ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΑΡΩΣΙΑ: 'Τρέχει' η κυβέρνηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας - Το άνοιγμα της παραλίας φαίνεται να είναι μόνο η αρχή - Αντιδράσεις κομμάτων

ΒΑΡΩΣΙΑ: 'Τρέχει' η κυβέρνηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας - Το άνοιγμα της παραλίας φαίνεται να είναι μόνο η αρχή - Αντιδράσεις κομμάτων

Ενώ οι τουρκικοί σχεδιασμοί σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων φαίνεται να προχωρούν κανονικά, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για να εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για καταδίκη της νέας έκνομης ενέργειας, όπως επίσης και η Βουλή.

Του Γιώργου Τάττη

Φαίνεται να είναι μόνο η αρχή - Αντιδράσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία

Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις τους Τ/κ βουλευτές και «αξιωματούχοι», όπως και οι Τσαβούσογλου και Ερντογάν, έδωσαν το μήνυμα πως δεν πρόκειται για μια κίνηση, αλλά για το ξεκίνημα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που σκοπεύει στο σταδιακό άνοιγμα και άλλων περιοχών της περίκλειστης πόλης.

Παράλληλα, τα Τ/κ ΜΜΕ συσχετίζουν το άνοιγμα με την επικείμενη εκλογική διαδικασία, ενώ επισημαίνουν πώς πολλοί κτηματομεσίτες δεν έχασαν την ευκαιρία να επιβλέψουν την περιοχή για πιθανές αναπτυξιακές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή, σήμερα Παρασκευή (09/10) θα διεξαχθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου θα τεθεί το θέμα και θα επιδιωχθούν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και στήριξη από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη.

Διαιρεμένοι οι Αμμοχωστιανοί

Στο στρατόπεδο των Αμμοχωστιανών οι απόψεις διίστανται, με την χθεσινή διαμαρτυρία να μην λαμβάνει καθολικής στήριξης, καθώς οι πολιτικές στοχεύσεις μεταξύ των Βαρωσιωτών διαφέρουν. Έτσι, από την χθεσινή διαμαρτυρία δεν έλειψαν και τα «παράπονα» προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αφού όπως υποστηρίζεται δεν δείχνει την απαραίτητη βούληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ψηφίζει για καταδίκη της έκνομης ενέργειας η Βουλή - 4 διαφορετικά σχέδια

Με την σειρά τους, κόμματα και βουλευτές διατρανώνουν συνολικά την αντίθεσή τους με την νέα παράνομη ενέργεια, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχέδια ψηφισμάτων για καταδίκη. Σχέδια ψηφίσματος έχουν κατατεθεί τόσο από το ΔΗΚΟ, όσο και από το ΑΚΕΛ, την Συμμαχία Πολιτών και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Αντιδράσεις κομμάτων

Με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα τονίζει πως έχει «φέρει στην πρώτη γραμμή τη διεθνοποίηση και προβολή του ζητήματος της Αμμοχώστου και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, συνεχίζοντας αταλάντευτα τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, για μια δίκαιη επίλυση του εθνικού μας θέματος».

Το ΑΚΕΛ, καταδικάζοντας την ενέργεια προσθέτει ότι η μόνη ελπίδα αναχαίτισης των τουρκικών σχεδιασμών είναι να παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές λύσης του Κυπριακού, επιδιώκοντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το ΔΗΚΟ, στο ψήφισμα που κατέθεσε στην Βουλή υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 δίδει προτεραιότητα για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων στη περίκλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και καλεί την Ε.Ε για ανάληψη ενεργότερου ρόλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «δεν νοείται η οποιαδήποτε εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για διερεύνηση επανέναρξης συνομιλιών», αλλά πρέπει να απαιτηθεί η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνει ότι «η ακραία ενέργεια δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και υποσκάπτει κάθε προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών, πέντε μόλις μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους με τοποθέτησή της στο Twitter, τονίζει ότι «αν η ΚΔ εμπλακεί στις συνομιλίες του Γκιουτέρες μετά την άλωση της Αμμοχώστου είναι ως να παραδίδεται αμαχητί στην Άγκυρα», υπενθυμίζοντας παράλληλα και την πρόσφατη εισβολή στο Αρτσάχ.

Γιώργος Τάττης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top