Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 'Υπέγραψε τελική συμφωνία αγοράς εμβολίων με την Astra Zeneca'

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 'Υπέγραψε τελική συμφωνία αγοράς εμβολίων με την Astra Zeneca'

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπέγραψε την Πέμπτη (27/08) την σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για αγορά συνολικά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του COVID-19, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά σε πληθυσμιακή βάση.

Η Κομισιόν συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "οι διαπραγματεύσεις μας απέδωσαν τώρα σαφή αποτελέσματα: ένα πρώτο συμβόλαιο που υπεγράφη με τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών μας".

"Η σημερινή υπογραφή - η οποία κατέστη δυνατή χάρη στις σημαντικές βασικές εργασίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών - θα διασφαλίσει ότι οι δόσεις ενός εμβολίου το οποίο, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα παραδοθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων", τόνισε η Επίτροπος.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν και να διανείμουν το πιθανό ανασυνδυασμένο εμβόλιο αδενοϊού του Πανεπιστημίου με στόχο την πρόληψη της μόλυνσης από τον COVID-19.

Το υποψήφιο εμβόλιου της AstraZeneca είναι ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης II / III μεγάλης κλίμακας μετά από πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη Φάση Ι / ΙΙ σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

Το σημερινό συμβόλαιο βασίζεται στη Σύνθετη Σύμβαση Αγοράς που εγκρίθηκε στις 14 Αυγούστου με την AstraZeneca, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Οι χώρες της `Συμμετοχικής Συμμαχίας Εμβολίων΄ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) που ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca ζήτησαν από την Κομισιόν να αναλάβει μια συμφωνία που υπεγράφη εξ ονόματος όλων των κρατών μελών.

Η απόφαση για την υποστήριξη του εμβολίου που προτείνει η AstraZeneca βασίζεται σε μια υγιή επιστημονική προσέγγιση και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (ένα μη επαναληπτικό ανασυνδυασμένο εμβόλιο ChAdOx1 με βάση τον αδενοϊό χιμπατζή), την ταχύτητα παράδοσης σε κλίμακα, το κόστος, την κατανομή κινδύνων, την ευθύνη και ικανότητα παραγωγής, μεταξύ άλλων.

Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες αλλά θα παραμείνουν ισχυρές. Μαζί με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες ευελιξίες στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για να επιταχύνει την έγκριση και τη διαθεσιμότητα επιτυχημένων εμβολίων κατά του COVID-19, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

"Οι απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και η ειδική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της αγοράς της ΕΕ εγγυώνται ότι τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα", αναφέρει η Κομισιόν.

"Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υψηλοί αυτοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές, οι Συμφωνίες Προηγμένης Αγοράς προβλέπουν στα κράτη μέλη την αποζημίωση του κατασκευαστή για τις υποχρεώσεις που υπέστη υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η ευθύνη παραμένει ακόμη στις εταιρείες", ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Βροχή» οι εκποιήσεις τον Οκτώβριο – Στο «σφυρί» 713 ακίνητα αξίας 75 εκατ. ευρώ – Ανάμεσά τους εστιατόριο και μηχανοστάσιο

Αλλάζει καθοριστικά ο τρόπος παράδοσης πακέτων από σήμερα - Οι τέσσερις επιλογές που προσφέρονται - Έρχεται και σύστημα για παράπονα

Βροχερό σκηνικό με καταιγίδες και χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση -Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί - Αυτά είναι τα αιτήματά τους

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Μετά την απόσυρση από την παρούσα Κυβέρνηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση και κατέθεσε στη Βουλή για κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτές επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται η αυτόματη αποδέσμευση και πλήρωση θέσεων Προαγωγής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top