logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

Υπ. Εργασίας: Υλοποιείται σε τρεις άξονες ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

 18 Ιουλ 2020 Κοινωνία

Σε τρεις άξονες υλοποιείται το σχέδιο για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), δήλωσε η Υπουργός  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό Γενική Συνέλευση του ΣΠΑΒΟ, τον οποίο διάβασε η Διευθύντρια των ΥΚΕ Μαρία Κυρατζή.

Η Υπουργός επανέλαβε ότι στόχος της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, προσιτότητας και εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών του ατόμου και της οικογένειας, μέσω μιας ολιστικής και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που να βασίζεται πρωτίστως στις συνέργειες μεταξύ του κεντρικού και τοπικού κράτους καθώς και τοπικών ή/και μη κερδοσκοπικών φορέων, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες των ατόμων / οικογενειών μέσω της παροχής διεπιστημονικών / πολυθεματικών υπηρεσιών, αλλά και να λαμβάνονται μέτρα πρωτογενούς πρόληψης.

Σύμφωνα με την Υπουργό, ο πρώτος άξονας προνοεί την εμπλοκή ομάδας διαχείρισης έργου για την ολιστική προσέγγιση και παρακολούθηση της υλοποίησης της αναδιάρθρωσης λέγοντας ότι προωθείται διαγωνισμός δημοσίων συμβάσεων για την επιλογή της ομάδας ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του μήνα.

Ο δεύτερος άξονας προνοεί τη δημιουργία καταλόγων με βάση τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων οι οποίοι θα περιλαμβάνουν ειδικούς ώστε παράλληλα και μέχρι την εμπλοκή της ομάδας διαχείρισης έργου (αλλά και μεταγενέστερα) να μπορούν να προετοιμάζονται ή/και να προωθούνται δράσεις προς υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ το συντομότερο δυνατόν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Υπουργό, προωθείται η σύσταση των Πολυθεματικών Ομάδων η εργασία των οποίων θα επιδιώκει την ολιστική αξιολόγηση και παρέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου και της οικογένειας όπου οι επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικές υπηρεσίες θα προσφέρουν ολιστική αξιολόγηση και παρέμβαση.

Η σχετική προκήρυξη θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και η εξασφάλιση των επαγγελματιών (εκτός προσκόμματος από τις διαδικασίες των προσφορών) τον ερχόμενο Οκτώβριο.     

Τον ερχόμενο Οκτώβριο εξάλλου αναμένεται να εξασφαλιστούν με αγορά υπηρεσιών Συνοδοί και Μέντορες για παιδιά που είτε είναι σε ιδρύματα παιδικής και εφηβικής προστασίας είτε είναι στις οικογένειές τους και αντιμετωπίζουν ζητήματα για τα οποία θα συνδράμει η εξασφάλιση των εν λόγω υπηρεσιών.

Στον τρίτο άξονα περιλαμβάνεται η δρομολόγηση δράσεων με ίδιους πόρους των ΥΚΕ παράλληλα και μέχρι την εμπλοκή της ομάδας διαχείρισης έργου (αλλά και μεταγενέστερα) για να μπορούν να προετοιμάζονται ή/και να προωθούνται δράσεις προς υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ το συντομότερο δυνατόν.

Για το σκοπό αυτό έχει γίνει η πρώτη συζήτηση με πέντε Δημάρχους για την πιλοτική έναρξη του προγράμματος και συζητείται η οριστικοποίηση του τρόπου συνεργασίας.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου για 24ωρη λήψη αναφορών, την αξιολόγηση-επικαιροποίηση των επιδιώξεων και στόχων του κάθε προγράμματος, τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών, την επιμόρφωση προσωπικού,την εισαγωγή συστήματος παρακολούθησης και συντονισμού της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών κ.α.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε πως τον τελευταίο χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΥΚΕ χειρίστηκαν:
-   1.289  περιπτώσεις Βίας στην Οικογένεια
-   2.713  αναφορές όπου χρειάστηκε η παρέμβαση των ΥΚΕ.
-   4.229  υπηρεσίες Συμβουλευτικής - Προληπτικής Εργασίας
-  6.848 Έρευνες για ετοιμασία έκθεσης για Ανεξάρτητες Αρχές / Υπηρεσίες/ Υπουργεία/ Αρχές/ Οργανισμούς,
ενώ υπό την φροντίδα των ΥΚΕ υπάρχουν σήμερα 519 παιδιά.

Η Υπουργός εξήρε το ρόλο του Συνδέσμου και τις δράσεις και δραστηριότητές του υπενθυμίζοντας ότι το 2017 υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Συνδέσμου με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσεων για την πρόληψη, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και προστασία των θυμάτων βίας στην οικογένεια και την ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων.

Το 2018 υπογράφτηκε μεταξύ του Συνδέσμου και των ΥΚΕ, Συμφωνία Ανάθεσης, στη βάση της οποίας παραχωρείται ετησίως κρατική ενίσχυση, για την υλοποίηση πολύ σημαντικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, το 2019 παραχωρήθηκε κρατική ενίσχυση ύψους €425.000 για τη λειτουργία έξι  προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και το Σπίτι της Γυναίκας.

Ανέφερε επίσης πως η λειτουργία του προγράμματος «Σπίτι της Γυναίκας», υλοποιείται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει το 2017 και το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 23/01/2019, ενέκρινε τη δημιουργία του και το οποίο θα είναι σε λειτουργία τέλος Οκτωβρίου του 2020 και θα έχει ως στόχο την πολυθεματική αντιμετώπιση της βίας και στη γυναίκα και στα παιδιά.

Από ΚΥΠΕ