Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Εσωτερικών: Έτοιμοι οι κανονισμοί για τα 'χρυσά διαβατήρια'

Επιτροπή Εσωτερικών:  Έτοιμοι οι κανονισμοί για τα 'χρυσά διαβατήρια'

Έτοιμοι είναι οι κανονισμοί που διέπουν την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, με την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής να ολοκληρώνει τη συζήτηση κατά τη σημερινή (27/7) της συνεδρία.

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα και την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων Νόμου αποδεχόμενη ότι η εξαίρεση των δημοτικών συμβούλων από τον περιορισμό των τριών θητειών δεν συνιστά ισότιμη μεταχείριση.
 
Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου είπε πως σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τους κανονισμούς και τα νομοσχέδια για την πολιτογράφηση έναντι επενδύσεων.
 
Όπως είπε, έχουν γίνει πολλές αλλαγές κυρίως τους κανονισμούς, οι οποίες κάνουν τους όρους του προγράμματος πιο σαφείς, κλείνουν εξαιρέσεις και παραθυράκια που επέτρεπαν να γίνεται κατάχρηση του σχεδίου και εισάγουν νέους τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούν να γίνονται επενδύσεις, όπως ο πρωτογενής τομέας, καθώς και τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας.
 
Είπε πως με πρόταση της Επιτροπής, οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για όσες αιτήσεις κατατίθενται από την κατάθεση των κανονισμών και μετά, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 31 Ιανουαρίου 2020, όταν δεν υπήρχαν κανονισμοί και σαφές πλαίσιο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως στο κείμενο ενσωματώθηκε πρόνοια με βάση την οποία οι νέοι κανονισμοί διέπουν αιτήσεις που κατατέθηκαν με την κατάθεση στην Βουλή των κανονισμών.  Αυτό σημαίνει ότι όσες αιτήσεις εκκρεμούν πριν την κατάθεση των κανονισμών, θα εξεταστούν με το παλιό καθεστώς.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως μέσα από τους Κανονισμούς τέθηκαν αρκετοί περιορισμοί και έχουν ενισχύσει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, δημιουργώντας μια νέα νομοθεσία που θέτει τα θεμέλια μιας σωστής πληροφόρησης και αξιοποίησης του δικαιώματος, χωρίς παρεκκλίσεις και καταχρήσεις.
 
Είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει προτείνει την αξιολόγηση των αιτήσεων όσων έχουν υποβληθεί μέχρι την ημέρα που έχουν κατατεθεί οι παρόντες κανονισμοί στη Βουλή με βάση τους προηγούμενους κανονισμούς. «Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, νομίζω η Ολομέλεια θα δώσει την τελική λύση», είπε.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του γιατί η Επιτροπή με ταχύρρυθμες διαδικασίες εξέτασε τους κανονισμούς «σε σχέση με την παραχώρηση της τιμητικής πολιτογράφησης, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε χρυσά διαβατήρια».  
 
Ωστόσο, εξέφρασε και την δυσαρέσκεια για τρεις αρνητικές εξελίξεις, που έχουν να κάνουν με την απόρριψη σημαντικών τροπολογιών που ήγειρε αλλά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Η πρώτη τροπολογία που απορρίφθηκε αφορά την διαφάνεια, να ανακοινώνονται δηλαδή ποια άτομα και με ποια επένδυση αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα. Η δεύτερη αφορά στην υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλλει 100 χιλιάδες ευρώ εισφορά στο Ταμείο για τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων.
 
Η τρίτη αρνητική εξέλιξη, όπως είπε, είναι η υιοθέτηση τροπολογίας που νομιμοποιεί και ευνοεί ένα σημαντικό αριθμό αιτήσεων που υπεβλήθησαν παράνομα από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά και θα εξεταστούν με τους παλιούς κανονισμούς.
 
Αναπομπή Προέδρου Δημοκρατίας για θητείες Δημοτικών Συμβούλων

Σε ότι αφορά το θέμα της αναπομπής του νόμου για τις θητείες στην τοπική αυτοδιοίκηση, η κα. Μαύρου είπε πως η Επιτροπή Εσωτερικών θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Παρασκευής να κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων Νόμου αποδεχόμενη ότι η εξαίρεση των δημοτικών συμβούλων από τον περιορισμό των τριών θητειών δεν συνιστά ισότιμη μεταχείριση.
 
Όπως είπε, το ΑΚΕΛ είχε προτείνει τη διαμόρφωση των δύο νόμων ώστε να συμπεριλαμβάνεται στον Περί Δήμων ο περιορισμός των τριών θητειών και για τους δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που θα ικανοποιούσε και την αιτιολογία της αναπομπής. Δεν έγινε αποδεκτό, πρόσθεσε, από την πλειοψηφία της Επιτροπής και το κατά πόσον θα επανεξεταστεί θα αποφασιστεί με την επαναλειτουργία της Βουλής τον Σεπτέμβριο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως το κόμμα του έχει αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου. «Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιπλέον θέτουμε ενώπιον της κοινωνίας το ζήτημα ότι η όποια αλλαγή στα εκλογικά ζητήματα της ΤΑ πρέπει να τεθεί κάτω από πρίσμα της συνεχιζόμενης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ», είπε και πρόσθεσε πως έχουμε να κάνουμε με μια νέα σύγχρονη μορφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα τα ζητήματα των αξιωματούχων πρέπει να τεθούν κάτω από τη συζήτηση της μεταρρύθμισης.
 
Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε σήμερα την εντατικοποίηση των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή ως το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε πως είναι σωστή η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάνω σε αυτή την απόφαση συμφώνησε ομόφωνα η Επιτροπή Εσωτερικών. «Κατά τη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων εμείς είχαμε καταψηφίσει τον περιορισμό των θητειών, ενώ η πλειοψηφία ψήφισε περιορισμό σε τρεις θητείες», είπε και σημείωσε πως παραμονές εκλογών δεν μπορούν να αλλάζουν τα εκλογικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις.
 
Αυτά τα ζητήματα, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθούν και να τεθούν προς συζήτηση μετά τις εκλογές, με την άνεση του χρόνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ακύρωση διαγωνισμού για το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Η επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών

Κασσελάκης: Τηρεί την δέσμευσή του και επισκέπτεται την Κύπρο - Πότε έρχεται

Επεισόδια στη Λεμεσό: Χειροπέδες σε 26χρονο - Συνδέθηκε επιστημονικά με φωτιά σε κουρείο

Qatargate: Ελεύθερος ο Παντσέρι - Ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: «Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 65χρονης Γεωργίας - Τα ευρήματα

Έμπειρος πιλότος ο 65χρονος Μιχάλης Λάμπος που ανασύρθηκε νεκρός από το ελικόπτερο στην Εύβοια - ΒίντεοΚάλεσμα MED9 για γρήγορη επανέναρξη συνομιλιών και διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου - Στην Κύπρο η προεδρία για το 2024

Κάλεσμα MED9 για γρήγορη επανέναρξη συνομιλιών και διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου - Στην Κύπρο η προεδρία για το 2024

Για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει σημαντική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία καλούν τα εννιά μεσογειακά κράτη που μετέχουν στην ομάδα MED9 στην Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής τους στη Μαλτα, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top