ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν τα A´ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ!

Πραγματοποιήθηκαν τα A´  Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ!

Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ! σε μια λιτή και όμορφη η τελετή που διεξήχθη
στο Ολυμπιακό Μέγαρο την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020.

Η αθλητική δημοσιογραφία είχε την τιμητική της το βράδυ της Τρίτης, 6 Οκτωβρίου 2020, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στα Α´ Δημοσιογραφικά Βραβεία της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ)! Η τελετή ανέδειξε το υψηλό επίπεδο της αθλητικογραφίας στη χώρα μας και τις πολύπλευρες δυνατότητες των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ.

Η τελετή βράβευσης, την οποία παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, ήταν λιτή και περιεκτική, με τους εννέα δημοσιογράφους που κέρδισαν την πρωτιά στις επτά κατηγορίες να απολαμβάνουν τη στιγμή τους και να δείχνουν ιδιαίτερα συγκινημένοι, αφού, ως επαγγελματίες, ανήκουν σε ένα χώρο όπου συχνά δέχονται κριτική και όχι έπαινο.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο έντιμος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ παρευρέθηκαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί Θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Γιώργος Φράγκος και το μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ κ. Κωστάκης Κουκκουλής.

Τον δικό του χαιρετισμό μέσω βίντεο έστειλε από την Ιταλία ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητικού Τύπου (AIPS) κ. Τζιάνι Μέρλο, ο οποίος συγχάρηκε την ΕΑΚ για την πρωτοβουλία και τόνισε τη σημασία τής ανάδειξης του αξιόλογου έργου της αθλητικής δημοσιογραφίας, κάτι που έγινε φανερό και από τα αντίστοιχα βραβεία που διοργανώνει από το 2019 η AIPS.

Στην τελετή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming, παρευρέθηκαν αυστηρά 50 άτομα, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες για προστασία από τον COVID-19, όπως αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Πρ. Προδρόμου: «Δεδομένη η υποστήριξη του Υπουργείου»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Το ότι είμαι εδώ παρών, θέλω να εκληφθεί ως αναγνώριση της υψηλής προσπάθειας και συνεισφοράς που καταβάλλουν οι αθλητικογράφοι στην κοινωνία μας. Είναι δεδομένη η υποστήριξη του Υπουργείου για το σύνολο των πρωτοβουλιών της ΕΑΚ, μιας από τις πιο δραστήριες οργανώσεις».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην πανδημία και τις επιπτώσεις αυτής: «Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων της, η ΕΑΚ προχωρεί στη διοργάνωση των Α´ Δημοσιογραφικών Βραβείων και σας συγχαίρω, και από άποψη υγειονομικής ασφάλειας της εκδήλωσής σας σήμερα».

Για την εργασιακή κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας ο κ. Προδρόμου είπε: «Η  κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για τις συνθήκες απασχόλησης και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, ίσως από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, στο δικό μας κράτος, για να στηριχθεί η απασχόληση. Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα δεδομένα στα ΜΜΕ και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα ενίσχυσε ιδιαίτερα. Ελπίζουμε αυτή η ενίσχυση να αντανακλάται και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι τα Δημοσιογραφικά Βραβεία θα δώσουν «κίνητρα για περαιτέρω αναβάθμιση της εργασίας των αθλητικογράφων », ενώ ευχήθηκε όπως «η εκδήλωση γίνει θεσμός, όπως και η άλλη σημαντικότερη τελετή της ΕΑΚ, η Γιορτή των Αρίστων».

Ηρ. Μιλτιάδους: «“Πολυθεσίτες” οι αθλητικοί συντάκτες»

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ κ. Ηρόδοτος Μιλτιάδους στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε τα πιο κάτω: «Σήμερα γιορτάζει η αθλητική δημοσιογραφία. Ένας επαγγελματικός χώρος που συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο, σήμερα, με αυτή την εκδήλωση, δείχνει την ποιότητά του. Οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ αποδεικνύουν σήμερα ότι είναι οι “πολυθεσίτες” της δημοσιογραφίας! Κι αυτό, διότι ένας αθλητικογράφος στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή αθλητικογράφος, αλλά είναι και πολιτικός συντάκτης και οικονομικός και ιατρικός και αστυνομικός και πολιτιστικός».

Με αφορμή την παρουσία του Υπουργού και του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή, ο κ. Μιλτιάδους αναφέρθηκε στην πανδημία και στις επιπτώσεις της στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας: «Είναι τεράστια τα προβλήματα και η αγωνία και στον δικό μας επαγγελματικό χώρο και η ανασφάλεια που επικρατεί από τον Μάρτιο είναι πρωτόγνωρη», είπε και πρόσθεσε: «Επ’ ευκαιρία της παρουσίας σήμερα εδώ του Υπουργού και του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να τονίσω την ανάγκη να προστατευτεί από την οικονομική κρίση που ζούμε η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, της οποίας η προσφορά είναι σημαντική και απαραίτητη σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα, όπως η δική μας».

