ΔΙΕΘΝΗ

Να αντιταχθεί στην παραβατική συμπεριφορά Ερντογάν καλείται ο Τζόνσον από Κύπριους της Βρετανίας

Να αντιταχθεί στην παραβατική συμπεριφορά Ερντογάν καλείται ο Τζόνσον από Κύπριους της Βρετανίας

Να αντιταχθεί στην παραβατική συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν καλεί τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με επιστολή της επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ομάδα Κυπρίων της Βρετανίας. 

Η επιστολή τονίζει αρχικά την «ιδιαίτερη», «εκτενή και βαθιά» σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα και στις κοινές αναφορές των δύο λαών, στο μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια, στις συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, στους εμπορικούς δεσμούς και στον επενδυτικό τομέα, καθώς επίσης στη ναυτιλία, το νομικό πεδίο, τα χρηματοοικονομικά, τον τουρισμό, την άμυνα και την κοινή συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία. Ειδική μνεία γίνεται δε στο ρόλο της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

Στη συνέχεια επισημαίνεται η παραβίαση από την Τουρκία με τη συνεχιζόμενη κατοχή και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων μιας σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Κύπρο.

Προστίθενται επισημάνσεις των νεότερων τουρκικών προκλήσεων, που «αποσταθεροποιούν περαιτέρω» την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με ενδεικτικές αναφορές στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι η ίδια ένα νησί, πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα δικαιώματα που χορηγούνται στα νησιά από τη σύμβαση είναι μη διαπραγματεύσιμα», τονίζεται στην επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Επισημαίνονται παράλληλα οι τουρκικές απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά τρόπο που παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Υπό το φως τέτοιων απειλών, μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό συρράξεων που υποδαυλίζει το καθεστώς Ερντογάν, πρέπει να επιτρέψουμε στην ιστορία να μας υπενθυμίσει τους κινδύνους μιας πολιτικής κατευνασμού έναντι ρεβιζιονιστικών κρατών», σχολιάζεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι οι συμπεριφορές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα είναι «συμπτώματα ενός δικτατορικού καθεστώτος που παραβιάζει σε καθημερινή βάση ουσιώδεις βρετανικές αξίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και στη ζωή, ο σεβασμός προς τις μειονότητες και το κράτος δικαίου».

Οι υπογράφοντες καλούν λοιπόν τον Βρετανό Πρωθυπουργό να μετέλθει όποια διαθέσιμα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου και να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι επιτακτική ανάγκη να υπενθυμιστεί στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων τρίτων χωρών και πως ούτε μπορεί να διατηρεί στο κυπριακό έδαφος τα ίδια στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για να εισβάλουν στην Κύπρο το 1974», καταλήγει η επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι υπογράφοντες είναι οι: Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαππα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντος, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης και Γιάννης Σεργίδης.

Η επιστολή κοινοποιείται σε περισσότερα από 20 νυν και πρώην μέλη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top