ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας πραγματοποιήθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη

Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας πραγματοποιήθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη

Την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 46η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς, διοργάνωσαν και φέτος οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων και σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974.
 
Το άναμμα φλόγας από τους Προέδρους των  Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και τα Συστήματα Ναυτοπροσκόπων Επαρχίας Κερύνειας, στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
 
Αμέσως μετά έγινε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας  μνήμη των πεσόντων κατά την εισβολή, των αγνοουμένων και όσων έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της επιστροφής.
 
Ακολούθησε ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών από τη Δήμαρχο Κερύνειας Ρίτα Κωμοδίκη και ομιλία εκ μέρους του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.
 
Μετά τις ομιλίες έγινε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, Μάριο Μούγη.
 
«Καταδικάζουμε τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη και τη συνεχιζόμενη για 45 χρόνια κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Επαρχίας μας, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και το βίαιο εκτοπισμό μας από τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Καταδικάζουμε επίσης το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα και έδωσε αφορμή στην Τουρκία να υλοποιήσει τα άνομα σχέδιά της. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στην κατοχή και θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο όλες τις προσπάθειές που έχουν σκοπό  την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επιστροφή στη γη μας», αναφέρεται στο ψήφισμα.
 
Στο ψήφισμα αναφέρουν, επίσης, ότι διεκδικούν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το  Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις πανανθρώπινες Αρχές και Αξίες, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους, να εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους κατοίκους  της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Διακηρύσσουμε ότι θα παραμένουμε ακλόνητοι  στον αγώνα μας και θα επαγρυπνούμε μέχρι να δικαιωθούν  όλες οι  προσδοκίες του Προσφυγικού κόσμου. Εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι της Πόλης και Επαρχίας Κερύνειας, δεν απεμπολούμε κανένα από τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και θα εργαστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες μας σε συνθήκες  ελευθερίας, μονιμότητας  και αξιοπρέπειας», σημειώνουν. 
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους και παραδόθηκε από τους διοργανωτές στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Εσωτερικών εκ μέρους του ΠτΔ, τον Μητροπολίτη Κερύνειας, τους εκπροσώπους των κομμάτων, του Στρατού, της Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία και τέλος, από τους οργανωτές της εκδήλωσης.
 
Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση, μέχρι την τελική δικαίωση και την ελευθερία της πατρίδας μας.
 
Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των διοργανωτών με επικεφαλής τους Δημάρχους, επέδωσε ψήφισμα στον Πρέσβη της Ελλάδας.
 
Ψηφίσματα στάλθηκαν επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής, στις Πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον εκπρόσωπο της ΕΕ.
 
Σε όλα τα ψηφίσματα τονίστηκε η αταλάντευτη θέση των Κερυνειωτών για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις, όπως επίσης η συνεχή διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων μας στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών που ισχύουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ευόδωση της προσπάθειας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top