ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΖΗΝΩΝ: Μιλά για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσει ο Κύπριος φορολογούμενος και προειδοποιεί με δραστικά μέτρα

ΖΗΝΩΝ: Μιλά για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσει ο Κύπριος φορολογούμενος και προειδοποιεί με δραστικά μέτρα

Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η εταιρεία «Ζήνων» (Λεωφορεία Λάρνακος ΖΗΝΩΝΑΣ Λτδ). Μέτρα τα οποία, όπως υπονοείται, ενδεχομένως να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτό το συμπέρασμα απορρέει από δημόσια επιστολή της εν λόγω εταιρείας προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Όσο για το αίτημά της, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση όπως προβείτε σε ουσιαστικές έρευνες και ενέργειες προς την κατεύθυνση της Ισονομίας με άμεση Ακύρωση του Διαγωνισμού για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Επαρχίας Λάρνακας».

Προηγουμένως η «Ζήνων» απευθύνεται στον υπουργό Γιάννη Καρούσο, χαρακτηρίζοντάς τον ως Πόντιο Πιλάτο, τον καλεί να λάβει υπόψιν τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων έμειναν μετέωρες οι συμβάσεις για τις υπεραστικές συγκοινωνίες αλλά και τις συγκοινωνίες Αμμοχώστου.

Απευθυνόμενα στον υπουργό τα στελέχη της εταιρείας κάνουν λόγο «για ανεπάρκεια των Λειτουργών και Αξιολογητών του Υπουργείου του οποίου ηγείστε. Ανεπάρκεια και αδιαφανείς διαδικασίες για τις οποίες ακόμα και ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε τη μεγάλη του δυσφορία και δημόσια έχει καταγγείλει τον αποκλεισμό της Υπηρεσίας του από την διαδικασία Εξέτασης και Αξιολόγησης των προσφορών για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, με μέγιστο συνολικό κόστος για τον φορολογούμενο της τάξης του 1.2 δις Ευρώ!.

Πως γίνεται επομένως, ένα ίδιο και το αυτό Σχέδιο Μετάβασης & Υλοποίησης να κρίνεται από το Δικαστήριο ότι δεν υποβλήθηκε σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού από έμπειρο Ελεγκτικό Οίκο, με συνέπεια την ακύρωση της προσφοράς της Κοινοπραξίας, ενώ το ίδιο και το αυτό Σχέδιο Μετάβασης & Υλοποίησης με την ίδια παρατυπία να γίνεται αποδεκτό σε άλλη Σύμβαση;».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να σας αποστείλουμε αυτή την ανοικτή επιστολή, αφού οι προηγούμενες δεν έχουν φθάσει ποτέ κοντά σας, όπως μας έχετε πει.

Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί εσείς κ. Υπουργέ είστε ο Πολιτικός Προϊστάμενος, ενώ εσείς κ. Γενικέ είστε ο αντίστοιχα Διοικητικός Προϊστάμενος του Υπουργείου το οποίο συνδέει το όνομα του με το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ στις Δημόσιες Συγκοινωνίες αυτής της χώρας.

Ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι νίπτετε τας χείρας σας για την Εταιρεία μας (Εταιρεία Λεωφορείων Λάρνακος «ΖΗΝΩΝΑΣ» Λτδ), καλυπτόμενοι πίσω από Δικαστικές Αποφάσεις οι οποίες, παρεμπιπτόντως, έχουν κάνει πασιφανή, (Βλέπετε πρόσφατες Αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου τόσο για την Αμμόχωστο (ΟΣΕΑ) όσο και για τα Υπεραστικά Λεωφορεία), την ανεπάρκεια των Λειτουργών και Αξιολογητών του Υπουργείου του οποίου ηγείστε. Ανεπάρκεια και αδιαφανείς διαδικασίες για τις οποίες ακόμα και ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε τη μεγάλη του δυσφορία και δημόσια έχει καταγγείλει τον αποκλεισμό της Υπηρεσίας του από την διαδικασία Εξέτασης και Αξιολόγησης των προσφορών για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, με μέγιστο συνολικό κόστος για τον φορολογούμενο της τάξης του 1.2 δις Ευρώ!

