ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης Χούρικαν και η επόμενη ημέρα

Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης Χούρικαν και η επόμενη ημέρα

O Τζόν Χούρικαν, αφήνει άδεια την καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, δύο χρόνια μετά την αιφνίδια εμφάνιση του στο νησί, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Ο πρώην εκτελεστικός της  Royal Bank of Scotland είχε πέσει ως αλεξιπτωτιστής στο πολύπαθο νησί μας, αμέσως μετά την πρωτοφανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης χρέους.

Η αποχώρηση του Ιρλανδού τραπεζίτη, έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την οικονομική ένεση αύξησης κεφαλαίου ύψους € 1 δισ.

Ανώτατα στελέχη της τράπεζας, μιλώντας στο ToThemaOnline, επέμειναν ότι η παραίτηση Χούρικαν δεν αποτελεί έκπληξη και υπέδειξαν ότι οι πραγματικοί  λόγοι της αποχώρησης του κυρίου Χούρικαν, δεν απέχουν από αυτούς που ο ίδιος ο 44χρονος τραπεζίτης επικαλέστηκε.

Άλλωστε ήταν ξεκάθαρο από την αρχή του διορισμού του ότι στόχος του δεν ήταν η μακροπρόθεσμη παραμονή του στο νησί, εξού και η σύναψη συμβολαίου για 2+1 χρόνια, με τον ίδιο να καλείται να αποφασίσει για το κατά πόσον επιθυμεί να παραμείνει στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου, για ένα επιπλέον χρόνο.

Μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξη του στην Κύπρο, ο ο Τζον Χούρικαν είχε ξεκαθαρίσει ότι έφτασε εδώ για να κάνει μία δουλειά, να οδηγήσει την τράπεζα σε δρόμο εξυγίανσης  και να αποχωρήσει.

Το γεγονός ότι η οικογένεια του δεν τον ακολούθησε στη νέα επαγγελματική του πρόκληση που ανέβαλε, ήταν καθοριστικό για την λήψη της τελικής απόφασης.

Αν και ο ίδιος επιθυμούσε να βρίσκεται δίπλα του η γυναίκα και τα δύο του παιδιού, εντούτοις πρακτικά το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού ενώ η πρώτη του σκέψη ήταν να μετακινηθούν οικογενειακός στην Κύπρο, η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο δύσκολη, καθώς τα παιδιά θα έπρεπε να αλλάξουν σχολεία και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, τα οποία θα έπρεπε να αλλάξουν εκ νέου, με την ολοκλήρωση της εργασίας του στην Κύπρο, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα κρατούσε μέχρι τρία χρόνια.

Αντί αυτού ο Ιρλανδός διπλωμάτης προτίμησε να βρίσκεται με μία βαλίτσα στο χέρι και κατέληξε να βλέπει τα παιδιά του μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Άτομα από το στενό του περιβάλλον υποδεικνύουν  ως καθοριστικό παράγοντα για την τελική του απόφαση την ανησυχία και εκδήλωνε συστηματικά η σύζυγος του για την ζωή του, μετά την εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για υπηρεσιακούς λόγους, στις 17 Φεβρουαρίου.

Πηγές από την τράπεζα, σημείωσαν ότι η ζωή του κυρίου Χούρικαν δεν ήταν εύκολη στην Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί ότι δέχθηκε πιέσεις από πολιτικά σαλόνια της Λευκωσίας για διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Για το λόγο αυτό ακόμη και οι πολύωρες προσπάθειες που κατέβαλαν  ο πρόεδρος του ΔΣ της BOC Γιόζεφ Άκερμαν και ο μεγαλομέτοχος Ουίλμπουρ Ρος, για να μεταπείσουν τον κύριο Χούρικαν από την απόφαση του, δεν έφεραν καρπούς.

