ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος Αμμοχώστου:«Αν η Τουρκία εκλέξει τον Τατάρ στα κατεχόμενα, τότε σίγουρα οι ενέργειες της όσον αφορά την Κύπρο θα είναι αρνητικές»

Δήμαρχος Αμμοχώστου:«Αν η Τουρκία εκλέξει τον Τατάρ στα κατεχόμενα, τότε σίγουρα οι  ενέργειες της όσον αφορά την Κύπρο θα είναι αρνητικές»

Η μόνη ελπίδα για αποτροπή των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αναμένεται να συνεχίσουν με εποικισμό όλης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε «αγανάκτηση και θυμό για την χθεσινή ενέργεια της Τουρκίας η οποία ήταν αναμενόμενη, ωστόσο δεν γνωρίζαμε ακριβώς την χρονική στιγμή που θα ανακοινωνόταν. Είναι μια ενέργεια η οποία σίγουρα προβλέπει στην προώθηση του εγκάθετου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, του Ερσίν Τατάρ στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι τα δεδομένα στις λεγόμενες εκλογές δεν ήταν υπέρ του κ. Τατάρ και βιάστηκαν να προχωρήσουν στο άνοιγμα της παραλίας που βρίσκεται νότια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, κοντά στη νεκρή ζώνη και  ενάμιση χιλιόμετρο βορειότερα.  Ο δεύτερος λόγος για την κίνηση αυτή, είναι για να προκαλέσουν αναταραχή και να βάλουν βόμβα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού» είπε και σημείωσε πως «ο τρίτος λόγος και ο κυριότερος είναι ότι οι ενέργειες αυτές που ξεκίνησαν από το 1974, στοχεύουν στον πλήρη εποικισμό ολόκληρης της κατεχόμενης Αμμοχώστου».
 
Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε περίπτωση που εκλεγεί στις λεγόμενες εκλογές των κατεχομένων, ο εκλεκτός της Τουρκίας, τότε σίγουρα θα συνεχιστούν τέτοιες ενέργειες, θα προχωρήσουν με το άνοιγμα μεγαλύτερου κομματιού της παραλίας κάτι που θα σημαίνει δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων.  Σίγουρα η Τουρκία θα βρει την αιτία για να προχωρήσει παρακάτω» σημείωσε.
 
Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «ο Δήμος Αμμοχώστου έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες προς όλα τα φόρα τα οποία μπορούμε να επηρεάσουμε, δηλαδή συναντήσεις με τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους πρέσβεις χωρών της ΕΕ, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την Πρόεδρο της Ελλάδας, επίσκεψη στις Βρυξέλλες και επιστολές  προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Οτιδήποτε περνούσε από το χέρι μας να κάνουμε το έχουμε κάνει, ωστόσο φαίνεται όμως ότι, είτε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ δυνατός, είτε οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι χαλαρές και αυτό είναι ξεκάθαρο».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Σίμος Ιωάννου είπε πως «εάν η Τουρκία καταφέρει να εκλέξει τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, τότε σίγουρα οι περαιτέρω ενέργειες της όσον αφορά την Κύπρο θα είναι αρνητικές, δεν θα έχουν θετική εξέλιξη. Θα συνεχίσουν το πρόγραμμα τους για εποικισμό όλης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν διχόνοια, να καλέσουν τους νόμιμους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό Τ/κ διοίκηση, κάτι που θα είναι μια παρεκτροπή από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβλέπουν την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που πρέπει και εμείς να ξεκαθαρίσουμε και να τονίζουμε συνεχώς. Εάν η Τουρκία είχε καλές προθέσεις για επίλυση του Κυπριακού ή ως ενέργεια καλής θέλησης, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τη παραλία κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» είπε και πρόσθεσε πως «σίγουρα οι προθέσεις της Αγκυρας είναι ξεκάθαρες».
 
Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης είπε επίσης πως «η πολιτική θέση πάνω στο θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να είναι ομόφωνη και ταυτόχρονα πρέπει ο καθένας από μας να πιέσει όπου και εκεί που μπορεί. Οι Τούρκοι λένε ότι δεν παραβίασαν ούτε το πολιτικό ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, δηλαδή προβαίνουν σε ορισμένες ενέργειες για να καλύπτονται» ανέφερε και τόνισε πως «πρέπει να σταματήσει αυτή η ενέργεια και η περιοχή να επανέλθει στο προηγούμενο στάτους κβο μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «με την ενέργεια στην οποία προέβησαν χθες οι Τούρκοι έχουν δυσκολέψει την κατάσταση. Η μη επανέναρξη συνομιλιών ή τώρα ή στο εγγύς μέλλον σίγουρα θα είναι διχοτόμηση και σε μια τέτοια περίπτωση θα χαθεί ολόκληρη η Αμμόχωστος».
 
Αφού ανέφερε πως «η μόνη μας ελπίδα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επαναφορά της θέσης για απόδοση της περίκλειστης περιοχής υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών» ο Δήμαρχος σημείωσε πως «τα Ηνωμένη Έθνη είναι ο κύριος παράγοντας που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται να συνέλθει εντός των ημερών πρέπει να είναι ξεκάθαρη προς την Τουρκία, να μην ζητά απλώς κατανόηση, αλλά να καταβληθούν προσπάθειες ούτως ώστε να μην γίνονται ενέργειες που να  υποσκάπτουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».  
 
Ο Σίμος Ιωάννου είπε επίσης ότι «σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια».  

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top