ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δηλώσεις Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ - Μειώνονται οι νεκροί σε Ιταλία - Πληροφορίες από άλλες χώρες

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δηλώσεις Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ - Μειώνονται οι νεκροί σε Ιταλία - Πληροφορίες από άλλες χώρες

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα, καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας, υπονοώντας σαφώς τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τους οποίους η Κίνα δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με την στενή τους συνεργασία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πανδημίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο Πρόεδρο ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αντιπαλέψουν τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της πανδημίας και την "τοποθέτηση ταμπελών".

"Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η "τοποθέτηση ταμπελών" δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης", δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας. Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα παράσχει σταθερή υποστήριξη και βοήθεια στην Ρωσία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

"Η Κίνα ήδη παρέδωσε στην Ρωσία ένα φορτίο (ανθρωπιστικής) βοήθειας, συνδράμει ενεργά την ρωσική πλευρά να πραγματοποιεί αγορές ιατρικών ειδών στην Κίνα. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει σθεναρή υποστήριξη στην Ρωσία (στην καταπολέμηση) της επιδημίας" δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε ως ιδιαιτέρα θετικές τις ενέργειες της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικές τις κατηγορίες που επιχειρούνται να αποδοθούν στο Πεκίνο σύμφωνα με τις οποίες δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το ΔΝΤ προτρέπει κυβερνήσεις και ιδιώτες να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε σήμερα τις Κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Γκεοργκίεβα επαίνεσε την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη η G20 και οι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να αναβάλουν προσωρινά την εξυπηρέτηση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή συντονισμού του ΔΝΤ ομόφωνα προτρέπει τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να αποφευχθούν "αχρείαστες πτωχεύσεις".

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σημείωσε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν το βάρος των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά χρέη, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να σταματήσει η μαζική εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των χωρών όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία "επειδή απλούστατα δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πώς θα εξελιχθεί η κρίση".

Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει ύφεση φέτος, με συρρίκνωση περίπου 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ αν τα περιοριστικά μέτρα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου. Αν η πανδημία και κατά συνέπεια τα μέτρα συνεχιστούν, τότε η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Καναδάς: Οι περιορισμοί στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ θα παραμείνουν για πολύ καιρό, δηλώνει ο πρωθυπουργός Τριντό

Οι περιορισμοί στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ για "σημαντικό χρονικό διάστημα", καθώς οι δύο χώρες μάχονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ουάσινγκτον και Οτάβα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να λάβουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μη απαραίτητων μετακινήσεων ενώ επέτρεψαν να συνεχιστούν οι μεταξύ τους εμπορικές ροές κατά μήκους των κοινών τους συνόρων.

"Αναγνωρίζουμε ότι καθώς προχωράμε θα σκεφτούμε προσεκτικά αυτήν τη σχέση. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι θα μεσολαβήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, πριν ακόμα μπορέσουμε να μιλήσουμε για χαλάρωση τέτοιων περιορισμών", τόνισε ο Καναδός Πρωθυπουργός σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι τα δύο κράτη "τα πάνε καλά", λέγοντας ότι τα αμερικανικο-καναδικά σύνορα "θα είναι από τα πρώτα σύνορα που θα ανοίξουν".

Ιταλία: Αυξάνονται τα κρούσματα και μειώνεται ο αριθμός των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 168.941. Οι νεκροί έφτασαν τους 22.170. Παράλληλα, 40.164 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 165.155 και είχαν χάσει την ζωή τους 21.645 άνθρωποι ενώ 38.092 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 525 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.786 νέα κρούσματα. 2.072 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

2.936 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.893 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 76.778 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες (1.119 περισσότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 53 λιγότεροι άνθρωποι. Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, για δέκατη τρίτη συνεχή ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Περιορίζονται και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Οι θεραπευμένοι είναι 1.110 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.

Βέλγιο: Μαζικά διαγνωστικά τεστ στους οίκους ευγηρίας

Το Βέλγιο ξεκίνησε τα μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε περισσότερους από 210.000 ενοίκους και προσωπικό σε κέντρα ευγηρίας, όπου καταμετρώνται οι σχεδόν μισοί θάνατοι από τον ιό στη χώρα.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, που δεν νοσηλεύτηκαν και εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου Covid-19 στον ημερήσιο απολογισμό των νεκρών από τον ιό, ακόμα κι αν δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσούν.

Σήμερα, οι βελγικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ανήλθε σε 4.857 ανθρώπους, το 49% των οποίων σε γηροκομεία. Εξ αυτών, μόλις το 6,5% είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τη COVID-19, με τη συντριπτική πλειοψηφία να θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Τα μαζικά τεστ στους οίκους ευγηρίας αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 3 εβδομάδες.

Ολλανδία: Πρώην φυλακή μετατράπηκε σε ξενώνα για τους άστεγους

Στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, ο Στρατός της Σωτηρίας μετέτρεψε μια πρώην φυλακή σε δωμάτια για τους άστεγους που δεν μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν με ασφάλεια στα τοπικά καταφύγια, λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί με αφορμή την πανδημία της Covid-19.

Μολονότι ο χώρος είναι ασυνήθιστος, οι περισσότεροι είδαν θετικά την ευκαιρία αυτή, αφού το τελευταίο διάστημα αναγκάζονταν να κοιμούνται σε ράντζα ή σε κοινόχρηστους κοιτώνες, είπε ο εκπρόσωπος του Στρατού της Σωτηρίας, Γιοπ Σάφελς.

"Έχουν περισσότερη απομόνωση, περισσότερο χώρο και κατά συνέπεια περισσότερη ασφάλεια, κάτι που το εκτιμούν", εξήγησε. Περίπου 40 άνθρωποι θα φιλοξενηθούν στην πρώην φυλακή Οβερμάζε, η οποία έκλεισε το 2013.

Αυστρία: Μαζική μείωση του αριθμού των νοσούντων από κορονοϊό στη χώρα

"Μαζικά" συνεχίστηκε την Πέμπτη η μείωση του αριθμού των "επίκαιρα" νοσούντων από τον κορονοϊό στην Αυστρία, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ, ο αριθμός των λοιμώξεων, μετά από αφαίρεση του αριθμού των αποθεραπευμένων και του αριθμού των θανάτων, έχει περιοριστεί στις 5.063, που σημαίνει μία μείωση κατά 13,4% σε σχέση με χθες.

Έως σήμερα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό συνολικά 14.459 πολίτες, 8.986 από αυτούς έχουν αναρρώσει, οι 888 ανάρρωσαν μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο και ολοένα και λιγότεροι, συνολικά 967, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, και από αυτούς οι 238 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους θανάτους να έχουν φτάσει τους 410.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η κατάσταση παραμένει "ισορροπημένη και σταθερή", και σίγουρα αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ, τα οποία, όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα επεκταθούν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί ιδιαίτερα η υποβολή σε τεστ, των ενοίκων και του προσωπικού σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα φροντίδας, όπως επίσης των εργαζόμενων στο εμπόριο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top