ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα συμφώνησαν Κύπρος και Ελλάδα - Yποστηρίζουμε πολιτική καρότου και μαστίγιου λέει ο ΥΠΕΞ - VIDEO

Τα επόμενα βήματα συμφώνησαν Κύπρος και Ελλάδα - Yποστηρίζουμε πολιτική καρότου και μαστίγιου λέει ο ΥΠΕΞ  - VIDEO

Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουν ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη 18/08, στη Λευκωσία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ανέφερε πως «θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων» για να σημειώσει πως «η δική μας προσέγγιση έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως εξάλλου και για τις σχέσεις της ΕΕ με οιονδήποτε κράτος είναι διττή:  μια πολιτική καρότου και μαστιγίου όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά να υπάρξει και ουσιαστική αντίδραση εκεί όπου παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Είπε επίσης πως στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα και πως χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι. Ο διάλογος αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως εξάλλου το έχει πράξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε στις δηλώσεις του πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.

Τόνισε πως «παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων», τασσόμενος υπέρ ενός διάλογου υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.

Ανέφερε ακόμη πως οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών και υπογράμμισε πως η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα και δεν παράγει δίκαιο.

Δείτε τις δηλώσεις:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top