Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Κώστας Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Ο δρόμος προς την εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων είναι μακρύς και δύσκολος, λέει ο Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, αναφέρει ωστόσο ότι η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας, λέει εξάλλου ότι παρότι το ποσοστό των σχετικών νομοθεσιών παραμένει χαμηλό, εντούτοις η πρόοδος που σημειώθηκε, είναι ουσιαστική.
 
«Ο δρόμος προς την εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων είναι μακρύς και δύσκολος και τα παραδείγματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα στη χώρα μας είναι πολλά και καθημερινά. Όμως, βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ και είμαι σίγουρος ότι, με σταθερά και ουσιαστικά βήματα, η βελτίωση θα συνεχιστεί απρόσκοπτη και κάθε χρόνο θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι» αναφέρει.
 
Ακόμη λέει ότι φέτος, η Κύπρος σημείωσε σημαντική άνοδο στην ετήσια κατάταξη του διεθνή οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα ILGA-Europe, που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας 2020. Συγκεκριμένα, με ποσοστό 31% η Κύπρος ανέβηκε στη 19η θέση (από 23η το 2019) ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην 29η ανάμεσα στις 49 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτει.
 
Ανάμεσά στις νομοθεσίες, ο κ. Γαβριηλίδης λέει ότι ξεχωρίζει η οδηγία του Υπουργείου προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού για τροποποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης των ταξιδιωτικών εγγράφων τρανς ατόμων ούτως ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή ονόματος και φύλου στα επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας (πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα και διαβατήριο). 

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα εν αναμονή της ψήφισης του Νόμου Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου, που θα καλύπτει και τη διαδικασία τροποποίησης των στοιχείων τρανς ατόμων, ειδικά για άτομα που δεν εμπίπτουν στις κύριες κατηγορίες του νόμου, με σαφή χρονοδιαγράμματα και διασφάλιση του απορρήτου των τροποποιήσεων», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη ότι «παρά την έγκρισή του από τη Νομική Υπηρεσία, το προσχέδιο νομοσχεδίου Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου, εξακολουθεί να απέχει από το να παρέχει μια εύκολη και λειτουργική διαδικασία μέσω της οποίας ένας πολίτης μπορεί να προβαίνει σε αλλαγή στοιχείων όταν το επιθυμεί».

Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρει ακόμη ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν αναμονή της επίσημης απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για περαιτέρω εξέταση του προσχεδίου, κατά τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με την Επίτροπο Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για αναγκαίες μετατροπές. «Είμαι βέβαιος πως με τη λήξη των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν προς αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, τα οποία ταλαιπωρούν όλους αλλά ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, το προσχέδιο θα προχωρήσει άμεσα και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή», συμπληρώνει.

Ακόμη αναφέρεται στην προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Προώθηση της Πολυπολιτισμικότητας και της Αποδοχής της Διαφορετικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δέσμες δράσεων, μέτρων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για την προστασία, την προώθηση, την επαγγελματική και κοινωνική συμπερίληψη και ανέλιξη εντός της κυπριακής κοινωνίας, τόσο των ΛΟΑΤΙ και των μεταναστών, όσο και των ΑμεΑ, των Ρομά, και άλλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων πολλαπλών ταυτοτήτων. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα βασίζεται στις σχετικές εισηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη δημιουργία του θα ζητηθεί η συμβολή οργανώσεων υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπληρώνει.

Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρει ακόμη ότι συζητείται η τροποποίηση της εφαρμογής της ποινικοποίησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής μίσους. «Σχετική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται πως σύντομα θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας» προσθέτει.
 
Λέει τέλος ότι εξετάζονται τρόποι άρσης εμποδίων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ομόφυλα ζευγάρια, ανάμεσα τους και αυτά που είναι παντρεμένα στο εξωτερικό, αλλά και προστασίας όλων ανεξαιρέτως των οικογενειών. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Ακτινογραφία Δημόσιας Υπηρεσίας: Ραγδαία αύξηση εκτάκτων και σημαντική μείωση μόνιμων υπαλλήλων σε μία δεκαετία

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Αποδιασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον το θύμα της απόπειρας φόνου στην Πάφο

Άρχισαν οι διαδικασίες για επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Πέτρου Ελευθερίου - Βαθιά θλίψη στην ΑστυνομίαΥπέβαλε την παραίτησή της η Δόξα Κωμοδρόμου- Ο ΠτΔ χειρίζεται προσωπικά τα της εξόδου της από το Προεδρικό

Υπέβαλε την παραίτησή της η Δόξα Κωμοδρόμου- Ο ΠτΔ χειρίζεται προσωπικά τα της εξόδου της από το Προεδρικό

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αποτελεί πλέον η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το ThemaOnline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top