Ο Διαγωνισμός είχε ως αντικείμενό του έξι διακριτές Συμβάσεις, πλην όμως, ήταν ένας και αδιαίρετος. Και οι έξι Συμβάσεις διέπονταν όλες από τους ίδιους, κοινούς όρους του Διαγωνισμού σε θέματα εγκυρότητας και αξιολόγησης οπόταν, κατά την άποψη μας, μια προσφορά που φέρει την ίδια ακριβώς έλλειψη και την ίδια ακριβώς παρατυπία δεν είναι λογικό να ήταν την ίδια στιγμή έγκυρη για τη μια Σύμβαση και άκυρη για την άλλη Σύμβαση.
Οι Aποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου ήταν για τους ίδιους όρους του Διαγωνισμού (που ήταν κοινοί για όλες τις Συμβάσεις), καθώς επίσης και για την κανονικότητα και/η την νόμιμη διαδικασία Αξιολόγησης αυτών των όρων, που ήταν κοινοί για όλες τις Συμβάσεις.
Πως γίνεται επομένως, ένα ίδιο και το αυτό Σχέδιο Μετάβασης & Υλοποίησης να κρίνεται από το Δικαστήριο ότι δεν υποβλήθηκε σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού από έμπειρο Ελεγκτικό Οίκο, με συνέπεια την ακύρωση της προσφοράς της Κοινοπραξίας, ενώ το ίδιο και το αυτό Σχέδιο Μετάβασης & Υλοποίησης με την ίδια παρατυπία να γίνεται αποδεκτό σε άλλη Σύμβαση? Είναι η ίδια Επιτροπή που αξιολόγησε όλες τις προσφορές για όλες τις Συμβάσεις, είναι της ίδιας Επιτροπής Αξιολόγησης της οποίας απορρίφθηκε η διαδικασία Αξιολόγησης από το Δικαστήριο, και κατά συνέπεια η απόρριψη της διαδικασίας Αξιολόγησης τους σε μια Σύμβαση, ισχύει και για όλες τις άλλες.
Πως γίνεται επίσης, να αποφασίζεται από το Δικαστήριο ότι ο τρόπος πιστοποίησης των Τεχνικών και Επαγγελματικών ικανοτήτων από το ένα εκ των δύο μερών της Κοινοπραξίας δεν ήταν σύμφωνος με τους όρους του Διαγωνισμού (θα έπρεπε να πιστοποιηθεί από το Κράτος και όχι με Προσωπική Βεβαίωση), με συνέπεια την ακύρωση της προσφοράς της Κοινοπραξίας, ενώ η ίδια, συγκεκριμένη Προσωπική Βεβαίωση που ακυρώθηκε με Δικαστική Απόφαση, να γίνεται αποδεκτή σε άλλη Σύμβαση? Είναι η ίδια Επιτροπή που αξιολόγησε όλες τις προσφορές, για όλες τις Συμβάσεις, είναι της ίδιας Επιτροπής Αξιολόγησης της οποίας απορρίφθηκε η διαδικασία Αξιολόγησης από το Δικαστήριο, και κατά συνέπεια η απόρριψη της διαδικασίας Αξιολόγησης τους σε μια Σύμβαση, ισχύει και για όλες τις άλλες.
Δικαστικές Αποφάσεις

Στη περίπτωση της Λάρνακας, μας έχετε αποκλείσει από την διεκδίκηση της νέας προσφοράς γιατί δεν είχαμε εγκατεστημένο το σύστημα Τηλεματικής σε όλα τα Λεωφορεία του Στόλου μας. Το σύστημα Τηλεματικής, για το οποίο φέρουν ακέραιη την ευθύνη οι ίδιοι Λειτουργοί του Υπουργείου σας που αξιολόγησαν και τον Διαγωνισμό, ότι δηλ. δεν την είχαμε «πλήρως» εγκατεστημένη στα Λεωφορεία του Στόλου μας!

