ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύγκρουση ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις

Σύγκρουση ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις

Συνεχίστηκε σήμερα στη βουλή η συζήτηση που αφορά τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Στην Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή  άρχισε η εξέταση της χρονικής περιόδου  15 Ιανουαρίου 1981 εως 19 Μαρτίου 1989.

Στην συνεδρία παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, του Εκτελεστικού Γραφείου KPMG, του δικηγορικού Γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου,  ο εσωτερικός Νομικός Σύμβουλος των Κυπριακών Αερογραμμών και οι Εκκαθαριστές των Κυπριακών Αερογραμμών.  

Tα μέλη της Επιτροπής έθεσαν στους Ελεγκτές σειρά ερωτημάτων και αναμένουν μέχρι την επόμενη συνεδρία απαντήσεις που σχετίζονται με την  υπό εξέταση περίοδο.

Έμφαση δόθηκε στην αγορά των αεροπλάνων Airbus και τέθηκε το ερώτημα εάν έχει μελετηθεί ο οποιοσδήποτε συσχετισμός των τιμών με παρόμοιες αγορές που έγιναν από αεροπορικές εταιρείες άλλων χωρών,  την ίδια περίοδο. Ζητήθηκε όπως γίνει γνωστό το αρμόδιο όργανο ή πρόσωπο που είχε αποφασίσει την αγορά που αποδείχθηκε επιζήμια για την εταιρεία.  

 Ο Νομικός Σύμβουλός των ΚΑ Πόλυς Πολυβίου κατά την συζήτηση έκανε λόγο για σύγκρουση μεταξύ των εκάστοτε διευθύνσεων και Διοικητικών Συμβουλίων των Κυπριακών Αερογραμμών και τις εκάστοτε κυβερνήσεις

Ο κύριος Πολυβίου είπε ότι η εταιρεία ήθελε να λειτουργήσει εμπορικά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να υλοποιούν κάποιες πολιτικές.

Θα πρέπει, είπε, να είχε προβληματίσει κατά πόσο ήταν χρήσιμο η κυβέρνηση να είχε το 70% των μετοχών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Ad Hoc επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο για αυξημένη πολιτικοοικονομική σχέση και αλληλεξάρτηση των ΚΑ με τα κόμματα και την εκτελεστική εξουσία η οποία λειτούργησε αρνητικά και οδήγησαν στην πτώση των ΚΑ. Όπως είπε, δεν υπήρχε αρχή της συνέχειας.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι αναμένει απαντήσεις για την αγορά των αεροπλάνων όπως επίσης και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν τη δεκαετία του 80, οι οποίες καθόρισαν την πορεία της εταιρείας.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως «κατά τις ανασκαφές της επιτροπής προκύπτουν τρομακτικοί σκελετοί και επικαλέστηκε δημοσίευμα του 1982, το οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και ότι η αγορά των Αirbus ήταν ζημιογόνα».

Στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν ο Υπουργός Οικονομικών την δεκαετία του 80 Αυξέντης Αυξεντίου και ο Δημήτρης Πανταζής, ο οποίος είχε εκτελεστική θέση στις Κυπριακές Αερογραμμές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top