ΔΙΕΘΝΗ

Καταφέρεται εναντίον Τζόνσον για νομοσχέδιο που αναιρεί τη συμφωνία του Brexit και ο Κάμερον

Καταφέρεται εναντίον Τζόνσον για νομοσχέδιο που αναιρεί τη συμφωνία του Brexit και ο Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ακολούθησε το παράδειγμα των υπολοίπων εν ζωή πρώην πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνοντας το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση Τζόνσον, με το οποίο αναιρούνται μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία. 

Σε δήλωσή του ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών σημείωσε ότι η αθέτηση μιας υποχρέωσης που προκύπτει από διεθνή συνθήκη με την έγκριση ενός νόμου είναι το έσχατο πράγμα που πρέπει να εξετάζει μια κυβέρνηση.

«Πρέπει να είναι απολύτως μια έσχατη καταφυγή. Άρα έχω ενδοιασμούς για αυτό που προτείνεται», συμπλήρωσε ο κ. Κάμερον. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο νόμος ακόμα και αν εγκριθεί ίσως να μη χρησιμοποιηθεί αν δεν προκύψουν συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και Υπουργοί της Κυβέρνησής του έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι ο νόμος που προωθείται αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ επί την λεπτομερειών του καθεστώτος που θα διέπει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit από τη βρετανική πλευρά Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε επίσης μέσω Twitter ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ως «εφεδρική» λύση.

Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγκεκριμένη τρίτη χώρα για εμπόριο τροφίμων. «Αυτό θα καθιστούσε αυτομάτως παράνομο για τη Β. Ιρλανδία να εισάγει προϊόντα τροφίμων από τη Μ. Βρετανία», εξήγησε ο Βρετανός τεχνοκράτης. 

Ο κ. Φροστ απαντούσε σε αναρτήσεις του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ που ανέφερε ότι το Λονδίνο ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες των σχεδίων του για ζητήματα που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως η εισαγωγή τροφίμων. Ο κ. Μπαρνιέ απέρριπτε επίσης τον ισχυρισμό του Μπόρις Τζόνσον ότι το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία (που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης και περιλαμβάνει τις υπό απειλή αναίρεσης διατάξεις) συνιστά απειλή για την ακεραιότητα του Ην. Βασιλείου.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την ΕΕ και την αντιπολίτευση, αλλά και από ιστορικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων.

Πριν από τον Ντέιβιντ Κάμερον την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο και την προοπτική να αθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μία διεθνή συμφωνία είχαν εκφράσει οι Συντηρητικοί πρώην πρωθυπουργοί Τερέζα Μέι και σερ Τζον Μέιτζορ, όπως και οι Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργοί των Εργατικών.

Οι κ.κ. Μέιτζορ και Μπλερ συνέγραψαν άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times με το οποίο χαρακτήρισαν «σοκαριστική» την πρόταση της Κυβέρνησης να παραβιαστεί μια διεθνής συμφωνία, όπως αυτή του Brexit. Προειδοποίησαν επίσης ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την αντίθεσή του εξέφρασε επίσης με άρθρο του ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Συντηρητικής κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ, εν ενέργεια βουλευτής. Γράφοντας στους Times χαρακτηρίζει «ασυνείδητη» την πρόταση νόμου της Κυβέρνησης και «μονομερή αθέτηση των υποχρεώσεων μιας συνθήκης στις οποίες δεσμευθήκαμε με το λόγο μας πριν από λιγότερο από 12 μήνες».

Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, αν και υπερασπίστηκε την κίνηση της Κυβέρνησης, είπε πως αν διαπιστώσει ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο θα παραιτηθεί.

Η συζήτηση επί του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου αρχίζει στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, με μια πρώτη ψηφοφορία επί της αρχής αργά απόψε. Το ουσιαστικό στάδιο εξέτασης του νομοσχεδίου αρχίζει αύριο Τρίτη και θα συνεχιστεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την Τρίτη 22 του μήνα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία επί τροπολογίας που έχει καταθέσει ο βετεράνος Συντηρητικός βουλευτής σερ Μπόμπ Νιλ, η οποία δίνει στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να μπλοκάρει το νομοσχέδιο.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον έχει άνετη πλειοψηφία 40 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπάρχουν ήδη έως και 30 «αντάρτες» βουλευτές στο κόμμα του διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αν δεν τροποποιηθεί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top