Τόσο η προσφορά της Κοινοπραξίας, όσο και της δεύτερης στην κατάταξη ΟΣΕΛ, δεν πληρούν τον ουσιώδη, κατά μείζονα λόγο, κοινό όρο του Διαγωνισμού που απαιτεί τη σύνταξη του Σχεδίου Υλοποίησης και Εφαρμογής (Επιχειρηματικό Σχέδιο & Βιωσιμότητας) από έμπειρο Ελεγκτικό Οίκο. Πρόσθετα, η Κοινοπραξία δεν ικανοποιούσε και τον δεύτερο κοινό και ουσιώδη όρο του Διαγωνισμού, της απόδειξης και ορθής τεκμηρίωσης της απαιτούμενης, συνεχούς 5ετούς εμπειρίας.

Τόσο την Κοινοπραξία όσο και την ΟΣΕΛ. δεν ακύρωσαν εξ’ υπαρχής οι Αξιολογητές σας. Αντίθετα, κατακύρωσαν την προσφορά στην Κοινοπραξία, καταπατώντας κάθε έννοια Δικαιοσύνης, Ισονομίας και Χρηστής Διοίκησης.

Οικονομικά συμφέρουσα προσφορά

Το κυριότερο επιχείρημα σας και των Αξιολογητών του Υπουργείου σας. Παραλείπετε όμως να ξεκαθαρίσετε ότι η κοινοπραξία δεν ακολούθησε στη προσφορά της τον προτεινόμενο αριθμό λεωφορείων αλλά μειωμένο Στόλο κατά 30%. Παραλείπετε επίσης να εξετάσετε το γεγονός των συμπληρωματικών επιδοτήσεων με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, παραλείπετε να εξετάσετε το γεγονός δημιουργίας καρτέλ και μονοπωλίου από μία ξενόφερτη Κοινοπραξία με αμαρτωλό παρελθόν (Βλέπετε Panama papers) και τριτοκοσμικών εργασιακών σχέσεων (Βλέπετε Δημόσιες Συγκοινωνίες Μάλτας). Ξεχνάτε τα μέχρι 88 εκ. Ευρώ που θα κληθεί το Κράτος (δηλ. ο Κύπριος Φορολογούμενος) να πληρώσει ως αποζημιώσεις προς την Κοινοπραξία, συν τις αποζημιώσεις των υφιστάμενων Εταιρειών, αφού είναι σίγουρο ότι οι Εφέσεις μας θα δικαιωθούν. Οι «φθηνές» προσφορές της Κοινοπραξίας είναι κατά 35εκ. Ευρώ πιο ακριβές κκ Υπουργέ και Γενικέ από τα σημερινά δεδομένα.

Δικαιοσύνη, Ισονομία και Χρηστή Διοίκηση

Πόσο άνετα κοιμάστε τις νύχτες γνωρίζοντας ότι συνειδητά καταστρέφετε εκατοντάδες οικογένειες επαγγελματιών; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας ως Επικεφαλής ενός Υπουργείου στο οποίο, αποδεδειγμένα, οι Λειτουργοί και Αξιολογητές του δεν εφάρμοσαν – το λιγότερο – την Ισονομία και τη Χρηστή Διοίκηση;

Για όλους τους πιο πάνω λόγους κ. Υπουργέ και κ. Γενικέ, δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δίκαια μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για εφησυχασμό, βλέπετε την Ρώμη να καίγεται και απαγγέλετε ποιήματα! Σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση όπως προβείτε σε ουσιαστικές έρευνες και ενέργειες προς την κατεύθυνση της Ισονομίας με άμεση Ακύρωση του Διαγωνισμού για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Επαρχίας Λάρνακας.

Σε αντίθετη περίπτωση, μας υποχρεώνετε σε ανάληψη δραστικών μέτρων, μέχρι να δικαιωθούμε».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top