ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Σημαντική η ενεργός παρουσία ΗΠΑ στο Κυπριακό

Τσαβούσογλου: Σημαντική η ενεργός παρουσία ΗΠΑ στο Κυπριακό

Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο Ίδρυμα Cornegie για τη Διεθνή Ειρήνη. Πρόσθεσε ότι την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στη Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με τον οποίο θα συζητήσει και το Κυπριακό. Ωστόσο αυτό που προσπαθεί να προλάβει η Άγκυρα είναι μη αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα σε γενοκτονία των Αρμενίων κατά την παραδοσιακή εγκύκλιο που θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, χθες βράδυ ο Μεβλούλ Τσαβούσογλου στην ομιλία του στο Ίδρυμα Carnegie για τηνΔιεθνή Ειρήνη με τίτλο  "Ο ρόλος της Τουρκίας στη διαταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής", αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι "η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό".

"Αυτό που χρειάζεται για τη λύση είναι πολιτική βούληση με την πραγματική της έννοια. Εάν η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα επιδείξει μια τέτοια δυνατή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτευχθεί λύση".

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια και πρόσθεσε ότι πιστεύουν πως το 2015 θα είναι μια σημαντική χρονιά. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αναμένουν ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική.

Για το Αρμενικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία μοιράζεται τον πόνο των Αρμενίων. "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μόνο με το διάλογο θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ειρηνικό κοινό μέλλον", είπε.

Για την Αίγυπτο, είπε ότι αν στη Μέση Ανατολή συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, θα υπάρξει αναπόφευκτη μια νέα και πιο βίαιη κοινωνική έξαρση στη χώρα.

"Τα βαθιά και δομικά προβλήματα της Αιγύπτου μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ένα ελεύθερο και αποτελεσματικό πολιτικό περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ιδρύσουν ένα αποκλειστικό πολιτικό σύστημα", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα Ισραήλ- Παλαιστίνης συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της περιοχής. "Η αλήθεια είναι πως όλοι μας γνωρίζουμε ποιες είναι οι παράμετροι λύσης του προβλήματος. Είναι ένα κράτος του Ισραήλ που θα ζει πλάι πλάι με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος”.

Ωστόσο παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του ΥΠΕΞ ΗΠΑ η λύση των δύο κρατών βρίσκεται σε κώμα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το Ιράν, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, προσθέτοντας ότι πάντοτε έβλεπαν ως μονόδρομο τη διπλωματία στο θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή βασίζεται στην εξεύρεση πολιτικών και περιεκτικών λύσεων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ιστορία είναι γεμάτη με επιτυχίες `που έγραψαν από κοινού συνεργαζόμενες` οι δύο πλευρές. Οι επιτυχίες τους στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τις άλλες περιοχές είναι απόδειξη για το τι μπορούν να κάνουν μαζί στο μέλλον, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό.

Ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στενά επειδή η από κοινού συνεργασία τους δίνει μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν το λαμπρό μέλλον που ονειρεύτηκαν για τη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Υεμένη, είπε ότι είναι ένα θέμα που ανησυχεί όλους, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στην Υεμένη είναι νόμιμη και την στηρίζουν. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να δώσει λογιστική στήριξη αν της ζητηθεί αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα από τη συμμαχία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top