ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: 'Σοσιαλιστές και Δημοκράτες' προκρίνουν καταδικαστικό ψήφισμα για την Τουρκία - Το παρασκήνιο, οι 'φιλέλληνες' και οι υποσκάπτες

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: 'Σοσιαλιστές και Δημοκράτες' προκρίνουν καταδικαστικό ψήφισμα για την Τουρκία - Το παρασκήνιο, οι 'φιλέλληνες' και οι υποσκάπτες

Η πολιτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, φαίνεται να «αλλάζει» σιγά – σιγά στάση στην προσέγγισή της για την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ψήφισμα που θα έχει καταδικαστικό χαρακτήρα για τις κινήσεις της γείτονος χώρας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λείπουν οι «τρικλοποδιές» από διάφορους ξένους, ακόμη και από Ελλαδίτες ευρωβουλευτές μέλη της συμμαχίας, οι οποίοι εμμένουν στην πολιτική του κατευνασμού και του χαϊδέματος.

Του Γιώργου Τάττη

Το παρασκήνιο της απόφασης και οι υποσκάπτες της προσπάθειας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές και μέλη της συγκεκριμένης πολιτικής συμμαχίας, Δημήτρης Παπαδάκης και Κώστας Μαυρίδηςεντείνουν τις πιέσεις και τις δράσεις τους, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν το ισοζύγιο και να παροτρύνουν τους S&D προς σκλήρυνση των θέσεων απέναντι στην κατοχική δύναμη.

Παραμένει όμως η υπόσκαψη των θετικών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θέσεων από συγκεκριμένους κύκλους, ιδίως αυτών που πρόσκεινται στην Ολλανδή Κάτι Πίρι, Αντιπρόεδρο της συμμαχίας. Μάλιστα, ο Ελλαδίτης Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εξέπληξε θετικά με την συγκροτημένη και θετική του θέση, ξεφεύγοντας από την διαχρονική μετριοπάθεια του ΠΑΣΟΚ. Δε θα μπορούσε όμως να λεχθεί το ίδιο και για την Εύα Καϊλή, η οποία δεν φαίνεται να έχει διάθεση να αντιταχθεί σθεναρά στις μεθοδεύσεις των ευρωπαίων συναδέλφων της.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι τεράστιο θέμα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν οι καταγγελίες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μανφρεντ Βέμπερ, στις αρχές Ιουλίου, για ψήφισμα ενάντια στην στάση της Τουρκίας το οποίο μπλόκαραν οι ομάδες των «Σοσιαλιστών» (S&D) και των «Αριστερών» (GUE). Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές που είναι μέλη των δύο ομάδων, αλλά και οι Ελλαδίτες συνάδελφοί τους, απάντησαν ότι αυτές οι κατηγορίες ήταν ανακριβείς, καθώς η χρονική συγκυρία δεν ήταν η κατάλληλη και ούτε υπήρξε ψηφοφορία στην διάσκεψη των Προέδρων περί του θέματος.

Με ανακοίνωσή της λοιπόν χθες Τετάρτη (02/09) το βράδυ, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – Socialists and Democrats (S&D)ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για να προχωρήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (14-17 Σεπτεμβρίου) συζήτηση που θα αφορά την Τουρκία, για ένα ψήφισμα με καταδικαστικό χαρακτήρα.

"Η Ε.Ε. είναι η Ελλάδα και η Κύπρος"

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «μετά και την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει την πρωτοβουλία και θα ζητήσει μια συζήτηση και μια απόφαση για την επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε δυο εβδομάδες».

Μάλιστα, ο Ισπανός εισηγητής της εν λόγω πολιτικής συμμαχίας, Nacho Sánchez Amor σημειώνει πώς "η Ε.Ε δεν είναι απλά ένας τρίτος που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, όπως απαιτούν πολλές φορές οι Τουρκικές αρχές. Η Ε.Ε είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και ως εκ τούτου, τα Ελλαδικά και Κυπριακά σύνορα είναι σύνορα τη ΕΕ».

Δηλώσεις Ευρωβουλευτών

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της συμμαχίας, Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος μας δήλωσε ότι «υπάρχει μια σαφέστατη αλλαγή η οποία είναι προς την ορθή κατεύθυνση και οι σοσιαλιστές τοποθετούνται σωστά, στην βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Θέλουμε και επιδιώκουμε περισσότερα, πιο ισχυρή φωνή των σοσιαλιστών».

Το ThemaOnline συνομίλησε και με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ και των S&D, Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος εξήγησε πως η παρούσα απόφαση της συμμαχίας «θέτει ως προτεραιότητα ένα ψήφισμα-καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο στην επόμενη ολομέλεια και έρχεται στην κατάλληλη ώρα, καθώς θα προηγηθεί της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας».
Όπως προσθέτει, «η πρωτοβουλία της Ομάδας μας είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής συλλογικής δουλειάς και συνεργασίας ανάμεσα μας, Κυπρίων και Ελλαδιτών Ευρωβουλευτών που απέδωσε».

Σε ερώτησή μας για το παρασκήνιο, απάντησε πώς «σε αυτά τα θέματα υπήρξε και έντονο παρασκήνιο με παροχή συγκεκριμένης και στοχευμένης ενημέρωσης και άλλων πιέσεων που απέδωσαν και που δεν είναι του παρόντος. Για αυτό, δεν σημαίνει ότι έχουν ανατραπεί οριστικά οι ατζέντες και τα συμφέροντα». Κλείνοντας επεσήμανε πώς «ως Ομάδα θέλουμε ένα ισχυρό ψήφισμα που να καταγράφει την θέση του Ευρωκοινοβουλίου ως θέση των αντιπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών και για αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες για να διασφαλιστεί ένα συντριπτικό αποτέλεσμα».

Η διαδικασία

Φυσικά, όπως πληροφορείται η σελίδα μας, θα πρέπει πρώτα να επισημοποιηθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία επικυρώνεται η ατζέντα της Ολομέλειας και η οποία θα γίνει την Πέμπτη (10/09) ή την Παρασκευή (11/09). Αξίζει να ειπωθεί ότι η όποια καταδικαστική απόφαση δεν έχει νομική δεσμευτικότητα, αλλά θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τις όποιες κυρώσεις δρομολογηθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η περίοδος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top