ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο κρούσμα στην κοινότητα στο Βιετνάμ μετά από πάνω από 3 μήνες, τι επικρατεί διεθνώς

Πρώτο κρούσμα στην κοινότητα στο Βιετνάμ μετά από πάνω από 3 μήνες, τι επικρατεί διεθνώς

Πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην κοινότητα του Βιετνάμ μετά από περισσότερους από τρεις μήνες, ενώ κρούσματα covid-19 καταγράφονται σε Κίνα, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό, Λιβύη και ΗΠΑ.Βιετνάμ

Το Βιετνάμ τέθηκε και πάλι σε συναγερμό για τον κορωνοϊό μετά τον εντοπισμό του πρώτου νέου κρούσματος στην κοινότητα έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Χάρη στα αυστηρά μέτρα καραντίνας και μια επιθετική και εκτεταμένη εκστρατεία διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, το Βιετνάμ κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 και να καταγράψει μόλις 415 κρούσματα και κανέναν θάνατο. Επί 100 ημέρες δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην κοινότητα.

Όμως χθες Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένας 57χρονος άνδρας από την πόλη Ντανάνγκ, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, βρέθηκε τέσσερις φορές θετικός στον κορωνοϊό, γεγονός που ώθησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα τους 50 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.

Επιπλέον 103 άνθρωποι που συνδέονταν με τον ασθενή εξετάστηκαν για τον ιό SARS-CoV-2, όμως βρέθηκαν αρνητικοί, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε με ποιο τρόπο ο άνδρας μολύνθηκε από την covid-19, όμως επεσήμανε ότι δεν έχει φύγει από τη Ντανάνγκ εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Αρχικά είχε διαγνωστεί με πνευμονία.

Αργά χθες οι αρχές στο Ανόι επανάφεραν σε ισχύ τη σύσταση για χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στη χώρα με εξαίρεση αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένου προσωπικού, με την προϋπόθεση ότι μπαίνουν σε καραντίνα.

Το σύνολο των σχεδόν 150 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στο Βιετνάμ τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν εισαγόμενα, με τους ασθενείς να μπαίνουν σε καραντίνα μόλις έφταναν στη χώρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει ότι θα επαναπατρίσει περίπου 130 πολίτες που έχουν μολυνθεί από την covid-19 στην Ισημερινή Γουινέα.

Κίνα

Επίσης, το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 34 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 21 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι οι 21 από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εννέα στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά) και πέντε ήταν "εισαγόμενα" κρούσματα, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 43 μία ημέρα αργότερα. Το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που εκδηλώνουν συμπτώματα αργότερα.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.784 μολύνσεων επιβεβαιωμένων με εργαστηριακές εξετάσεις.

Αργεντινή

Ακόμη, το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 105 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.493 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 2.807 νεκρούς επί συνόλου 153.520 μολύνσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει 110 θανάτους και 6.127 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Νότια Κορέα

Εξάλλου, τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα 113 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια μέρα από τον Μάρτιο, με το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα να ξεπερνά τις δεκατέσσερις χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 14.092.

Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος το προηγούμενο 24ωρο, στους 298, σύμφωνα με τα KCDC. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε ελαφρά, στο 2,11%.

Από τα νέα κρούσματα, τα 27 αφορούν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, ενώ τα 86 που διαγνώστηκαν μεταξύ ανθρώπων που εισήλθαν στη νοτιοκορεατική επικράτεια από το εξωτερικό αποτελούν νέο ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό προτού εισέλθουν στη Νότια Κορέα μπορεί να ξεπεράσει προσεχώς τους 100 ημερησίως.

Τα περισσότερα από τα λεγόμενα "εισαγόμενα" κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ νοτιοκορεατών εργαζομένων που επέστρεψαν από το Ιράκ και μεταξύ Ρώσων ναυτικών.

Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό που εντοπίζονται σε ημερήσια βάση στη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τα 100 από την 1η Απριλίου. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είχαν διαγνωστεί την 29η Ιανουαρίου, όταν είχαν ανέλθει σε 909.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα την 20ή Ιανουαρίου. Από την 3η Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές έχουν διενεργήσει 1.518.634 τεστ.


Βραζιλία

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 1.156 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 55.891 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει επισήμως τους 85.238 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας ωστόσο θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, εξηγώντας ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.

Μεξικό

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 737 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 7.573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή έφθασε έτσι τους 42.645 νεκρούς επί συνόλου 378.285 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

ΗΠΑ

Εξάλλου, στην πολιτεία των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις άλλες, την Καλιφόρνια, που μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο νέο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκε χθες Παρασκευή ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Διαπιστώθηκαν 159 θάνατοι που οφείλονταν στην COVID-19 σε μια μέρα, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο της πολιτειακής κυβέρνησης της Καλιφόρνιας για την πανδημία (http://update.covid19.ca.gov/). Προχθές Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 157.

Συνολικά, η Καλιφόρνια θρηνεί 8.186 νεκρούς επί συνόλου 435.334 μολύνσεων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Γκάβιν Νιούσομ, δεν αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ, ούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά μέσω του Διαδικτύου, ούτε στις αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

"Νέα κρούσματα: 9.718, μέσος όρος 7ημέρου: 9.881, μέσο ποσοστό πιθανότητας μόλυνσης: 7,5%. Πολλοί αριθμοί που μας λένε ένα πράγμα: Πάρτε το στα σοβαρά. Δεν μπορούμε να αφεθούμε. Θα χρειαστεί να δράσουμε όλοι μας - όλοι μαζί - για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση. Να φοράτε μάσκα", τόνισε ο Νιούσομ μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τις λέξεις "μαζί" και "να φοράτε μάσκα" με κεφαλαία γράμματα για έμφαση.

Ο κυβερνήτης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου στα νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που συνεχίζουν να δουλεύουν διότι θεωρούνται απαραίτητοι - μάγειρες, εργάτες στις κατασκευές, ταμίες, οδηγούς φορτηγών, αγρότες, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

Την Τετάρτη, ο Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση με την κινεζική εταιρεία BYD για την παραγωγή 120 εκατομμυρίων μασκών N95 και 300 εκατομμυρίων απλών χειρουργικών μασκών οι οποίες προορίζονται για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς που βρίσκονται "στην πρώτη γραμμή" στην Καλιφόρνια.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από χίλιους εκατό θανάτους και πάνω από εβδομήντα χιλιάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από αυτήν στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Κύπρου).

Σε 24 ώρες, στη χώρα καταγράφηκαν 73.800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (76.500 την προηγουμένη) και πάνω από 1.150 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (1.225 την προηγουμένη), σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα δεδομένα της οποίας ανανεώνονται συνεχώς.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική επικράτεια αφότου άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν η πανδημία έχει φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια (εκ των οποίων πάντως 1,26 εκατ. άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν).

Οι ΗΠΑ είναι εδώ και αρκετό καιρό η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο κατ` απόλυτους αριθμούς, με πάνω από 145.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Έπειτα από μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση, σε πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως είναι ειδικά το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια.


Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εντοπίστηκαν 110 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της βόρειας Αφρικής να ξεπερνά έτσι τους 2.400.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το Κέντρο ανέφερε ότι διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις σε 1.473 δείγματα, εκ των οποίων 110 είχαν θετικό αποτέλεσμα. Σημείωσε ακόμη ότι ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19, ενώ αντίθετα τρεις ασθενείς ανέρρωσαν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του κέντρου, συνολικά 57 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 στην εμπόλεμη χώρα, επί συνόλου 2.424 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Στον αντίποδα, έχουν αποθεραπευτεί 504 άνθρωποι.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top