ΕΛΛΑΔΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 'Θετικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis' - Δηλώσεις για Τουρκία, οικονομία, πανδημία και ενίσχυση άμυνας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 'Θετικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis' - Δηλώσεις για Τουρκία, οικονομία, πανδημία και ενίσχυση άμυνας

Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί θα λάβουμε και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη με νέα μέτρα της οικονομίας εάν το επιβάλει η συγκυρία της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις αρνητικές προβλέψεις της ύφεσης καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχει καμία διάθεση να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, είπε για:

Οικονομία
Ερωτηθείς για την οικονομία κι αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες μπορεί η χώρα να αντιμετωπιστεί η ύφεση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ότι αφορά τις αρχικές προβλέψεις.

"Ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις” είπε ο πρωθυπουργός. Στο 6μηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μέτρων στήριξης που λάβαμε για την οικονομία. Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί να δαπανήσουμε και άλλο χρήμα, θα το κάνουμε αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Τουρκία
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία εάν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Εκτίμησε πως είναι θετικό βήμα η επιστροφή του Ορουτς Ρειτς στην Αττάλεια και ανέφερε: Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει συνέχεια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, να καθίσει στο τραπέζι για τη μία διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που θα έχουμε ενδείξεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.

Άμυνα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας τονίζοντας ότι είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

"Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις αλλά το ζήτημα είναι κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό τους για αυτό και επιμένω στις 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας" είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στα Rafale σημείωσε πως θα αντικαταστήσουν τα μιράζ. Τα πρώτα αεροσκάφη ελπίζουμε να έχουν φτάσει στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα δράσης για την οικονομία, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους. Η πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, ανακοίνωσε την αγορά 18 Rafale, την αγορά καθώς και την αναβάθμιση φρεγατών και 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Από capital.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top