Τα συναισθήματα για την αποχώρηση του από την Τρ. Κύπρου

Οι καλά γνωρίζοντες, αναφέρουν ότι με την αποχώρηση του, ο  Ιρλανδός τραπεζίτης, αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό, αλλά και κληροδότημα προς την τράπεζα.

Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να ρίξει τον ELA, στο 6,6, οδηγώντας την κατάσταση χάους που παρέλαβε, σε μία πορεία ανόδου και ανάκαμψης, καταφέρνοντας να μεταλαμπαδεύσει τις δική του γνώση και εμπειρογνωμοσύνη στους ανθρώπους και τα στελέχη της τράπεζας.

«Ήταν ο άνθρωπος που έφερε ένα διαφορετικό αέρα στην τράπεζα», σημειώνει τραπεζική πηγή στο ToThemaOnline, «Διαφορετικής νοοτροπίας, άνθρωπος με υψηλές γνωριμίες. Μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλάει από την μια γραμμή με τον Νικολά Σαρκοζί και από την άλλη με τον Μάριο Ντράγκι».

Το ίδιο το προσωπικό της τράπεζας, παρουσιάζεται δυσαρεστημένο για την παραίτηση Χούρικαν, αφού είχε καταφέρει να τους κερδίσει, δείχνοντας τους εμπιστοσύνη, ενώ ο ίδιος επαναλάμβανε χαρακτηριστικά ενώπιον όλων «Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχω γιατί έχω καλό προσωπικό».

Πάντως ο Τζον Χούρικαν, αν και διαψεύδει ότι έχει ήδη προσχεδιάσει τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, εντούτοις οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ένεκα της εμπειρίας, του κύκλου των επαφών και των επιτευγμάτων του, ήδη διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί και όχι μόνο έχουν αρχίσει να χτυπάνε την πόρτα του.

Ο κύριος Χούρικαν, έχει δώσει μια τετράμηνη προθεσμία για την αποχώρηση του, παραμένοντας στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, η οποία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αναζήτησης της διάδοχης κατάστασης του.

Τα επιτεύγματα του Τζον Χούρικαν στην Τράπεζα Κύπρου

Υπό την ηγεσία του κυρίου Χούρικαν, η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να σταθεροποιείται.

Οι μετοχές της επανήλθαν στις συναλλαγές το Δεκέμβριο και το διοικητικό συμβούλιο της ενισχύθηκε με την άφιξη των Γιόζεφ Άκεραμαν – πρώην διευθύνων συμβούλου της  Deutsche Bank  και Γουίλμπουρτ  Ρος, στη θέση του αντιπροέδρου.

Με την γειτονική Ελλάδα να  αντιμετωπίζει μια νέα πολιτική και οικονομική κρίση, η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να έχει ωφεληθεί από την προσέλκυση περισσότερων καταθετών τους τελευταίους μήνες.

Ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίων για τη μεταφορά χρημάτων από  την Κύπρο άρχισαν να αίρονται σταδιακά από πέρσι,  η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις της κατά το τέταρτο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2013, κάτι που συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα.

Επιτυχημένη θεωρείται και η περσινή απόδοση του τραπεζικού οργανισμού στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον δείκτη της κεφαλαιακής πρώτης βαθμίδας - ένα βασικό μέτρο που υποδεικνύει την οικονομική δύναμη – να παρουσιάζεται σχετικά υγιής, αφού ανήλθε στο 14 τοις εκατό.

Ωστόσο, οι καθαρές ζημιές ύψους € 2,6δισ κατά την τελευταία τριετία, καταδεικνύει ότι η τράπεζα δεν πλέει ακόμη σε απόλυτα ασφαλή ύδατα. Τα  € 12.6 δισ των επισφαλών δανείων αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ισολογισμού της. Περαιτέρω αν και η τράπεζα έχει εξοφλήσει τα € 4,5 δισ από την χορηγούμενη χρηματοδότηση διάσωσης, εξακολουθεί να βασίζεται σε δάνεια από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για το ένα τρίτο των υποχρεώσεων της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top