Σημαντική στήριξη των χορηγών

Στην τελετή εκπροσωπήθηκαν και όλοι οι χορηγοί της ΕΑΚ, δείχνοντας έτσι τη στήριξή τους στη δράση της οργάνωσης. Εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου παρευρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αλετράρης. Την Τράπεζα Κύπρου εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ. Έλλη Ιωαννίδου. Την UNICARS η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Χριστιάνα Διογένους. Τη Cytavision ο Υπεύθυνος αθλητικού της Cytavision κ. Χάρης Παναγιώτου. Την εταιρεία “Hercules” εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Ηρακλέους. Την CNP CYPRIALIFE ο κ. Σταύρος Προκοπίου. Και την Psaltis Auto Parts ο μέτοχος της εταιρείας κ. Νίκος Ψάλτης.

Οι νικητές των Α´ Δημοσιογραφικών Βραβείων

Τα έπαθλά τους παρέλαβαν οι εννέανικητές των επτά κατηγοριών. Θυμίζουμε ότι οι νικητές ήταν οι εξής:

«Φωτογραφία Ποδόσφαιρο»: Σάκης Σαββίδης

Για τη φωτογραφία όπου ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος δείχνει κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή της ΕΝΠ.

«Φωτογραφία Σπορ»: Ανδρέας Ιακώβου

Για τη φωτογραφία με τίτλο «Οι Άνθρωποι πίσω απο τους Αθλητές».

«Συνέντευξη»: Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κάτσιης (δημοσιογράφοι), Θεοδώρα Ιακώβου (φωτογράφος)

Για τη συνέντευξη στο city.com.cy της Ολυμπιονίκη Άντρης Ελευθερίου, της συζύγου της Dyana και της κόρης της Μαρίας.

«Αρθρογραφία»: Χάρης Μιλτιάδους

Για το θέμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Το μονάκριβο φυλακτό στην άκρη του κόσμου: Το Ποδόσφαιρο».

«Web TV»: Πάνος Λάρκος

Για την εκπομπή του για το LarnakaSports.com με τίτλο «Interview On The Go με συνέντευξη στο αυτοκίνητο, με τον δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα».

«Έρευνα»: Κώστας Πραξιτέλους

Για την έρευνά του με τίτλο «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο το 1955-1959».

«Αφιέρωμα»: Άντρη Κασάπη

Για την εκπομπή-αφιέρωμα στο ΡΙΚ με τη συνέντευξη του προπονητή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ Πέτρου Κυπριανού.

Τιμητικές βραβεύσεις

Επιπλέον, οκτώ δημοσιογράφοι, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΚ, τιμήθηκαν για το αξιόλογο δημοσιογραφικό έργο που παρήγαγαν τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τους πιο κάτω:

* Δημήτρη Γιόκκα, για τη συγγραφή του βιβλίου «Ύμνος στην Ταχύτητα».

* Βόρι Καραγιάννη, για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι».

* Αντώνη Κατσαρό, για τη συγγραφή του βιβλίου «Μια Νεράιδα στο Δασάκι».

* Φάνη Μακρίδη, με αφορμή τη διενέργεια της δημοσιογραφικής έρευνας με τίτλο «Εταιρείες παρακολουθούν πολίτες και πωλούν κατασκοπευτικές συσκευές».

* Φρίξο Μασούρα, για τη συγγραφή του βιβλίου «The Ballad of James Tig».

* Στέλιο Παπαμωυσέως, για τη συγγραφή των βιβλίων «Κορυφαίων Αναμνήσεις» (Τόμος Α και Β).

* Πάμπο Στυλιανού, για τη συγγραφή του βιβλίου «1948 – Η αλήθεια για τη μεγάλη ρήξη».

* Παναγιώτη Φελλούκα, για τη συγγραφή του βιβλίου «Γιαλούσα 1974, με τα μάτια ενός παιδιού. Εγκλωβισμένος, τίτλος τιμής».

Στο πλαίσιο της τελετής, αναμνηστικό μετάλλιο έλαβαν από την ΕΑΚ τα μέλη της κριτικής επιτροπής Νίκος Καρτακούλλης, Σάββας Κοσιάρης, Χριστίνα Λοΐζου, Πάνος Ραζής, Άντρη Σιάλου, Λουκής Τερεζόπουλος, Κάλλη Χατζηιωσήφ,  Μάριος Χατζηστυλλής και Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Η ΕΑΚ ιδρύθηκε το 1973 και αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ στην Κύπρο. Από το 1974 η ΕΑΚ έχει το προνόμιο να διοργανώνει τη Γιορτή Αρίστων, που αποτελεί τη σημαντικότερη αθλητική τελετή βράβευσης στην Κύπρο και η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top