ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ/κ εφημερίδα γράφει Ελληνικά στο πρωτοσέλιδο - Λόγος η επέτειος της παράνομης εισβολής - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τ/κ εφημερίδα γράφει Ελληνικά στο πρωτοσέλιδο - Λόγος η επέτειος της παράνομης εισβολής - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνικά στο πρωτοσέλιδο της Τ/κ εφημερίδας Αυρούπα (Avrupa) για την επέτειο της εισβολής.

«Ήρθαν, έχυσαν αίμα, τα πήραν, διχοτόμησαν, παραμένουν», γράφει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Όπως γράφει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η «Κίνηση Στήριξης Γιασεμί – Σενέρ Λεβέντ», για ακόμα μια φορά, ο Σενέρ και οι αντιστασιακοί Τουρκοκύπριοι μέσα και γύρω από την εφημερίδα, δείχνουν περισσότερο θάρρος ενάντια στην κατοχή».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εφημερίδα, αποτελεί την συνέχεια της εφημερίδας Αφρίκα που εκδίδει ο Σενέρ Λεβέντ, πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής, όπου και άλλαξε ονομασία και λογότυπο. Λόγος ήταν διάφορες αντιδράσεις που ξέσπασαν στα κατεχόμενα σε σχέση με εικονιζόμενο πίθηκο ανάμεσα στα γράμματα, αλλά και για την ίδια την ονομασία της εφημερίδας.

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

Οι αντιδράσεις:

Σε καταγγελία στον «γενικό εισαγγελέα» προέβησαν 13 άτομα εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» και συγκεκριμένα για το χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο και στα τουρκικά και στα ελληνικά «Ήρθαν, Έχυσαν Αίμα, Τα πήραν όλα, Διχοτόμησαν, Δεν φεύγουν».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η ομάδα καταδίκασε την εφημερίδα για τη χρήση του τίτλου, λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν τους Τουρκοκύπριους και ότι στηρίζουν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Εξάλλου, η εφημερίδα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο δίνει συνέχεια στις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2020 και υπό τον τίτλο «Η διάσωση είναι χειρότερη από την κατοχή!» γράφει ότι ύβρεις και προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να δέχεται η εφημερίδα μετά από το χθεσινό της πρωτοσέλιδο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον «νόμο», οι βρισιές αυτές είναι «νομικά αμφισβητούμενες», όμως η ίδια δεν πρόκειται να καταχωρήσει αγωγή επειδή αντιτίθεται σε αυτό τον «νόμο».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αντέδρασαν το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) και ο «πολιτιστικός σύνδεσμος» των εποίκων από την Μαύρη Θάλασσα.

Με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του MDP, Μπουργκάι Μουσκουβουτσού ισχυρίζεται ότι «προσπαθεί ( η εφημερίδα) να παίξει με τα νεύρα του έθνους» και ότι «εκτελεί καθήκοντα 5ης φάλαγγας κατά την επέτειο αυτής της ευτυχισμένης μέρας (επετείου της τουρκικής κατοχής) που αποκτήσαμε την ελευθερία μας».

«Γνωστοποιούμε στην κοινή γνώμη ότι στην κυβέρνηση του MDP δεν θα επιτρέπουμε προδοσία της πατρίδας υπό τον μανδύα της δημοσιογραφίας, θα εφαρμόζουμε χωρίς δισταγμό τους υφιστάμενους νόμους και θα επιβάλουμε καταβολή τιμήματος άμα κάνει κάποιος τον στρατιώτη του εχθρού, προβαίνοντας στις νομικές ρυθμίσεις στα σημεία που υπάρχουν ελλείψεις. Προειδοποιούμε ειδικά τους νεαρούς φίλους. Το σκυλί που έρχεται το τέλος του θέλει να προκαλέσει κάτι με τις προκλήσεις του και έτσι να γίνει ψεύτικος ήρωας. Παρακαλώ μην παίξετε αυτό το παιχνίδι. Το τμήμα νομικών υποθέσεων του MDP ασχολείται με το θέμα και θα αρχίσει σύντομα τις νομικές διαδικασίες», αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωση του.

Εξάλλου, ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου» των εποίκων από τη Μαύρη Θάλασσα, Μουράτ Ζεκί Τζιβελέκ υποστήριξε ότι η εφημερίδα προέβη σε άλλη μία πρόκληση με στόχο τα «αισθήματα του λαού». Ο Τζιβελέκ ανέφερε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας και άλλους παρόμοιους τίτλους που «δεν συνάδουν με τη λογική και την ιστορία».

Αναφορά στον χθεσινό τίτλο της Avrupa γίνεται και από την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που είναι γνωστή για την στήριξη που παρέχει στις θέσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

Κάτω από τον τίτλο «Η Yeni Şafak στοχοποίησε την εφημερίδα μας», η Avrupa γράφει ότι επικρίσεις δέχτηκε και από κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ο παράνομος Μπαϊράκ μετέδωσε σήμερα ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας καταδίκασε και ο Φατίχ Αριτζί, πρόεδρος των «Εστιών του Ιδεώδους», όπως αποκαλούνται οι Γκρίζοι Λύκοι.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Αριτζί χαρακτήρισε «ανοησία» τον τίτλο της εφημερίδας την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να αμαυρώσει την «ειρηνευτική επιχείρηση» και ότι επιθυμεί να μείνει στην ημερήσια διάταξη με προκλήσεις.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η εφημερίδα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση στην Τουρκία ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν αγαπά την Τουρκία».

«Η Τουρκία και η τδβκ είναι ένα αδιαχώριστο σύνολο», είπε.

Επικριτικά σχόλια για το δημοσίευμα της «Αβρούπα» δημοσιεύει και η εφημερίδα «Γκιουνές», εκφραστικό όργανο του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η οποία, κάτω από τον τίτλο «Εχθρότητα για την 20 Ιουλίου από το CTP και υποστηρικτή του Ακιντζί», αναφέρει ότι η «Αβρούπα» υποστηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top