ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Κάνει λόγο για ‘νέα σελίδα’ με 19 σημεία και εξιλαστήρια θύματα για υπόθεση Μεταξά

ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Κάνει λόγο για ‘νέα σελίδα’ με 19 σημεία και εξιλαστήρια θύματα για υπόθεση Μεταξά

Στίγμα για δυναμικό ξεκίνημα με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κύπριων αστυνομικών, δίνει με ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος (ΚΑΣ) της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου.

Στο σχετικό κείμενο παρατίθενται 19 σημεία που δείχνουν με ποιά φιλοσοφία θα πορευθεί ο νεοσυσταθείς Κ.Α.Σ., αλλά και ποιές ακριβώς θα είναι οι αρχικές διεκδικήσεις του.

Δεν παραλείπει να κάνει λόγο για εξιλαστήρια θύματα σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μεταξά.

Παρουσιάζουμε αυτούσια την ανακοίνωση: 

'Η σημερινή ημέρα αποτελεί κομβικό ορόσημο διεκδίκησης αλλαγής ως προς το πολύπαθο καθεστώς, τους όρους εργασίας, την υπόσταση και την προσωπικότητα των αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτά βάσει των αξιών, των αρχών, γνωρισμάτων και της φυσιογνωμίας που διέπουν τις δυνάμεις ασφαλείας (αστυνομικοί, ειδικοί αστυφύλακες, αξιωματικοί, πυροσβέστες, εξειδικευμένο προσωπικό).
Ο αστυνομικός δεν θα είναι πια μόνο ουραγός στον κλάδο των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά αυτόνομος διεκδικητής των παραμελημένων αιτημάτων του ως ο εργαζόμενος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ελάχιστα δικαιώματα και τις περισσότερες υποχρεώσεις.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως θερμό επεισόδιο, κοινωνική κρίση, ο αστυνομικός είναι στην πρώτη γραμμή για την ακώλυτη, αποτελεσματική εύρυθμη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο αστυνομικός της Κύπρου αποκτά φωνή μέσα από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ - ΑΣΔΥΚ).
Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ απαιτεί:
1. Όχι στις εξοντωτικές πειθαρχικές υποθέσεις και ποινές με πάσχουσα νομική και πραγματική βάση.
2. Φτάνει πια ετεροβαρώς αρκετοί συνάδελφοι σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα και να διώκονται ποινικά προς ικανοποίηση της κοινής γνώμης. (Ενδεικτικά υπόθεση Μεταξά)
3. Τέρμα στην απλήρωτη εργασία και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αφού ο αστυνομικός είναι ο μοναδικός δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται επιπρόσθετες ώρες και ημέρες, χωρίς να πληρώνεται ούτε λεπτό
4. Οι μισθολογικές κλίμακες, η ανέλιξη και τα αναδρομικά να δοθούν εδώ και τώρα.
5. Αξιολόγηση της αποστολής και του ρόλου της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας η οποία εκτράπηκε από τον θεσμικό της ρόλο κατευθύνοντας τις ενέργειες και δράση συναδέλφων στους οποίους ασκείται κατάφωρη πίεση. Καμία άλλη δημόσια υπηρεσία δεν υφίσταται διπλό έλεγχο από δύο εσωτερικές υπηρεσίες.
6. Μείωση του φόρτου εργασίας. Καθημερινά ο αστυνομικός της πρώτης γραμμής διερευνά τουλάχιστον 10 διαφορετικές υποθέσεις και εξουθενώνεται λόγω κούρασης και έλλειψης ψυχικής διαύγειας ή όταν πράττει το καθήκον του υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς δουλειά.
7.Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας τελούν σε διαρκή εφημερία (on call duty).Υπάρχει προσφατη δικαστική δικαίωση αξιωματικών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
8. Ισότητα ανάμεσα στους αστυνομικούς. Όλοι να εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Οι ειδικοί αστυνομικοί τυγχάνουν εμπαιγμού και νοιώθουν να μειώνεται η επαγγελματική τους υπόσταση, με εξευτελιστικά δικαιώματα και παράλογες υποχρεώσεις.
9. Παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής βγαίνουν περιπολίες χωρίς ατομικό εξοπλισμό με ελλιπή εφόδια και να στεγάζονται σε απηρχαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.
10.Σεβασμός στις αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ των αστυνομικών οι οποίες παραγνωρίζονται και απαξιώνονται πλήρως.
11. Επαναδιεκδίκηση -δικαστικώς- των αποκοπών, στη βάση του ιδιαίτερου δεσμού και ρόλου εργασίας, ως δυνάμεις ασφαλείας.
12. Αύξηση του προσωπικού και τοποθετήσεις βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων και γνώσεων. Ισότητα στα δύο φύλα.
13. Αξιοκρατικές προαγωγές.
14. Σύντομη πληρωμή των υπερωριών και εκμισθώσεων των αστυνομικών οι οποίες τώρα πληρώνονται μετά από 6 μήνες ίσως και ένα χρόνο.
15. Ασφαλιστική κάλυψη/αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου αστυνομικού εν ώρα καθήκοντος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
16. Εκπροσώπηση από νομικό σύμβουλο και παροχή νομικών συμβουλών για κάθε θέμα που απασχολεί ή ανακύπτει.
17. Άμεση διεκδίκηση παροχής επιδόματος επικινδυνότητας σε όλα τα μέλη της δύναμης που είναι στην πρώτη γραμμή, λόγω της φύσης της εργασίας τους, ως γνήσιας ανταποδοτικής παροχής (ήδη ισχύει για τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό).
18. Πολλαπλασιασμός συντελεστή χρόνου υπηρεσίας για τον αστυνομικό πρώτης γραμμής και αναπροσαρμογή του εφάπαξ, επιδομάτων βάρδιας, δημόσιας αργίας και Κυριακής για όλους ανεξαιρέτως.
19. Ενοποίηση όλων των ταμείων ευημερίας παγκύπρια, υπό μια σκέπη.

Χωρίς φόβο, με πλήρη και άκαμπτη διεκδικητικότητα σε κάθε δικαίωμα, με σεβασμό, με φωνή, με νομιμότητα και δικαιοσύνη, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ) θα εκπροσωπείται από Προεδρείο με δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό από όλα τα μέλη της Αστυνομίας, όλων των Επαρχιών, Διευθύνσεων, Μονάδων, Υπηρεσιών και Αρχηγείου, τα οποία δεν θα είναι ή τελούν ως προσοντούχα για προαγωγή πριν ή κατά την θητεία τους, με μοναδικό στόχο και γνώμονα ο αστυνομικός να απολάβει των δικαιωμάτων, κύρους, ρόλου, σεβασμού και της υπόστασης που αξίζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

*Προκήρυξη Προεδρείου Κ.Α.Σ.-ΑΣΔΥΚ μέχρι το τέλος του 2020.
Εκπρόσωπος Κ.Α.Σ.- ΑΣΔΥΚ
Αστ. 3596, Νίκος Λοϊζίδης'

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top