ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΟΤΣΗΣ: Γιατί ψηφίστηκαν τα 2 νομοσχέδια - Να δοθεί έμφαση και στον εσωτερικό τουρισμό - ‘Δεν θα πετύχει το κίνητρο για τα ενοίκια’

ΒΟΤΣΗΣ: Γιατί ψηφίστηκαν τα 2 νομοσχέδια - Να δοθεί έμφαση και στον εσωτερικό τουρισμό - ‘Δεν θα πετύχει το κίνητρο για τα ενοίκια’

Την μεγάλη εικόνα κοιτούν τα πλείστα κόμματα σε σχέση με τον τουρισμό και τα vouchers, ενώ απαισιόδοξα είναι για το νομοσχέδιο που αφορά τα ενοίκια.

Νομοσχέδιο για vouchers
Σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άγγελος Βότσης, επισήμανε πως ‘είδαμε την μεγάλη εικόνα. Η χώρα δοκιμάζεται λόγω πανδημίας. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους ξενοδόχους και στους ξενοδοχοϋπάλληλυος να πάνε στις εργασίες τους για να μην χαθούν θέσεις εργασίας’.

Σημειώνεται εδώ ότι η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το εν λόγων νομοσχέδιο με 34 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 17 αποχές.

Ξεκαθάρισε δε κάποια πράγματα σε σχέση με την παραχώρηση πιστωτικής σημείωσης (voucher). Το πρώτο είναι ότι ‘δεν θα είναι υπό την αίρεση εάν θέλει να το δεχτεί κάποιος ή όχι’ και το δεύτερο είναι ότι ακόμη αναμένεται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθεσε δε, ότι στο τέλος της ημέρας ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να περορίσουμε τις απώλειες στον τουριστικό τομέα’. Παράλληλα, έμφαση θέλουν να δοθει και στον εσωτερικό τουρισμό. ‘Αναμένουμε τα περιβόητα σχέδια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορούμε να επιδοτήσουμε τον κόσμο που έχει πληγεί από την πανδημία. Κάποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να πάρουν μια επιδότηση από το κράτος. Αντί να δοθούν απευθείας στον τουριστικό τομέα, να δοθούν στον κόσμο σαν κουπόνια’.

Είπε επίσης πώς αυτό έχει προταθεί στην Επιτροπή Εμπορίου εδώ και ένα μήνα και αναμένεται μαζί με τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, εάν αυτό καταστεί εφικτό.

Νομοσχέδιο για φορολογικά κίνητρα με σκοπό την μείωση των ενοικίων

Εάν για τον τουρισμό ο κ. Βότσης παρουσιάστηκε θετικά προσκείμενος, αυτό δεν ισχύει απόλυτα και στο νομοσχέδιο για τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν με σκοπό την μείωση των ενοικίων, λέγοντας ότι ‘φοβούμαστε ότι δεν είναι αρκετό το κίνητρο για κάποιο ιδιοκτήτη, ιδίως εάν δεν πληρώνει φόρους’

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πώς ‘δεν λύνει το πρόβλημα και το έχουμε πει όλοι, εκτός από την κυβερνητική παράταξη. Το περιορίζει ενδεχομένως’. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορούσε να γίνει υποχρωτική η μείωση, καθώς το επισήμανε και η Νομική Υπηρεσία.

Εναλλακτικά, ‘θα μπορούσε να δοθεί ένα ποσό επιδότησης στον ιδιοκτήτη που αποδεδειγμένα θα αφαιρούσε ποσοστό επί του ενοικίου’.

Εξάλλου, ενέπλεξε στην συζητηση και το απορριφθέν συνολικό νομοσχέδιο, με το επίμαχο θέμα των κρατικών εγγυήσεων στα τραπεζικά δάνεια. Είπε ότι είχε προταθεί να δοθεί ένα ποσό τον 300 εκατομμυρίων απευθείας σε μικρομεσαίους και αυτοτελώς εργαζόμενους. Η κυβέρνηση είχε δεχθεί να δοθούν 100 εκατομμύρια. ‘Προβλέπαμε και εισηγούμασταν μέσα σ’ αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται και τα ενοίκια΄.

Καταληκτικά, ο κ. Βότσης είπε ότι ‘η δική μας πρόβλεψη είναι ότι δε θα πετύχει. Θα δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο εντός 15 ημερών’.

Επί τούτου, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην νέα πρότασή της και ένα ποσό για επιδότηση ενοικίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top