ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Κώστα Κόρτα - 'Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τις επιχειρήσεις'

ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ: Συνέντευξη Κώστα Κόρτα - 'Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τις επιχειρήσεις'

Παλιός Δήμαρχος της Αγλαντζιάς, κάνοντας πέρασμα από σχεδόν όλες τις πιθανές θέσεις που υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Κώστας Κόρτας, μιλάει στο ThemaOnline, ξεδιπλώνοντας το πώς μπορεί να συνεχίσει αυτή του την πορεία, σημειώνοντας ότι έχει «την ετοιμότητα να διοικήσει τον Δήμο από την πρώτη ώρα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς πειραματισμούς, χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε περίοδος προσαρμογής ή ενημέρωσης».

Του Γιώργου Τάττη

Με την στήριξη ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο Κώστας Κόρτας φιλοδοξεί να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε, όπως μας είπε, εφαρμόζοντάς στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξάνοντας τις υπηρεσίες στους δημότες, και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και με Κέντρο Εξυπηρέτησης. Παράλληλα, επισημαίνει το τι έγινε, αλλά και διαβεβαιώνει για την βελτίωση του οδικού δικτύου, των πεζοδρομήσεων, των ποδηλατόδρομων κοκ.

Δεν παραλείπει να τονίσει τις ενστάσεις του σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες» και ελλιπή έρευνα. Προτάσσει, τέλος, την ανάγκη για δημοψήφισμα σε σχέση με την επέμβαση στο δάσος του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ποια η σταδιοδρομία του Κώστα Κόρτα στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα;

Έχω υπηρετήσει 5 χρόνια ως Δήμαρχος Αγλαντζιάς, 20 χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος, 5 χρόνια ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας και 5 χρόνια ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων. Επομένως, είναι φανερό ότι ολόκληρη η πορεία μου στην δημόσια ζωή είναι ταυτισμένη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με την αγαπημένη μου Αγλαντζιά, όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου.

Εάν μπορούσες να γράψεις το όραμά σου για τον Δήμο σε 3 γραμμές….

Ένας καθαρός δήμος, με ολοκληρωμένες υποδομές για υγιή ανάπτυξη και καλή ποιότητα ζωής, με ασφαλές οδικό, ποδηλατικό και πεζοδρομιακό δίκτυο, με υπηρεσίες γρήγορης εξυπηρέτησης των δημοτών και με κοινωνική αλληλεγγύη και μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες των δημοτών.

Πού θα προσανατολιστούν οι κύριες παρεμβάσεις σας;

Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε άμεσα, καθώς δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρώτα και κύρια, λόγω και της οικονομικής κρίσης του Κορωνοιού, θα εφαρμόσουμε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες των δημοτών και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε με έργα όπως η δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης των Δημοτών, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Aglantzia) και η συνολική ανάπλαση της παλιάς Αγλαντζιάς, σε συνεργασία πάντα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πολεοδομία. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα επίσης αναγκαία έργα όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, οι πεζοδρομοποιήσεις και η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η δημιουργία περιγραμμικού πάρκου και άλλα.

Υπήρξε προσφάτως μια συζήτηση σε σχέση με το Σκαλί Αγλαντζιάς και την αναπτυξιακή του πολιτική. Πώς τοποθετείστε; Πώς αξιοποιείται ο χώρος τώρα; Είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Δεν υπάρχει λάθος κατεύθυνση όταν μιλάμε για αξιοποίηση ενός χώρου όπως το Σκαλί Αγλαντζιάς. Το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση, προς όφελος ασφαλώς όλων των δημοτών και φυσικά προς όφελος όλων των πολιτιστικών αναγκών και δράσεων. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς το Σκαλί εντάσσεται στο σχεδιασμό συνολικής ανάπλασης της παλιάς Αγλαντζιάς, επομένως μόνο σε καλύτερες μέρες πρέπει να προσβλέπουμε όλοι.

Πώς βλέπετε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποια η θέση σας για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου με συμμετοχή της Αγλαντζιάς; Πολλοί κάνουν λόγο για μετατροπή της Αγλαντζιάς σε φτωχό συγγενή.

