ΔΙΕΘΝΗ

Μπορρέλ: Θα κάνω το παν για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Μπορρέλ: Θα κάνω το παν για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Αποφασισμένος να κάνει το παν για τη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ ως συντονιστή της Μικτής Επιτροπής, με αφορμή την 5η επέτειο της συμφωνίας JCPOA.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: "σήμερα, κατά την πέμπτη επέτειο της JCPOA, η διατήρηση της συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η JCPOA ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ψήφισμα 2231). Είναι ένα ιστορικό πολυμερές επίτευγμα για την παγκόσμια μη διάδοση πυρηνικών όπλων και συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια", τονίζει ο Μπορρέλ.

"Η JCPOA παραμένει το μόνο εργαλείο που παρέχει στη διεθνή κοινότητα τις απαραίτητες εγγυήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αποτελείται από δεσμεύσεις που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια που πρέπει να εφαρμόσει το Ιράν με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα με σκοπό την εξομάλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν. Η συμφωνία προβλέπει επίσης άνευ προηγουμένου παρακολούθηση και επαλήθευση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και συγχαίρω τη συνεχή επαγγελματική, τεχνική και αμερόληπτη εργασία του οργανισμού. Η πλήρης εφαρμογή της JCPOA από όλες τις πλευρές παραμένει ζωτικής σημασίας", ξεκαθαρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Δυστυχώς, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τον Μάιο του 2018 να αποσυρθούν από τη JCPOA και από τότε δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνάντηση ή δραστηριότητα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη JCPOA συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά για να αντιμετωπίσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική εφαρμογή, καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από την JCPOA και της εκ νέου επιβολής κυρώσεων", αναφέρει.

"Ως συντονιστής της κοινής επιτροπής JCPOA, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι είναι δυνατόν μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του JCPOA και τη διεθνή κοινότητα για να διατηρήσουμε τη συμφωνία. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ξανά ευκαιρία στο μέλλον για τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο", καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

«Κέντρο» πορνογραφικού υλικού η Κύπρος - Στο «μικροσκόπιο» οι έδρες πέντε εταιρειών

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια της 8χρονης Καισσαριανής - Άφησε την τελευταία της πνοή στο Μακάρειο

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Αναστάτωση σε Γυμνάσιο της Λάρνακας - Έλαβαν τηλεφώνημα για βόμβα

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΕξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την κόντρα Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΠτΔ: «Εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε»

Εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την κόντρα Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΠτΔ: «Εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε»

Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν στη βάση του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top