ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 'Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη'

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 'Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη'

"Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη", υπενθυμίζουν η Αντιπρόεδρος Jourová και ο Επιτρόπος Reynders με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν η Αντιπρόεδρος και ο Επίτροπος, αναφέρουν ότι "κάθε 23 Αυγούστου είναι μια μέρα για να θυμηθούμε τα μαθήματα αυτού του τρομακτικού παρελθόντος, για να θυμόμαστε εκείνους που υπέφεραν σε τα χέρια των βάναυσων καθεστώτων σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον".

"Η ελευθερία από τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό δεν είναι δεδομένη. Είναι ένας σκληρός τρόπος ζωής που πρέπει να τιμούμε κάθε μέρα. Επιλέξαμε αυτήν την ελευθερία όταν υπογράψαμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες μας και με κάθε βήμα οικοδόμησης και ενίσχυσης αυτής της Ένωσης - την ελευθερία να ζούμε με αξιοπρέπεια, να επιλέγουμε πώς κυβερνούνται τα έθνη μας και να καθορίζουμε το μέλλον μας", σημειώνουν. 

"Καλό θα ήταν να το θυμόμαστε, καθώς η Ευρώπη δεν είναι χωρίς προκλήσεις σήμερα. Σε δύσκολες στιγμές, όταν οι εξτρεμιστικές αφηγήσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος, πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία", τονίζουν.

"Στις 23 Αυγούστου, πριν από 81 χρόνια, το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι. Η συμφωνία μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης διαίρεσε την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και οδήγησε στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων", αναφέρουν.

Η πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων γιορτάζεται από το 2009, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται "η ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως πανευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικά καθεστώτα, που τιμώνται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία".

"Μέσω του προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες, η Κομισιόν υποστηρίζει προγράμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη που αφορούν την ιστορία των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και ενθαρρύνουν τη μνήμη", αναφέρεται. "Είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, εκατομμύρια από τα οποία συνέχισαν να υποφέρουν πολύ μετά το τέλος του Β `Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος", αναφέρει η Κομισιόν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top