε, πρόσθεσε, ότι εάν θα υπήρχε τέτοιο αίτημα, θα το υπέβαλλε το «υπουργείο υγείας» και θα τον ρωτούσαν και τον ίδιο. «Μπορεί να είναι θέμα υγείας, αλλά είναι και πολιτικό». Δεν έπρεπε, είπε, η «προεδρία» να κάνει τέτοια κίνηση μόνη της, αλλά να ρωτήσει απευθείας την «κυβέρνηση». «Και η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μέχρι σήμερα αυτά τα φάρμακα τα παίρναμε από την Τουρκία. Τώρα πήγαμε και τα ζητήσαμε από την ε/κ πλευρά και δόθηκαν». Για τον ίδιο δήλωσε, αυτό ήταν αχρείαστο από την πλευρά του ψευδοκράτους.
 
Δεν χρειαζόμασταν κάτι τέτοιο κι αν ακόμα το χρειαζόμασταν θα το ζητούσαμε από την Τουρκία και θα ερχόταν το συντομότερο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.
 
Εξάλλου, το Κόμμα της Αναγέννησης επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ χαρακτήρισε προσβλητικό το γεγονός ότι κάτω από το όνομα «βοήθεια» εξασφαλίζεται από την «νότια Κύπρο» ένα φάρμακο συνολικής αξίας 5.000 ευρώ που «υπάρχει άφθονο» και υποστήριξε ότι ο κ. Ακιντζί δεν μπορεί να ενεργεί μόνος του αγνοώντας την «κυβέρνηση».
 
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν το Σάββατο από την «βουλευτή» του «κυβερνώντος» ΚΕΕ, Γιασεμίν Όζτουρκ η οποία χαρακτήρισε «ελεημοσύνη» τη βοήθεια 2.000 κουτιών χλωροκίνης) που συμφώνησε ο Τ/κ ηγέτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι η ίδια δεν αποδέχεται αυτή την ελεημοσύνη από την ε/κ πλευρά.
 
Αρχίζει προσπάθειες να φέρει η ίδια αυτό το φάρμακο από την Τουρκία και να το πληρώσει από την τσέπη της, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί παρέμεινε σιωπηλός έναντι της Τουρκίας, που έχει αποστείλει τόση βοήθεια στο ψευδοκράτος.
 
Σήμερα η Αφρίκα αναφέρεται στη δήλωση της «βουλευτού» γράφοντας ότι «τη φωνή ΤΗς δεν ακούσαμε και πολύ μέχρι σήμερα στη βουλή».  Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν μερικούς μήνες, ο σύζυγος της εν λόγω «βουλευτού», Μουχαμμέτ Όζτουρκ είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί για το γεγονός ότι μετέφερε χρήματα στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να πάρει άδεια από τις «αρχές».
 
Ο Όζτουρκ κατηγορήθηκε επειδή είχε μεταφέρει 80.000 ευρώ στις ελεύθερες μαζί με τον Ιρανό συνέταιρό του, αλλά αργότερα αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι με εγγύηση.
 
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί εξέφρασε στήριξη στις ενέργειες αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στον τομέα της υγείας και σε γραπτή του δήλωση ανάφερε ότι «αυτό για το οποίο γίνεται λόγος είναι η ζωή μας, ας μην θέσουμε την ζωή μας σε κίνδυνο με εθνικιστικές υστερίες». Το κόμμα του πρόσθεσε, θεωρεί σημαντικό αλλά καθυστερημένο το βήμα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για παροχή κάποιου υλικού και εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουν τέτοια βήματα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ/κ ηγέτης απάντησε στις επικρίσεις εναντίον του χθες με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top