ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΦΟΣ: «Υπάρχει πρόβλημα γκετοποίησης» στη Χλώρακα παραδέχθηκε ο ΥΠΕΣ

ΠΑΦΟΣ: «Υπάρχει πρόβλημα γκετοποίησης» στη Χλώρακα παραδέχθηκε ο ΥΠΕΣ

Για τα προβλήματα γκετοποίησης στην Χλώρακα μίλησε ο Υπουργός Εσσωτερικών Νίκος Νουρής σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.

Ο Υπουργός Εσσωτρικών ρωτήθηκε για τα προβλήματα γκετοποίησης στη Χλώρακα, με τον κ. Νουρή να λέει ότι το φαινόμενο «έχει επέλθει με την εισροή μεταναστών συγκεκριμένης εθνικότητας τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο χωριό». Το Υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου έδωσε σαφή οδηγία και δεν επιτρέπεται να υπάρξει μετακίνηση Σύρου μετανάστη στη Χλώρακα, για να περιοριστεί ο αριθμός, ενώ γίνεται συνεννόηση με συναρμόδια Υπουργεία για να μελετηθεί το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης κάποιων ανθρώπων σε άλλες περιοχές, είπε.
 
Ανέφερε ότι σε σύνολο 3.900 κατοίκων του χωριού, οι Σύροι μετανάστες στη Χλώρακα είναι περισσότεροι από 1.300. «Αυτό ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι έχει συντελεστεί μια δημογραφική αλλαγή, την οποία βεβαίως πρέπει να αποκαταστήσουμε» είπε.
 
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι από την Τρίτη υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία στη Χλώρακα για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στο χωριό. «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς, ούτε θέλουμε να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος» είπε ο κ. Νουρής.
 
Δεν είμαστε εναντίον της κοινωνικοποίησης και της αφομοίωσης κάποιων ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό, φτάνει οι αριθμοί να το επιτρέπουν, είπε, για να προσθέσει ότι οι αριθμοί, ιδιαίτερα στη Χλώρακα, δυστυχώς δεν το επιτρέπουν.
 
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το μεταναστευτικό και τους 17 που κρατούνται προς απέλαση στη Μενόγεια, ο κ. Νουρής είπε «το γιατί βρίσκονται κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχουν οι πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» όπως η Interpol και η Europol «είναι πολύ απλά γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει απαγόρευση πτήσεων, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία». Ανέφερε ότι τα 17 άτομα προς απέλαση προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικού επαναπατρισμού.
 
«Η Δημοκρατία διαθέτει και φυλακές και κρατητήρια για να κρατά σε αυτούς τους χώρους τους ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες υπόνοιες ότι ενέχονται σε εγκληματικές οργανώσεις» είπε ο ΥΠΕΣ.
 
Σε ό, τι αφορά το ερώτημα που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αν αληθεύει ότι υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου για έναν από τους 17 να αφεθεί ελεύθερος, ο κ. Νουρής απάντησε ότι δεν είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα και παρέπεμψε στην Αστυνομία 
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν τους εικονικούς γάμους έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό βαθμό. «Έχουν δοθεί κάποια στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο, εξετάσαμε το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων σε κατ’ άρθρον συζήτηση, έχουν τεθεί ερωτήματα, έχουν προστεθεί προβληματισμοί και εισηγήσεις, είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο» είπε ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία σε επίπεδο Επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.
 
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι εικονικοί γάμοι έχουν καταστεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια για την κυπριακή κοινωνία. «Το Δημοκρατικό Κόμμα ακριβώς αντιλαμβανόμενο αυτό το πολύ άσχημο φαινόμενο εδώ και χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσε την Κυβέρνηση ότι έπρεπε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό το έγκλημα, στην ουσία, το οποίο συντελείται εις βάρος του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτείας» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου πέρυσι με την οποία επιχειρούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Ευτυχώς έστω και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εικονικών γάμων, διορθώνοντας κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία» είπε. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα και πολύ πιο έγκαιρα να είχαν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top