ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανοί βουλευτές ζητούν δράση για προάσπιση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία

Βρετανοί βουλευτές ζητούν δράση για προάσπιση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία

Επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με την οποία του ζητούν να εγείρει ανησυχίες για την παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία απηύθυναν οι Συντηρητικοί βουλευτές βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς και Μάθιου Όφορντ.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ιδιαίτερα την περίπτωση του Τούρκου δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού Εμρέ Ουσλού, ο οποίος από τις ΗΠΑ έχει επικρίνει με σειρά άρθρων του τη διακυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων επαφές με την Αλ Κάιντα και τον ISIS.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, ο κ. Ουσλού συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών δημοσιογράφων και μπλόγκερ που αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητες ποινικές διώξεις στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την έκδοσή τους από τις χώρες διαμονής τους.

Στην περίπτωση του κ. Ουσλού η Τουρκία ζητά την έκδοσή του μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων, αλλά όπως υποστηρίζουν η κα Βίλιερς και ο κ. Όφορντ υπάρχουν στοιχεία ότι ανάλογες περιπτώσεις τουρκικών αιτημάτων αφορούν και τα βρετανικά δικαστήρια.

Διατυπώνοντας την έντονη ανησυχία της η κα Βίλιερς δήλωσε: «Υπάρχουν ανησυχητικές αποδείξεις ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, τις υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας και τις συμφωνίες έκδοσης κατηγορουμένων με το Ηνωμένο Βασίλειο και με άλλες χώρες ως μέρος μιας συστηματικής εκστρατείας φίμωσης αντιπολιτευόμενων φωνών. 161 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φυλακή στην Τουρκία. Αυτό καθιστά την Τουρκία τη χώρα με τους περισσότερους φυλακισθέντες δημοσιογράφους στον κόσμο».

Ο Μάθιου Όφορντ από την πλευρά του τόνισε ότι με το να σύρει δημοσιογράφους στα δικαστήρια η τουρκική κυβέρνηση κάνει τους πολίτες να φοβούνται να εκφράσουν τη διαφωνία τους με κυβερνητικές πολιτικές. «Ζητάμε από τον Υπουργό Εξωτερικών να εγείρει τη σημασία της ελευθεροτυπίας με τον Τούρκο ομόλογό του. Ελπίζουμε αυτά τα ζητήματα να μπορέσουν επίσης να επισημανθούν από τη βρετανική κυβέρνηση σε διεθνή φορά όπως τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε ο Συντηρητικός βουλευτής.

Η επιστολή προς τον κ. Ράαμπ επισημαίνει επιπλέον την καταδίκη από τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ Αρλέμ Ντεσίρ των ποινών φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους Οζγκιούρ Μπογκατέκιν και Μετίν Ουτσά.

Η ποινή στη δεύτερη περίπτωση πιστεύεται ότι αφορούσε μία ανάρτηση στο Twitter που εκλήφθηκε ως «προσβολή» προς κρατικό αξιωματούχο.

Η κα Βίλιερς και ο κ. Όφορντ καλούν επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας με την Τουρκία για αμοιβαία έκδοση κατηγορουμένων για αδικήματα, ώστε να μη βασίζεται μόνο στην εξέταση διαδικαστικών λεπτομερειών αλλά και στην αξιολόγηση της ουσίας του αιτήματος έκδοσης. 

«Οι ισχύουσες διευθετήσεις δίνουν στην Τουρκία την ίδια εμπιστοσύνη που δίνεται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόσφατες υποθέσεις δείχνουν ότι δε θα πρέπει να δίνεται ο ίδιος βαθμός εμπιστοσύνης στο τουρκικό νομικό σύστημα δεδομένης της αυξανόμενης σκληρής μεταχείρισης δημοσιογράφων και μπλόγκερς», αναφέρει σχετικά κοινή δήλωση των δύο Βρετανών βουλευτών.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top