ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι ανακοινώσεις των επιδημιολόγων - Κτυπούν καμπανάκι - Αυξήθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας

Οι ανακοινώσεις των επιδημιολόγων - Κτυπούν καμπανάκι - Αυξήθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των επιδημιολόγων για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, αλλά και για σχετικές υπενθυμίσεις. Όπως ειπώθηκε, έπρεπε να υπενθυμίσουν κάποια ζητήματα και δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την διαχείριση της Πανδημίας, καθώς αυξήθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Παρόντες ήταν ο κ. Λεόντιος Κωστρίκης και η Δρ. Δωροθέα Πανά, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.
Σημειώνουμε ότι η εν λόγω δημοσιογραφική διάσκεψη αποτελεί έκτακτη ανακοίνωση.

Δηλώσεις Λεόντιου Κωστρίκη

Ένα σημαντικό στοιχείο που ήδη ανακοινώθηκε, είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας μεγάλος, τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος με 10,000 δείγματα. Είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο κ. Κωστρίκης, καθώς μας βοηθάει αφάνταστα να δούμε που βρισκόμαστε. Η αναλογία των εξετάσεων θα είναι αναλόγως του πληθυσμού της κάθε πόλης και επαρχίας. Με αυτή την δειγματοληψία έγιναν κάποιες αλλαγές και διορθώθηκαν κάποια λάθη που έγιναν στο παρελθόν (όπως πχ η εξαίρεση δειγμάτων που είχαν πάει μέσω ιχνηλάτησης).

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θίχτηκε στη συνάντηση είναι το πρόβλημα των νεαρών ασυμπτωματικών ασθενών. Άτομα νεαρής ηλικίας μέχρι 45 χρονών τα οποία συναναστρέφονται με άλλα άτομα και η διασπορά του ιού γίνεται μέσω αυτών. Επειδή είναι νεαροί και ασυμπτωματικοί καθιστά την ανεύρεσή τους δύσκολη. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να σταματήσει η διασπορά. Είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί ο ιός σε γηραιότερες και ευπαθείς ομάδες.

Για το πρόβλημα με τα αεροδρόμια ειπώθηκε πως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Μέχρι τώρα έγιναν 27,000 εξετάσεις σε ταξιδιώτες. Επιλέγονται τυχαία δείγματα, κυρίως από χώρες Α και Β. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι υψηλού βαθμού σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το σύστημα αντιγράφεται από πολλές χώρες, όπως η Αυστρια και η Γερμανία και δεν πρέρπει να ισοπεδώνονται όλα σε σχέση με τα μέτρα στα αεροδρόμια.

Τέλος, πρέπει να λεχθεί ότι πρόκειται για μαραθώνιο. Η έννοια του μαραθωνίου πρέρπει να διακατέχει το μυαλό σας, είπε ο κ. Κωστρίκης, γιατί πρέπει να βρισκόμαστε σε μια καλή επιδημιολογική κατάσταση μέχρι να εμβολιαστούμε. Πρέπει να μπούμε σε μια «ειδική κανονικότητα». Σκοπός δεν είναι το «lockdown», αλλά φιλοσοφία όλων πρέπει να είναι το «lockdown». Να περιορίσουμε τις επαφές μας σε αυτούς που επιβάλλεται, για εύκολη ιχνηλάτηση και δυσκολότερη διασπορά του ιού.

Τελος, ειπώθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σχετικά με την προστασία μας και όχι με την ταλαιπωρία μας.

Πλέον, ο μεταδοτικός δείκτης είναι από το 1,6 – 2. Σήμερα, ως έχει η επιδημία στην Κύπρο ένα άτομο που είναι μολυσμένο μπορεί να μεταφέρει τον ιό μέχρι και σε 2 άτομα. Σκοπός όλων μας να καταφέρουμε να φέρουμε αυτό τον δείκτη πάλι κάτω από 1.

Δηλώσεις Δωροθέας Πανά

Με την σειρά της, η κ. Πανά ανέφερε ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση του ιού και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ταυτόχρονα, η κ. Πανά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘η καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, είναι τα πυρομαχικά μας για τώρα και το μέλλον’.

Πέραν τούτου, τόνισε ότι καλό θα ήταν να αποφύγουμε τους στιγματισμούς είτε σε πρόσωπα, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Πανά, τα ασυμπτωματικά νεαρά άτομα, οδήγησαν στην αυξημένη μετάδοση του ιού και κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζετε αφού 'ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερας μας εχθρός'.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top