Κατ’ αρχάς, η Αγλαντζιά δεν πρόκειται ποτέ να μετατραπεί σε φτωχό συγγενή γιατί έχει τη γεωγραφική θέση, τη μορφολογία, τις υποδομές και το φυσικό περιβάλλον που την καθιστούν διαχρονικά μια από τις ομορφότερες περιοχές της ευρύτερης αστικής Λευκωσίας. Σε σχέση με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, οφείλω να σημειώσω ότι, δυστυχώς, πολλά από αυτά που προτείνονται, φαίνεται να αγνοούν τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τη βιωσιμότητα των δήμων και στηρίζονται σε κριτήρια, ή σκοπιμότητες, που είναι άσχετες με το καλώς νοούμενο συμφέρον των Τοπικών Αρχών και ειδικότερα της Αγλαντζιάς. Αναγνωρίζουμε και συμφωνούμε ως προς την ανάγκη για μεταρρύθμισή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμένουμε όμως πως, αυτή πρέπει να βελτιώνει την σημερινή κατάσταση και όχι να την δυσχεραίνει. Το θέμα δεν είναι αν ο Δήμος της Αγλαντζιάς θα πάψει να υπάρχει ως νομική οντότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά, το αν η Αγλαντζιά, ως περιοχή, με τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά και τα δικά της πλεονεκτήματα, θα συνεχίσει να αποτελεί το ομορφότερο αστικό κομμάτι για να ζει κανείς με την οικογένεια του, να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ή να διατηρεί την επιχείρηση του. Στόχος μου, αλλά και προσωπικό καθήκον μου, ως ένας άνθρωπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αγλαντζιά σε όλη μου τη ζωή, είναι να διασφαλίσουμε αυτή ακριβώς την ιδιότητα της αγαπημένης μας Αγλαντζιάς.

Ποια η θέση σας για το φλέγον ζήτημα της επέκτασης του δρόμου από την Οδό Ομήρου προς την οδό Φυτωρίου και την ενδεχόμενη επέμβαση στο δάσος του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας;

Η θέση μου είναι σαφής και καθαρή: Θα αποφασίσουν οι δημότες. Οποιαδήποτε δηλαδή κι αν θα είναι η τελική εισήγηση, που θα προκύψει από τις απαραίτητες μελέτες, αυτή η εισήγηση θα τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον των δημοτών.

Αναφέρθηκα ήδη στην μορφολογία του εδάφους και στη γεωγραφική θέση της και σημειώνω την εύκολη πρόσβαση στην Αγλαντζιά, τόσο από τις άλλες πόλεις, όσο και από τους γειτονικούς της δήμους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πλεονεκτήματα, που θα τα χαρακτήριζα μοναδικά και προνομιακά: Η Αγλαντζιά διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο κύριων λεωφόρων, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων, το οποίο όπως ξέρετε άρχισε να κατασκευάζεται επί της δικής μου θητείας στην δημαρχία, συνορεύει με το πανέμορφο δάσος της Αθαλάσσας και το επίσης όμορφο δάσος και πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, διαθέτει αρκετές περιοχές έτοιμες για οικοδομική και οικιστική ανάπτυξη, διαθέτει βιοτεχνική περιοχή και έχει το προνόμιο να φιλοξενεί το πρώτο και μεγαλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας, με την σύγχρονη Πανεπιστημιούπολη και Βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το αρτιότερο Συνεδριακό Κέντρο της Κύπρου.

Πώς διαφοροποιείται ο Κώστας Κόρτας από τους ανθυποψήφιούς/ες της;

Σεμνά και ταπεινά, σημειώνω ότι με διαφοροποιεί η ίδια η πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γεγονός δηλαδή ότι υπηρέτησα 5 χρόνια ως Δήμαρχος, 20 χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος, 5 χρόνια ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας και 5 χρόνια ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, επιβεβαιώνει την ικανότητα και την ετοιμότητα μου να διοικήσω τον Δήμο από την πρώτη ώρα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς πειραματισμούς, χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε περίοδος προσαρμογής ή ενημέρωσης. Βάζοντας την Αγλαντζιά πάνω απ’ όλα και έχοντας ως εχέγγυο τις επιτυχίες του χτες, καλώ τους δημότες να με τιμήσουν με την ψήφο τους ώστε να φέρουμε, μαζί, τις επιτυχίες του αύριο.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top